Ψητά κοτόπουλα, ωμές σαλάτες, λαχανικά στον ατμό, ψάρια βραστά, αποχή από αλκοόλ και γλυκά… Στο πάρτι που πήγατε χτες όμως, …
Διατροφικοί στόχοι για τη νέα χρονιά
Νέα χρονιά, νέοι στόχοι, νέα όνειρα! Βρισκόμαστε στον πρώτο μήνα του έτους, λίγο μετά τις γιορτές. Κάθε χρόνο τέτοιες μέρες, οι περισσότεροι από εμάς θέτουμε νέους στόχους στη ζωή μας, αποφασισμένοι να αλλάξουμε τα δεδομένα που μας δυσαρεστούν. Ένας από τους πιο βασικούς σκοπούς είναι η αλλαγή στις διατροφικές μας συνήθειες, έτσι ώστε να αποτοξινώσουμε τον οργανισμό μας από τις κραιπάλες των γιορτών, αλλά και να καθιερώσουμε έναν καινούριο τρόπο ζωής, απαλλαγμένο από ανθυγιεινές ενέργειες. Εμείς σας προτείνουμε ορισμένους στόχους τους οποίους μπορείτε να εκπληρώσετε μέσα στη χρονιά που μπήκε και να απολαύσετε τις θετικές τους επιδράσεις άμεσα αλλά και σε βάθος χρόνου.
Περισσότερα φρούτα και λαχανικά
Όπως γνωρίζουμε, οι συστάσεις από γιατρούς και διατροφολόγους μιλούν για 5 μικρομερίδες φρούτων και λαχανικών την ημέρα. Αν και για πολλούς από εμάς κάτι τέτοιο είναι εύκολο και καθημερινή συνήθεια για τους περισσότερους, είναι ένας μακρινός στόχος. Εντάξτε λοιπόν τα λαχανικά στην καθημερινή σας διατροφή με σαλάτες, αλλά και βασικά πιάτα και τα φρούτα σε ενδιάμεσα γεύματα και κυρίως ολόκληρα και όχι με τη μορφή χυμού.
Λιγότερο «γρήγορο φαγητό»
Το γρήγορο φαγητό τύπου «fast-food» είναι μία ανάγκη και μία πραγματικότητα για πολλούς, κυρίως στα μεγάλα αστικά κέντρα όπου οι ρυθμοί της ζωής είναι εντονότεροι και δημιουργούν τις προϋποθέσεις για την παρουσία του πιο συχνά. Το φαγητό όμως από έξω είναι συνήθως πιο πλούσιο σε λιπαρά, θερμίδες αλλά και πρόσθετα, όπως αλάτι ή ζάχαρη, καθιστώντας το πιο επιβαρυντικό για την υγεία μας. Επίσης, όταν μιλάμε για φαγητό «στο πόδι», όπως ζύμες και αρτοσκευάσματα, υπάρχει ένας εκρηκτικός συνδυασμός επιβαρυντικών θερμίδων με γρήγορη κατανάλωση, όπου ενώ παίρνουμε πολλές και «κακές» θερμίδες ταυτόχρονα δεν επιτυγχάνουμε το αίσθημα του παρατεταμένου κορεσμού. Συνεπώς, είναι καλό να στηριζόμαστε σε γεύματα και σνακ που θα ετοιμάζουμε οι ίδιοι στο σπίτι.
