Διατροφικά προϊόντα κάνναβης: όλα όσα θέλετε να ξέρετε

Συντάκτης: Ειρήνη Μαθιουδάκη, Διδάκτωρ Βιοχημείας - Συγγραφέας

Σίγουρα όλοι έχουμε ακούσει το όνομα αυτού του «αμφιλεγόμενου», θα μπορούσαμε να πούμε, φυτού. Και ο λόγος για την πασίγνωστη κάνναβη ή αλλιώς κάνναβις.

Στο ευρύτερο γένους του φυτού αυτού συναντάμε τρία είδη φυτών:

  • Κάνναβη η ημέρη (Cannabis sativa)
  • Ινδική κάνναβη (Cannabis indica) και
  • Η Cannabis ruderalis.

Ένα από τα 483 χημικά που συναντάμε στο φυτό είναι και η Δ9-τετραϋδροκανναβινόλη, γνωστή ως THC, η οποία προσδίδει στο φυτό την γνωστή ψυχοτρόπο δράση της, αλλά και η κανναβιδιόλη, η οποία δεν έχει την ψυχοτρόπο δράση της THC (δεν προκαλεί ευφορία, όμως έχει φανεί να έχει πολλές θεραπευτικές δράσεις).

Στη βιομηχανία των τροφίμων η κάνναβη η ήμερη χρησιμοποιείται κατά κόρον, δίνοντάς μας προϊόντα όπως οι σπόροι κάνναβης, το αλεύρι από κάνναβη και το κανναβέλαιο.

Το είδος αυτό κάνναβης περιέχει την μικρότερη ποσότητα της ουσίας THC ενώ υφίσταται και ειδική επεξεργασία κατά την οποία το τελικό προϊόν έχει πολύ μικρότερη ποσότητα της ουσίας αυτής ή είναι πλήρως απαλλαγμένο.

Σπόροι κάνναβης: ποια η θρεπτική τους αξία;

Το επιστημονικό ενδιαφέρον γύρω από την κατανάλωση σπόρων κάνναβης και των προϊόντων τους είναι σήμερα μεγάλο λόγω της υψηλής θρεπτικής τους αξίας.

Οι σπόροι κάνναβης αποτελούν ένα τρόφιμο πλούσιο σε πολλά θρεπτικά συστατικά. Είναι ιδιαίτερα πλούσιοι σε πρωτεΐνη και απαραίτητα αμινοξέα.

Επιπλέον αποτελούν πηγή των  απαραίτητων ω3 και ω6 λιπαρών οξέων, ενώ παράλληλα έχουν πολύ χαμηλή περιεκτικότητα σε κορεσμένο λίπος. Έτσι 100γρ σπόρων μας δίνουν 45 γραμμάρια λίπους από τα οποία μόλις τα 3,3γρ είναι κορεσμένα λιπαρά.

Ακόμη αποτελούν μία καλή πηγή αδιάλυτων φυτικών ινών, βιταμινών (βιταμίνη Ε, C, B1, B6) και ιχνοστοιχείων (φώσφορο, κάλιο, μαγνήσιο, ασβέστιο, σίδηρο, ψευδάργυρο).

Διατροφικά προϊόντα κάνναβης: όλα όσα θέλετε να ξέρετε

Πιθανά οφέλη για την υγεία από την κατανάλωση σπόρων κάνναβης

Καρδιαγγειακή λειτουργία

Η υψηλή περιεκτικότητα των σπόρων κάνναβης στο αμινοξύ αργινίνη το καθιστούν ένα τρόφιμο με προστατευτική δράση για τη λειτουργία του καρδιαγγειακού συστήματος. Η αργινίνη μέσω του νιτρικού οξέος που παράγεται από αυτή, βοηθά στη μείωση της αρτηριακής πίεσης και της ομαλής λειτουργίας της καρδιάς.

Σε μία μεγάλη μελέτη όπου συμμετείχαν 13000 άτομα φάνηκε ότι η αυξημένη πρόσληψη αργινίνης οδήγησε σε μειωμένα επίπεδα της C αντιδρώσας πρωτεΐνης (CRP, C-reactive protein) ενός σημαντικού δείκτη φλεγμονής, υψηλά επίπεδα του οποίου έχουν συνδεθεί με την καρδιαγγειακή νόσο. Επιπλέον προστατευτική δράση έναντι της φλεγμονής προσφέρει και το γ-λινολενικό οξύ που συναντάμε στους σπόρους.

