Το ψηφιακό σχολείο

Συντάκτης: Νιλ Ρούσι

Η ψηφιακή διάσταση αλλάζει τα δεδομένα στην εκπαίδευση! Το ψηφιακό σχολείο γίνεται πραγματικότητα και στην Ελλάδα. Το πρώτο «ψηφιακό σχολείο» παρουσιάστηκε τον Οκτώβριο στη Λήμνο από την ηγεσία του υπουργείου Παιδείας. Η αρχή για το ψηφιακό σχολείο γίνεται από τα δημοτικά, καθώς η διδασκαλία πλέον θα υποστηρίζεται από το Διαδίκτυο. Στη β' τάξη γυμνασίου θα τοποθετηθούν διαδραστικοί πίνακες, ενώ και στο λύκειο η παρουσία του Διαδικτύου θα είναι έντονη.

Οι τρεις βασικοί άξονες για τη δημιουργία σύγχρονων ψηφιακών σχολείων είναι: α) ο εκσυγχρονισμός υποδομών και εξοπλισμού β) η εκπαίδευση των δασκάλων σε αυτά τα νέα ηλεκτρονικά και διαδραστικά μέσα και γ) η μετατροπή του εκπαιδευτικού υλικού σε ψηφιακό. Βασικά εργαλεία του μαθητή δεν θα είναι πια το βιβλίο και ο πίνακας, αλλά το ηλεκτρονικό βιβλίο και ο διαδραστικός πίνακας.

Το ψηφιακό σχολείο υλοποιείται με σειρά δράσεων που οργανώνονται σε πέντε βασικούς άξονες:

• Όλα τα βιβλία σε ψηφιακή μορφή και εμπλουτισμένα με πρόσθετο διαδραστικό υλικό (animations, videos, υπερσυνδέσμους, κλπ).
• Ψηφιακή υποστηρικτική διδασκαλία (βιντεοσκοπημένες πρότυπες διδασκαλίες) για τα βασικά μαθήματα των Πανελλαδικών Εξετάσεων.
• Σχέδια μαθημάτων για κάθε ενότητα όπου εντάσσονται οι νέες τεχνολογίες στη διδασκαλία.
• Πρόσθετο ψηφιακό υλικό όπως φωτογραφίες, βίντεο, ψηφιακά εκπαιδευτικά παιχνίδια αντιστοιχισμένο ανά ενότητα μαθημάτων από ψηφιακά αρχεία ΕΡΤ ΓΑΚ, Βιβλιοθήκες, Μουσεία, κλπ).
• Δυνατότητες τοπικής εκπαιδευτικής διαχείρισης της κάθε τάξης (ανταλλαγή εργασιών μεταξύ μαθητών-εκπαιδευτικών, ανακοινώσεις, διαγωνίσματα, βαθμολογίες, απουσίες, κλπ).

Το ψηφιακό σχολείο αποτελεί τη σύγχρονη προσέγγιση για την ανάπτυξη των ταλέντων και δεξιοτήτων του μαθητή σε μια απαιτητική εποχή.

Συντάκτης: Νιλ Ρούσι,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr.