Διατροφή για τις πανελλήνιες εξετάσεις

Συντάκτης: Όλγα Τσαγκαράκη, Διαιτολόγος-Διατροφολόγος

Διατροφή για τις πανελλήνιες εξετάσειςΟι Πανελλήνιες εξετάσεις πλησιάζουν και μαζί με το άγχος των εξετάσεων και το διάβασμα θα πρέπει ο οργανισμός να τρέφεται σωστά και με πρόγραμμα. Στόχος είναι να αποφευχθούν σημαντικές ελλείψεις μακροθρεπτικών (πρωτεΐνες, υδατάνθρακες, λίπη), μικροθρεπτικών συστατικών (βιταμίνες, μέταλλα, ιχνοστοιχεία).

Όλα τα συστατικά θα πρέπει να βρίσκονται σε ισορροπία ιδιαίτερα σε τέτοιες στιγμές που οργανισμός στρεσάρεται και έχει ανάγκη από επιπλέον θρεπτικά συστατικά όπως οι βιταμίνες του συμπλέγματος Β (κυρίως ή Β6 και η Β12), η βιταμίνη C και η βιταμίνη Ε. Οι βιταμίνες του συμπλέγματος Β βρίσκονται στο κρέας, το γάλα, τα πουλερικά, το τυρί, τα αυγά και τα γαλακτοκομικά. Η βιταμίνη C βρίσκεται στα φρούτα και τα λαχανικά, ειδικά στα εσπεριδοειδή και σ τα φυλλώδη τμήματα των πράσινων λαχανικών και η βιταμίνη Ε βρίσκεται κατά κύριο λόγο στο ελαιόλαδο.

Κάποιες μικρές οδηγίες όσον αφορά στη διατροφή του υποψηφίου για μεγαλύτερη απόδοση δίνονται παρακάτω:

Τα γεύματα να καταναλώνονται κάθε 3 ώρες και τα γεύματα να είναι 3 μέσα στην ημέρα (πρωινό, μεσημεριανό, βραδινό) και 2 ενδιάμεσα –σνακ (δεκατιανό, απογευματινό).

Μέσα στο πρωινό καλές επιλογές είναι το γάλα με χαμηλά λιπαρά συνδυασμένο με δημητριακά ή 1 τοστ με τυρί με χαμηλά λιπαρά και γαλοπούλα με 1 ποτήρι φυσικό χυμό ή 1 φρούτο μέτριο ή 1 κουλούρι με 1 ποτήρι φυσικό χυμό. Το δεκατιανό καλό είναι να περιλαμβάνει 1 κουλούρι με 1 φρούτο εποχής ή 1 -2 κράκερ με τυρί χαμηλών σε λιπαρά με 1 φρούτο εποχής ή σοκολάτα υγείας σε μικρή συσκευασία. Εξαρτάται από το πρωινό γεύμα και από τη σωστή καθοδήγηση ενός πτυχιούχου διαιτολόγου – διατροφολόγου.

Το μεσημεριανό γεύμα καλό είναι να αποτελείται είτε από λαχανικά εποχής (π.χ φασολάκια ή χόρτα εποχής ή σαλάτα) σε συνδυασμό με πρωτεΐνη (τυρί, αυγό, κρέας χαμηλών σε λιπαρά) και μία μικρή ποσότητα αμύλου (π.χ ψωμί ή ρύζι ή πατάτα).

Διατροφή για τις πανελλήνιες εξετάσειςΤο απογευματινό ενδείκνυνται να περιέχει 1 μπάρα δημητριακών με 1 φρούτο ή εποχής ή 2 φρούτα εποχής με 2 κράκερ ή 1 ποτήρι φυσικό χυμό φρούτων σε συνδυασμό με 1 χούφτα ξηρούς καρπούς (κυρίως αμύγδαλα ή καρύδια) ή παστέλι. Τέλος, το βραδινό γεύμα θα πρέπει να περιλαμβάνει επίσης φαγητό που να είναι ίσης ή μικρότερης ποσότητας σε σχέση με το μεσημεριανό. (Όλα τα γεύματα εξαρτώνται από τα σωματομετρικά χαρακτηριστικά ύψος, βάρος, ηλικία και από τις θερμίδες που καταναλώνονται ημερησίως).

Να ενυδατώνεται σωστά ο οργανισμός πίνοντας ικανοποιητική ποσότητα νερού λόγω εφίδρωσης.

Να καταναλώνεται κυρίως ελαιόλαδο και κρέατα χαμηλού λίπους κυρίως κοτόπουλο, κουνέλι και κόκκινο κρέας (μοσχάρι) χωρίς λίπος. Τα κρέατα υψηλής περιεκτικότητας σε λίπος προκαλούν επιβράδυνση του οργανισμού όσον αφορά στη λειτουργία του και χρειάζεται περισσότερο χρόνο να πραγματοποιηθεί η πέψη, με αποτέλεσμα να μειώνεται η απόδοση και να προκαλείται υπνηλία και μειωμένη συγκέντρωση.

Να μην καταναλώνονται ανθρακούχα αναψυκτικά και ροφήματα όπως τσάι και καφές. Θα πρέπει να καταναλώνονται με μέτρο γιατί προκαλούν ανισορροπία των μεταλλικών στοιχείων.

Καλή επιτυχία σε όλους τους υποψήφιους που γράφουν εξετάσεις!!

«Το κείμενο αποτελεί μια συνεργασία του flowmagazine.gr με την Διαιτολόγο – Διατροφολόγο κ. Τσαγκαράκη. Για περισσότερα κείμενα του συγκεκριμένου αρθρογράφου πατήστε εδώ.

Συντάκτης: Όλγα Τσαγκαράκη, Διαιτολόγος-Διατροφολόγος

Influence:

Μέλος της Ένωσης Διαιτολόγων Διατροφολόγων Ελλάδος