Υγεία του δέρματος

Όπως είδαμε και προηγουμένως οι σπόροι κάνναβης αποτελούν ένα ιδιαίτερα λιπαρό τρόφιμο, το οποίο όμως είναι πλούσιο στα «καλά» πολυακόρεστα λιπαρά οξέα. Με τον τρόπο αυτό φαίνεται ότι ενισχύει την υγεία του δέρματος, ενώ πιθανώς να βελτιώνει τα συμπτώματα σε περιπτώσεις εκζέματος και άλλων δερματικών παθήσεων.

Διατροφικά προϊόντα κάνναβης: όλα όσα θέλετε να ξέρετε

Πηγή πρωτεΐνης

Με περίπου το 25% των θερμίδων τους να προέρχονται από πρωτεΐνη, οι σπόροι κάνναβης αποτελούν μία πλούσια πηγή πρωτεΐνης. Είναι αξιοσημείωτο ότι μας δίνουν περισσότερη πρωτεΐνη ακόμη και από ένα κομμάτι κρέατος ίδιας ποσότητας!

Αλεύρι κάνναβης: σε τι υπερτερεί από το κοινό αλεύρι;

Το αλεύρι κάνναβης είναι ένα ακόμη «δημοφιλές» προϊόν που κερδίζει ολοένα και μεγαλύτερο έδαφος. Ένα σημαντικό πλεονέκτημά του είναι ότι είναι ελεύθερο γλουτένης και έτσι μπορεί να χρησιμοποιηθεί με ασφάλεια από τους ανθρώπους που έχουν δυσανεξία στην γλουτένη (κοιλιοκάκη).

Ταυτόχρονα το αλεύρι κάνναβης είναι ιδιαίτερα πλούσιο σε πρωτεΐνη υψηλής βιολογικής αξίας όπως αναφέραμε και προηγουμένως.Επιπλέον περιέχει σημαντική ποσότητα φυτικών ινών κάτι που βοηθά την ομαλή λειτουργεία του εντέρου. Όλα αυτά το καθιστούν έναν άξιο αντικαταστάτη του κοινού αλευριού που μπορεί να χρησιμοποιηθεί άφοβα στις παρασκευές μας μόνο του ή σε συνδυασμό με άλλα άλευρα.

Πως μπορούμε να προσθέσουμε στη διατροφή μας την κάνναβη;

  • Προσθέτουμε σπόρους κάνναβης στη σαλάτα μας. Αυξάνουμε έτσι την περιεκτικότητά της σε πρωτεΐνη και φυτικές ίνες για μεγαλύτερο κορεσμό.
  • Χρησιμοποιούμε αλεύρι κάνναβης για να παρασκευάσουμε σπιτικά καλούδια όπως ψωμί, κριτσίνια, κέικ, μπισκότα. Αν μάλιστα το χρησιμοποιήσουμε μόνο του και συνδυάσουμε σωστά και τα υπόλοιπα υλικά μπορούμε να έχουμε και ένα τρόφιμο ελεύθερο γλουτένης, εάν αυτό είναι απαραίτητο.
  • 1κ.σ. σπόροι κάνναβης στο γιαούρτι μας μαζί με βρώμη και αποξηραμένα φρούτα.Γιατί όχι να προσθέσουμε σε σπιτικά smoothie, κάνοντάς τα ακόμη πιο θρεπτικά και χορταστικά!

Συμπερασματικά

Μιλώντας για διατροφή και θρεπτικά συστατικά η κάνναβη αναμφίβολα αποτελεί ένα πλούσιο από θρεπτικής άποψης τρόφιμο. Αναφερόμαστε βέβαια στους σπόρους κάνναβης και στα προϊόντα που προκύπτουν από αυτούς, όπως αναφέρθηκαν και παραπάνω. Στα προϊόντα αυτά συναντάμε μόνο μικρές έως και μηδαμινές ποσότητες των κανναβιδοειδών με ψυχοτρόπο δράση.

Συντάκτης: Ειρήνη Μαθιουδάκη, Διδάκτωρ Βιοχημείας - Συγγραφέας

Influence:

Η Ειρήνη Μαθιουδάκη γεννήθηκε το 1992 στο Ηράκλειο Κρήτης. Αποφοίτησε από το τμήμα Χημείας Πανεπιστημίου Κρήτης το 2014…