Διδαχθείτε από παροιμίες

Συντάκτης: Άρης Γαβριηλίδης, Συγγραφέας, Εικαστικός

Διδαχθείτε από παροιμίεςΡήσεις, αποφθέγματα, παροιμίες. Όλοι οι λαοί έχουν τις δικές τους εκδοχές σοφίας, συμπυκνωμένες σε λίγες λέξεις. Η κουλτούρα κάθε χώρας αντανακλάται σε αυτές τις εύστοχες ρήσεις. Ας δούμε μαζί κάποιες από αυτές…

Η μεταμφιεσμένη ευλογία…

Η περίεργη φράση στον τίτλο είναι μια κατά λέξιν μετάφραση της αγγλικής έκφρασης it is a blessing in disguise“. Αναφέρεται σε κάποιο γεγονός που αρχικά φαίνεται σαν αναποδιά αλλά στη συνέχεια μπορεί να αποδειχθεί ευεργέτημα. Κάτι σαν το δικό μας «ουδέν κακόν αμιγές καλού». Λέγεται παρηγορητικά σε κάποιον που αντιμετωπίζει ένα σοβαρό πρόβλημα εξαιτίας ενός δυσμενούς γεγονότος. Η πείρα, τουλάχιστον η δική μου, έχει δείξει ότι η φράση αυτή ενέχει μεγάλη δόση αλήθειας.

Όταν ο Τσόρτσιλ έχασε τις εκλογές του 1945 από τον Άτλι και βρέθηκε εκτός κυβέρνησης, ήταν απαρηγόρητος. Στην προσπάθειά της να τον επαναφέρει από τη βαθιά κατάθλιψη, η γυναίκα του τού είπε ότι ίσως η ήττα του να αποδειχθεί στο μέλλον “a blessing in disguise”. Ο Τσόρτσιλ, πάντα ευφυολόγος και ετοιμόλογος της απάντησε «Αν είναι ευλογία, είναι πάντως πολύ καλά μεταμφιεσμένη».

Και ολίγα… διαβολικά!

The devil you know better (ο διάβολος που ξέρεις καλύτερα), παρά τον φαινομενικό σουρεαλισμό της, είναι στην πραγματικότητα μια συμβουλή. Εννοεί ότι είναι προτιμότερο να επιλέξεις κάποιον που συμβαίνει να γνωρίζεις καλά όχι μόνο τα πλεονεκτήματα, αλλά και τα μειονεκτήματά του αντί για κάποιον άλλο του οποίου τα πλεονεκτήματα φαίνονται περισσότερα αλλά δεν ξέρεις τα μειονεκτήματα και έτσι μπορεί αργότερα να βρεθείς προ εκπλήξεως. “Να πας για μαλλί και να βγεις κουρεμένος”, στα καθ’ ημάς.

Στον επαγγελματικό χώρο, σε περίπτωση διλήμματος επιλογής συνεργατών, προτιμητέος είναι εκείνος με τον οποίον έχεις συνεργασθεί στο παρελθόν έστω κι αν έχει ελαττώματα τα οποία όμως γνωρίζεις ενώ στον καινούργιο παίρνεις το ρίσκο, αν αποδειχθεί ότι έχει ελαττώματα, να είναι μεγαλύτερα εκείνων του προηγούμενου.

‘Όμως και στην προσωπική μας ζωή μπορεί η υπενθύμιση αυτή να μας φανεί πολύ χρήσιμη. Π.χ. στην επιλογή… συζύγου.

Διδαχθείτε από παροιμίεςΑξίζει τα λεφτά του

Η τιμή ενός πράγματος ή υπηρεσίας αντικατοπτρίζει την ποιότητά του. Συνήθως τα καλά πράγματα ή υπηρεσίες είναι ακριβά, ενώ τα φθηνά είναι υποδεέστερης ποιότητας. Αυτό όμως δεν συμβαίνει πάντα. Ένα προϊόν ή μια υπηρεσία μπορεί να προσφέρεται σε τιμή ανώτερη από αυτήν που θα δικαιολογούσε η ποιότητά του. Σε αυτή την περίπτωση ο αγοραστής θα θεωρήσει τον εαυτό του αδικημένο ή “κορόιδο”.

Για να έχουμε ένα ευχαριστημένο αγοραστή – πελάτη θα πρέπει η τιμή που θα πληρώσει να δικαιολογεί την ποιότητα του αγορασθέντος, δηλαδή buy value for money (“αγόρασε αξία για χρήμα”).

Στην γλώσσα μας θα το λέγαμε “να πιάνουν τόπο τα λεφτά του” ή ότι αυτό που αγόρασε “αξίζει τα λεφτά του“. Διαφορετικά θα νοιώσει πως “του πούλησαν φύκια για μεταξωτές κορδέλες” κοινώς “τον έπιασαν κορόιδο”. Για να μην συμβεί αυτό ας θυμόμαστε πάντα μια σοφή τούρκικη φράση που λέει πως όταν πας στο παζάρι “ατς γκιουζουνού” πάει να πει “άνοιξε τα μάτια σου” για να μην σε γελάσουν…

Συντάκτης: Άρης Γαβριηλίδης, Συγγραφέας, Εικαστικός

Influence:

Ο Άρης Γαβριηλίδης, οικονομολόγος, πρώην  διευθυντικό στέλεχος τραπεζών και επιχειρήσεων, ασχολείται ερασιτεχνικά με το γράψιμο…