Δύο ντουζίνες τροφίμων μάχονται στον αγώνα κατά του καρκίνου (Α’ μέρος)

Συντάκτης: Flowmagazine

Πολλά από τα προϊόντα διατροφής που καταναλώνουμε περιέχουν ουσίες με αντικαρκινικές ιδιότητες, όμως ποιες είναι οι τοπ 24 τροφές με τον καλύτερο συνδυασμό αντιοξειδωτικών στοιχείων; Ξεκινάμε με την πρώτη 12άδα στο Α’ μέρος του αφιερώματός μας.

Έχει λεχθεί από το Διεθνές Ινστιτούτο κατά του καρκίνου πως 1 στους 3 θανάτους που προκαλούνται από καρκίνο, είναι άμεσα συσχετιζόμενοι με τη διατροφή. 

Με βάση στο συνδυασμό στοιχείων φυτοχημικών και συστατικών που καταπολεμούν τις ελεύθερες ρίζες, μαθαίνουμε την πρώτη χρυσή 12άδα τροφίμων με αντικαρκινική δράση.

Σκόρδο

Το σκόρδο ενισχύει τον οργανισμό στη μάχη κατά των διαφόρων καρκινογόνων παραγόντων, ενώ κάποια σουλφίδια που περιέχονται σε αυτό προστατεύουν από καρκίνο του ήπατος, του στομάχου και του εντέρου. Θεωρείται πως η προστατευτική δράση του εντέρου στο στομάχι και το έντερο οφείλεται στην αντιβακτηριακή του δράση εναντίον του ελικοβακτηρίου, ενώ φαίνεται ότι συμπληρώματα διατροφής με συστατικά σκόρδου δεν είναι το ίδιο αποτελεσματικά σε σχέση με το φυσικό προϊόν.

Γκρέιπφρουτ

Το γκρέιπφρουτ, τα πορτοκάλια και τα λεμόνια περιέχουν τα μονοτερπένια, ουσίες με αντικαρκινική δράση, ιδιαίτερα στον καρκίνο του μαστού. Επιπλέον είναι πηγή βιταμίνης C, β- καροτένιου και φυλικού οξέος, φυσικών αντιοξειδωτικών συστατικών.

Σύκα

Τα σύκα περιέχουν ένα παράγωγο της βενζαλδεΰδης  που είναι πιθανός αντικαρκινικός παράγοντας, ενώ έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη Α και C, ασβέστιο, μαγνήσιο και κάλιο, ενώ τέλος τα σύκα περιέχουν αντιμικροβιακούς παράγοντες.

Πιπεριές chilli και jalapenos

Περιέχουν την καψαϊκίνη που ουδετεροποιεί κάποιες ουσίες που προκαλούν καρκινογενέσεις και μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη διαφόρων μορφών καρκίνου όπως του στομάχου.

Κόκκινα σταφύλια

Περιέχουν βιοφλαβονοειδή (αντιοξειδωτικά συστατικά), ενώ όλα τα σταφύλια είναι πλούσια σε ρεσβερατρόλη που απενεργοποιούν τα ένζυμα που ευθύνονται για την ανάπτυξη καρκινικών κυττάρων και διεγείρουν την ενεργοποίηση του ανθρώπινου ανοσοποιητικού συστήματος. Επιπρόσθετα, περιέχουν ελλαγικό οξύ το οποίο μπλοκάρει τα ένζυμα που δραστηριοποιούνται στην ανάπτυξη όγκων.

Αβοκάντο

Είναι πλούσιο σε γλουταθειόνη, ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό που εξουδετερώνει τις ελεύθερες ρίζες, αναστέλλοντας την εντερική απορρόφηση κάποιων λιπαρών οξέων. Περιέχει περισσότερο κάλιο και από την μπανάνα, ενώ σύμφωνα με κάποιες έρευνες μπορεί να βοηθήσει στη θεραπεία της ηπατίτιδας, προλαμβάνοντας έτσι τον καρκίνο του ήπατος.

Μπρόκολο, λάχανο και κουνουπίδι

Περιέχουν ένα συστατικό που ονομάζεται ινδόλη-3-καρβινόλη και το οποίο καταπολεμά τον καρκίνο του μαστού μετατρέποντας οιστρογόνα που επάγουν τον καρκίνο σε άλλες αβλαβείς μορφές οιστρογόνων. Επιπλέον, τα μπρόκολα περιέχουν την σουλφοραφάνη συστατικό που καταπολεμά τον καρκίνο στο παχύ έντερο. Μάλιστα, όσο πιο πικρή έιναι η ποικιλία του μπρόκολου, τόσο μεγαλύτερες είναι οι ποσότητες σουλφοραφάνης. Επιπλέον, η ομάδα των τριών αυτών λαχανικών περιέχει 2 αντιοξειδωτικά, τη λουτεΐνη και ζεαξανθίνη που προστατεύουν από καρκίνο του προστάτη και άλλες μορφές καρκίνου.

Κόκκινα φρούτα (μούρο, βατόμουρο, φραγκοστάφυλο, acai berry,cranberry)

Περιέχουν μεγάλη ποικιλία βιταμινών, ιχνοστοιχείων, αντιοξειδωτικών (ανθοκυανίνες) και άλλων αντικαρκινικών συστατικών. Πολλές μελέτες δείχνουν ευεργετικές επιδράσεις των μούρων σε διάφορες μορφές καρκίνου και κυρίως σε καρκίνο στον οισοφάγο, στο κόλον και σε καρκίνο του μαστού.

Κάρυ

Το γνωστό μπαχαρικό με ινδικές ρίζες, περιέχει σημαντικές ποσότητες κουρκουμίνης, συστατικό το ποίο έχει πολύ σημαντικές ιδιότητες. Ήδη σε μελέτες του 2010 είχε αποδειχθεί ότι η κουρκουμίνη σκοτώνει τα καρκινικά κύτταρα σε περιπτώσεις καρκίνου του οισοφάγου δίνοντας την ελπίδα για χρήση της κουρκουμίνης του κάρυ κατά της συγκεκριμένης μορφής αλλά πιθανώς και άλλων μορφών καρκίνου.

Γλυκοπατάτες

Περιέχουν αντικαρκινικά συστατικά, όπως το β- καροτένιο που προστατεύει το DNA από καρκινογόνους παράγοντες.

Μανιτάρια

Tα μανιτάρια περιέχουν πολυσακχαρίτες ιδιαίτερη λεντινάνη που βοηθούν στην καλύτερη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος, αποτελώντας πηγή β-γλυκανών. Η λεκτίνη, πρωτεΐνη που περιέχεται στα μανιτάρια καταπολεμά τα καρκινικά κύτταρα ενώ τέλος η τριοπρολίνη ρυθμίζει την έκκριση ιντερφερονών στο ανθρώπινο σώμα.

Παπάγια

Η παπάγια περιέχει μεγάλη ποσότητα βιταμίνης C (από τα πολυτιμότερα φυσικά αντιοξειδωτικά), ενώ παράλληλα, το φυλικό οξύ που περιέχει ελαχιστοποιεί τις πιθανότητες δυσπλασιών και βοηθά στην πρόληψη πολλών μορφών καρκίνου.

Συντάκτης: Flowmagazine,

Influence:

Ο στόχος του flowmagazine.gr είναι να προβάλλει τις θετικές ιδέες, δράσεις και πληροφορίες από την Ελλάδα και τον κόσμο…