Διατροφή για μετά τις Πασχαλινές Διακοπές
Οι Πασχαλινές Διακοπές πέρασαν και, μετά από την υψηλή κατανάλωση κρέατος, γίνεται επανένταξη στην καθημερινή διατροφή. Παρακάτω, δίνονται οδηγίες για το πώς μπορεί ο οργανισμός να αποτοξινωθεί και παράλληλα να χάσει και τα επιπλέον κιλά.
1) Καταναλώνονται πολλά φρούτα και λαχανικά λόγω των αντιοξειδωτικών που περιέχουν. Προτιμούνται κυρίως ο χυμός πορτοκάλι και όλα τα φρέσκα λαχανικά εποχής λόγω των πλούσιων φυτικών ινών που περιέχουν.
2) Προτιμώνται τα το γάλα και τα προϊόντα γάλακτος χαμηλών σε λιπαρά και όχι τα εντελώς άπαχα. Δηλαδή καλό είναι να καταναλώνονται τα μέσης περιεκτικότητας γαλακτοκομικά (1,5-2%) και όχι τα εντελώς άπαχα δηλαδή 0% διότι τα γαλακτοκομικά περιέχουν και λιποδιαλυτές βιταμίνες οι οποίες είναι απαραίτητες για τον οργανισμό.
3) Αποφεύγεται η κατανάλωση ζωικών πλούσιων σε λιπαρά και προτιμώνται τα ζωικά που ανήκουν στην μέση περιεκτικότητα σε λίπος όπως κοτόπουλο, κόκκινο κρέας (μοσχάρι 1 φορά το μήνα σύμφωνα με το πρότυπο της Μεσογειακής Διατροφής), ψαρονέφρι, απάχη μπριζόλα σχάρας.
4) Προτιμώνται τα όσπρια 1 φορά την εβδομάδα, το ψάρι 1-2 φορές την εβδομάδα (κυρίως τα ψάρια που περιέχουν τα ω-3 λιπαρά οξέα (σαρδέλα, γαύρος, τόνος, σολομός), λαχανικά όπως φασολάκια με πατάτες ή χόρτα (1-2 φορές την εβδομάδα), ζυμαρικά και ρύζι (1-2 φορές την εβδομάδα) σε συνδυασμό πάντα με πρωτεΐνη σε συγκεκριμένη ποσότητα. Αυτό εξαρτάται από τις θερμιδικές απαιτήσεις του κάθε οργανισμού, τις ανάγκες του, τα τυχόν προβλήματα υγείας που έχει και καθορίζεται με την σωστή καθοδήγηση ενός πτυχιούχου διαιτολόγου-διατροφολόγου (απόφοιτου τριτοβάθμιας και όχι δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης).
5) Να μην υιοθετούνται οι γρήγορες και εξαντλητικές δίαιτες γιατί πέρα από τα μελλοντικά προβλήματα υγείας που μπορεί να αντιμετωπίσει ο κάθε οργανισμός, τα κιλά τα οποία χάνονται επανέρχονται και σε μεγαλύτερη ταχύτητα. Το ζήτημα είναι να ακολουθείται το πρότυπο της Μεσογειακής Διατροφής η οποία είναι διαδεδομένη σε όλον τον κόσμο με πολύ σημαντικά αποτελέσματα κατόπιν ερευνών γιατί δεν πρέπει να εστιάζεται στην εξωτερική εμφάνιση μόνο, αλλά στη βελτίωση του τρόπου ζωής, στην αλλαγή των διατροφικών συνηθειών για τη βελτίωση της υγείας και την καλύτερη ποιότητά της. Η ιδανική απώλεια βάρους για τους ενήλικες είνα1 Kg την εβδομάδα δηλαδή 4 Κg το μήνα και για τα παιδιά 0.5 kg την εβδομάδα δηλαδή 2 Κg το μήνα. Αυτό βέβαια εξαρτάται από την καμπύλη ανάπτυξης του παιδιού.
6) Να πραγματοποιείται κάποιου είδους φυσική δραστηριότητα όπως έντονο περπάτημα, διάφορες μορφές εναλλακτικής άσκησης (yoga)ή χορός ή ακόμα και άσκηση όπως σε γυμναστήριο οπού και εκεί ένας πτυχιούχος γυμναστής θα καθοδηγήσει και θα προσαρμόσει στις ανάγκες του οργανισμού το πρόγραμμα που θα πρέπει να ακολουθηθεί.
«Το κείμενο αποτελεί μια συνεργασία του flowmagazine.gr με την Διαιτολόγο – Διατροφολόγο κ. Τσαγκαράκη. Για περισσότερα κείμενα του συγκεκριμένου αρθρογράφου πατήστε εδώ.