Ακολουθούμε την οργανική πείνα και όχι τη συναισθηματική
Συχνά πιάνουμε τον εαυτό μας να αναζητά ή και να καταναλώνει φαγητό χωρίς να υπάρχει η οργανική ανάγκη για λήψη τροφής αλλά αποκλειστικά η λεγόμενη συναισθηματική πείνα, που πηγάζει από έντονα και συχνά αρνητικά συναισθήματα. Δεν τρώμε μόνο όταν είμαστε πραγματικά πεινασμένοι αλλά συχνά όταν αγχωθούμε, όταν είμαστε στεναχωρημένοι ή πολύ χαρούμενοι (συχνά οι εορτασμοί συνοδεύονται με μεγάλη κατανάλωση φαγητού), όταν κάτι μας προκαλεί φόρτιση και πίεση ή ακόμα όταν θέλουμε να εκτονώσουμε το θυμό μας. Ασφαλώς με αυτή την τακτική φορτωνόμαστε θερμίδες χωρίς να διώχνουμε τα αρνητικά μας συναισθήματα, παρά μόνο πρόσκαιρα. Άρα η διαχείριση των συναισθημάτων μας και ο διαχωρισμός τους από τη μηχανική και μη απαραίτητη λήψη φαγητού ή γλυκών είναι ένας σημαντικός στόχος, αν λειτουργούμε έτσι στην καθημερινότητά μας.
Βάζουμε πρόγραμμα στη διατροφή μας
Για πολλούς ανθρώπους ο κανόνας «πολλά και συχνά-μικρά γεύματα» είναι μία απλή συμβουλή του διαιτολόγου που ποτέ δεν εφαρμόζεται. Η απουσία του πολύτιμου πρωινού είναι ακόμα για πολλούς από εμάς μία πραγματικότητα, που συχνά αποδίδεται στο λίγο διαθέσιμο χρόνο ή στο βιαστικό ξύπνημα το πρωί. Επίσης το ένα και μόνο γεύμα κάπου αργά το απόγευμα ή ακόμα και το βράδυ είναι μία «πικρή» αλήθεια με σημαντικές επιπτώσεις τόσο στο βάρος μας όσο και στην υγεία μας, όπως για παράδειγμα στην ομαλή λειτουργία του πεπτικού μας συστήματος. Στόχος μας λοιπόν για το νέο έτος πρέπει να είναι η οργάνωση των γευμάτων μας, είτε είμαστε εργαζόμενοι με έντονους ρυθμούς είτε είμαστε πολλές ώρες έξω από το σπίτι.
Πιο υγιεινά γεύματα και σνακ
Τα «κρυμμένα» μπισκότα στο συρτάρι, η εύκολη λύση της τυρόπιτας, τα επιβαρυντικά ροφήματα καφέ, με την καραμέλα και την πολλή ζάχαρη ή τα «υγιεινά» κριτσίνια του φούρνου αποτελούν για πολλούς λύση για την πείνα στη δουλειά. Πολλά όμως από αυτά είναι πλούσια σε αλάτι, ζάχαρη και θερμίδες και θέλουν μεγάλη προσοχή. Έτσι λοιπόν, βάλτε στόχο φέτος να απομακρύνετε τα ανθυγιεινά σνακ από το γραφείο σας και να τα αντικαταστήσετε με πιο υγιεινές λύσεις. Οι επιλογές πολλές, όπως σπιτικές μπάρες δημητριακών, μικρομερίδες ξηρών καρπών, σπιτικά σάντουιτς με υλικά της αρεσκείας σας και φυσικά άφθονα φρούτα ή στικς λαχανικών.
Περιορίζουμε αλάτι και ζάχαρη
Το αλάτι και η ζάχαρη είναι κρυμμένα σε όλα σχεδόν τα τυποποιημένα τρόφιμα που θα βρούμε σε συσκευασίες στο ράφι του σούπερ μάρκετ ή στην κατάψυξη. Και τα δύο είναι ιδιαίτερα επιβαρυντικά και συσσωρεύονται στον οργανισμό μας όταν η διατροφή μας στηρίζεται αποκλειστικά σε τέτοια τρόφιμα και προϊόντα. Έτσι ένας ακόμα σημαντικός στόχος είναι, όσο μπορούμε, να επιλέγουμε προϊόντα χωρίς αλάτι ή ζάχαρη (αρτοσκευάσματα, δημητριακά, τυροκομικά, ξηρούς καρπούς, ροφήματα) αλλά και όσα είναι σπιτικά, αγνά και μη επεξεργασμένα.