Οι δημοφιλέστεροι αρχαιολογικοί προορισμοί στην Ελλάδα

Συντάκτης: Ελευθερία Νικολακοπούλου

Ενδιαφέρεστε για την αρχαιοελληνική αρχιτεκτονική και την Ιστορία; Σας συγκινούν οι αρχαίοι χώροι λατρείας και η επιβλητική τους ομορφιά; Μεγαλώσατε με τη μυθολογία και τα ελληνικά γνωμικά περί δημοκρατίας; Παρακάτω έχουμε ένα οδηγό για τους λάτρεις του πολιτισμού και τα αξιοθέατα που μπορούν να επισκεφτούν.

1. Ακρόπολη Αθηνών και μνημεία

Ο λόφος της ακρόπολης συνιστούσε το φυσικό οχυρό μίας πόλης σε περίπτωση εισβολής κατά την αρχαιότητα, καθώς ήταν δύσκολα προσβάσιμο και σε ύψωμα, που επέτρεπε την ορατότητα όλης της περιοχής.

Η ακρόπολη της Αθήνας έχει τον εντυπωσιακό ναό του Παρθενώνα που αποτελεί συγκλονιστικό δομικά έκθεμα, καθώς έχει ιδιαίτερη αρμονία και ιδιομορφία κιόνων στ σχεδιασμό τους, αποδεικνύοντας την προηγμένη γνώση των μαθηματικών που κατείχαν στην Ελλάδα εκείνη την περίοδο. Εκεί μπορεί κανείς να παρατηρήσει τον αναστηλωμένο ναό της Αθηνάς Νίκης (προστάτιδα της πόλης), αλλά και το Ερέχθειο, όπου βρίσκονταν οι περίφημες καρυάτιδες, οι οποίες αντικαθιστούσαν τον ρόλο των Κιόνων στο συγκεκριμένο κτίσμα. (Το Ερέχθειο κατασκευάστηκε στην αρχαιότητα από τον αθηναϊκό λαό προκειμένου να αποτελέσει ένα ιερό συμφιλίωσης ανάμεσα στον Ποσειδώνα και την Αθηνά οι οποίοι είχαν έρθει σε διαμάχη για το ποιος θα ήταν ο προστάτης της πόλης.) Όσοι θέλουν μία πιο ολοκληρωμένη εικόνα της Ακρόπολης ιδανικό θα είναι να επισκεφτούν και το μουσείο που βρίσκεται αρκετά κοντά στην περιοχή της Διονυσίου Αρεοπαγίτου.

2. Κνωσσός, Ηράκλειο

Στο Δήμο Ηρακλείου Κρήτης, μπορεί κανείς να επισκεφτεί το ανάκτορο της μινωικής Κνωσσού. Πρόκειται για σημαντικό μνημείο δεμένο με την μυθολογία και με το γνωστό σε εμάς θρύλο του Μινώταυρου και του Λαβύρινθου, του Δαίδαλου και του Ίκαρου, αλλά και του σοφού Βασιλιά Μίνωα. Στο χώρο βρέθηκαν εντυπωσιακά ψηφιδωτά, τοιχογραφίες με έντονα χρώματα και πρωτότυπες αρχιτεκτονικές δομές όπως οι φωταγωγοί. Γνωστή είναι η Βίλλα του Διονύσου με τα ψηφιδωτά δάπεδα. Αρχιτεκτονικά ο χώρος εμπερικλείει την νότια Οικεία, το Μικρό Ανάκτορο, τον Ξενώνα, την Βασιλική Έπαυλη, τους Τάφους-ιερά. Βέβαια σημαντική είναι και η ανακάλυψη κομψοτεχνημάτων και χρυσών κοσμημάτων καθώς και το αρχαίο των πινακίδων της Γραμμικής Β’. Για μία πληρέστερη “εικόνα” του ανακτόρου και των ευρημάτων της Κνωσσού μπορείτε να περάσετε από το αρχαιολογικό μουσείο του Ηρακλείου, όπου θα δείτε ειδώλια, σκεύη και τις εντυπωσιακές σωζόμενες τοιχογραφίες.

3. Δελφοί Φωκίδας

Η περιοχή των Δελφών συνδέεται αναπόσπαστα με το γνωστό σε μας Μαντείο των Δελφών, χτισμένο στις νοτιοδυτικές πλαγιές του Παρνασσού από όπου λάμβαναν χρησμούς και συμβουλές στον αρχαίο κόσμο. Στην περιοχή βρίσκονται ο Ναός του Απόλλωνα, το κτίσμα-θόλος της Αθηνάς Προναίας, αλλά και το μεγάλο αρχαίο Στάδιο. Στους Δελφούς λατρεύονταν και οι δυο θεοί Αθηνά και Απόλλωνας, γι’ αυτό το λόγο έχουν οικοδομηθεί και οι διαφορετικοί ναοί. Βέβαια πλήθος αρχαιολογικών καταλοίπων μαρτυρά την λατρεία και άλλων θεοτήτων όπως η Άρτεμη, ο Ποσειδώνας, ο Διόνυσος, ο Ερμής, ο Ζευς Πολιεύς, η Υγιεία και η Ειλείθυια. Στον αρχαιολογικό χώρο των Δελφών έχει βρεθεί πλήθος εντυπωσιακών αγαλμάτων, που αξίζει κανείς να δεί, όπως για παράδειγμα την Σφίγγα των Ναξίων, άγαλμα εντυπωσιακό και κολοσσιαίου μεγέθους. Όλα τα αγάλματα και τα ευρήματα τέχνης στεγάζονται πλησίον της αρχαιολογικής περιοχής στο όμορφο Μουσείο. Με την επικράτηση της Λατρείας του Θεού Απόλλωνα, ως αποτέλεσμα των ανασκαφών βρέθηκαν και πολλά αφιερώματα από Συρία και Αρμενία, μαρτυρώντας την εξάπλωση της φήμης του Ιερού.

4. Ναός του Ποσειδώνα, Σούνιο

Στην περιοχή του Σουνίου υπάρχει και ο Αρχαίος οικισμός, αλλά και η αρχαία πόλη. Πλησίον της θάλασσας η περιοχή έχει παντρέψει εντυπωσιακά το αρχαίο οικοδόμημα του Ναού του Ποσειδώνα με το φυσικό τοπίο. Ο ναός του Ποσειδώνα πλαισιωνόταν από τείχη και στον υπαίθριο χώρο του Ιερού βρίσκονταν πολλά αγάλματα που αποτελούσαν αφιερώματα επιφανών πολιτών και ευγενών στον θεό. Γνωστότερο άγαλμα είναι ο Κούρος του Σουνίου, μας εμφανίζεται μία αναπαράσταση δηλαδή ενός νέου άντρα, το άγαλμα εκτίθεται δημόσια στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο.

Αρχαίοι ποιητές και συγγραφείς όπως ο Όμηρος, ο Ηρόδοτος, ο Ευριπίδης, ο Σοφοκλής αλλά και ο Αριστοφάνης αναφέρονται στο ναό στα κείμενά τους. Συγκεκριμένα από τον Ηρόδοτο έχουμε λάβει γνώση πως ανά τέσσερα χρόνια οι Αθηναίοι διοργάνωναν μεγάλη γιορτή στο Ιερό του Σουνίου. Είναι γνωστή η περιοχή λόγω της σημαντικής της τοποθεσίας γεωγραφικά, αλλά και εξαιτίας της ανακήρυξής της σε εθνικό δρυμό. Αυτό μαρτυρά ότι η περιοχή έχει επηρεαστεί ελάχιστα από ανθρώπινη παρουσία και σε γενικότερη βάση είναι βιότοπος με οικολογική αξία.

Εν κατακλείδι, συγκεντρώσαμε για εσάς μερικά αξιοθέατα τα οποία έχουν σημαντική παρουσία στον ελληνικό κόσμο, αλλά και σε παγκόσμιο επίπεδο, μιας και αποτελούν αντικείμενο μελέτης, λόγω αρχών δημοκρατίας, έντονης θρησκευτικότητας και αρχιτεκτονικής δομής.

Συντάκτης: Ελευθερία Νικολακοπούλου,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr.