Διατροφικός οδηγός για αύξηση της γονιμότητας

Συντάκτης: Σάννα Νάνου, Φιλόλογος και Επιμελήτρια – Διορθώτρια Κειμένων

Διατροφικός οδηγός για αύξηση της γονιμότηταςΗ διατροφή πριν από τη σύλληψη είναι ένα ζωτικό μέρος της προετοιμασίας για την εγκυμοσύνη. Παράγοντες όπως το βάρος μιας γυναίκας σε σχέση με το ύψος της και τι τρώει μπορεί να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο στην υγεία της μητέρας κατά την κύηση και την υγεία του αναπτυσσόμενου εμβρύου της.

Βάρος πριν από την εγκυμοσύνη

Το βάρος πριν από την εγκυμοσύνη της μητέρας έχει άμεση επίδραση στο βάρος των νεογέννητων μωρών της. Μελέτες δείχνουν ότι οι λιποβαρείς γυναίκες έχουν περισσότερες πιθανότητες να γεννήσουν μικρά μωρά, ακόμα και κατά την εγκυμοσύνη, αν αποκτήσουν κανονικό βάρος. Οι υπέρβαρες γυναίκες έχουν αυξημένο κίνδυνο για επιπλοκές στην εγκυμοσύνη όπως είναι ο διαβήτης κύησης ή υψηλή αρτηριακή πίεση.

Ένα θρεπτικό συστατικό που μπορεί να ωφελήσει και τους δύο

Τα στρείδια περιέχουν υψηλά επίπεδα ψευδαργύρου, θρεπτικό συστατικό που συμβάλλει στο σπέρμα και στην παραγωγή τεστοστερόνης στους άνδρες, καθώς και στην ωορρηξία και τη γονιμότητα στις γυναίκες. Υπάρχουν αρκετές μελέτες που δείχνουν ότι η ανεπάρκεια σε ψευδάργυρο εμποδίζει τη σύλληψη. Διατηρώντας τη συνιστώμενη διαιτητική πρόσληψη ψευδαργύρου (15 mg την ημέρα) συντελεί στην υγιή λειτουργία του αναπαραγωγικού σας συστήματος.

Ο Διατροφικός Κανόνας

Η υιοθέτηση μιας διατροφής με φρούτα, λαχανικά, δημητριακά ολικής αλέσεως, άπαχο κρέας και γαλακτοκομικά προϊόντα σας παρέχει τη συνιστώμενη διαιτητική πρόσληψη βιταμινών και ανόργανων συστατικών για τη σωστή αναπαραγωγική λειτουργία.

Προετοιμασία

Ξεκινήστε κάνοντας υγιεινές αλλαγές 3 μήνες έως 1 έτος πριν από τη σύλληψη. Τα στοιχεία δείχνουν ότι η υγιεινή διατροφή και η γονιμότητα είναι μείζονος σημασίας και για τις δύο πλευρές. Παρακάτω ακολουθεί μία λίστα υγιεινής διατροφής πριν από τη σύλληψη.

Διατροφικός οδηγός για αύξηση της γονιμότηταςΦολικό οξύ: Οι Υπηρεσίας Δημόσιας Υγείας των Η.Π.Α. συστήνουν ότι οι γυναίκες σε αναπαραγωγική ηλικία πρέπει να λαμβάνουν 400 μικρογραμμάρια (0,4 χιλιοστόγραμμα) του φολικού οξέος κάθε ημέρα. Αυτή η βιταμίνη Β βοηθά στη μείωση του κινδύνου ενός μωρού από γενετικές ανωμαλίες του νευρικού σωλήνα, όπως η δισχιδής ράχη. Εάν η οικογένειά σας έχει ιστορικό βλαβών του νευρικού σωλήνα, ο γιατρός σας μπορεί να αυξήσει την ημερήσια κατανάλωση. Το φολικό οξύ μπορεί να αποκτηθεί με φυσικό τρόπο μέσα από σκούρα πράσινα φυλλώδη λαχανικά (π.χ. σπανάκι), τα εσπεριδοειδή, τους ξηρούς καρπούς, τα όσπρια, τα δημητριακά ολικής αλέσεως και τα εμπλουτισμένα ψωμιά και τα δημητριακά. Αυτά τα τρόφιμα μπορούν να συμπληρωθούν με μια προγεννητική βιταμίνη η οποία συνήθως περιέχει 800mcg φολικού οξέος.

Ασβέστιο: Συνιστάται οι γυναίκες να λαμβάνουν τουλάχιστον 1.000 mgs ασβεστίου την ημέρα, εάν σκέφτονται την εγκυμοσύνη. Το ασβέστιο μπορεί να ληφθεί από φυσικές πηγές, όπως το τυρί cottage, το γιαούρτι με χαμηλά λιπαρά, τις κονσέρβες σολομός, τις σαρδέλες, το ρύζι και το τυρί.

Συμπληρώματα & Βιταμίνες: Εκτός από την υγιεινή διατροφή, πολλοί πάροχοι υγειονομικής περίθαλψης θα ενθαρρύνουν συμπληρώματα για να αποκτήσετε όλα τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά.

Τι πρέπει να αποφύγετε

Είναι σημαντικό να απογαλακτιστεί ο εαυτός σας από την καφεΐνη (συμπεριλαμβανομένης της σοκολάτας). Σύμφωνα με έρευνα έχει αποδειχθεί ότι περισσότερο από 200-300 mg καφεΐνης ημερησίως μπορεί να μειώσει τη γονιμότητα κατά 27%. Η καφεΐνη εμποδίζει επίσης την ικανότητα του σώματος να απορροφήσει το σίδηρο και το ασβέστιο.

Μεταξύ άλλων πρέπει να αποφεύγετε τις τεχνητές γλυκαντικές ουσίες, το αλκοόλ, τα ναρκωτικά, τα τσιγάρα καθώς μπορούν να βλάψουν τις προσπάθειες σύλληψης, αλλά και το ίδιο το έμβρυο.

Συντάκτης: Σάννα Νάνου, Φιλόλογος και Επιμελήτρια – Διορθώτρια Κειμένων

Influence:

Η Σάννα Νάνου γεννήθηκε στην Κοζάνη το 1983. Σπούδασε στο Τμήμα Φιλοσοφίας και Παιδαγωγικής στη Φιλοσοφική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης…