Διάστρεμμα αστραγάλου: συμβουλές για γρηγορότερη ανάρρωση

Συντάκτης: Ειρήνη Μαθιουδάκη, Διδάκτωρ Βιοχημείας - Συγγραφέας

Το διάστρεμμα αστραγάλου είναι ουσιαστικά το αποτέλεσμα απότομης διαστολής ή και τραυματισμού των τενόντων, μιας σκληρής ομάδας ινώδους ιστού που ενώνει δύο διαφορετικά οστά σε έναν σύνδεσμο. Στατιστικά, το διάστρεμμα αποτελεί έναν από τους πιο συνήθεις τραυματισμούς της περιοχής του αστραγάλου και μπορεί να επηρεάσει όχι μόνο επαγγελματίες αθλητές, αλλά και απλούς ανθρώπους, ακόμα κι αν δεν αθλούνται καν.

Πιο συγκεκριμένα, διάστρεμμα αστραγάλου μπορεί να πάθει ο οποιοσδήποτε, ανεξαρτήτου ηλικίας, επαγγέλματος ή φύλου. Μπορεί να σας συμβεί ενώ παίζετε μπάλα, ή ενώ περπατάτε απλώς στον δρόμο και σκοντάψετε. Δεν υπάρχει σίγουρος τρόπος να προφυλαχθείτε από αυτό, ενώ το μόνο σίγουρο είναι ότι δεν είναι καθόλου ευχάριστο, όταν συμβεί.

Διάστρεμμα αστραγάλου και συμπτώματα

Τα επίπεδα σοβαρότητας ενός διαστρέμματος  αστραγάλου ποικίλλουν, όπως ποικίλουν και τα συμπτώματά του. Για να καταλάβετε ότι σας συνέβη αυτό, την στιγμή του ατυχήματος, μπορεί να ακούσατε ή να αισθανθήκατε ένα αμυδρό, αλλά ξεκάθαρο «κρακ» στην περιοχή του αστραγάλου. Στη συνέχεια, θα νιώσετε έντονο πόνο σαν να μην μπορείτε να το κουνήσετε, η περιοχή γύρω από το διάστρεμμα αστραγάλου θα μελανιάσει και θα μουδιάσει, ενώ η κινητικότητα της συγκεκριμένης άρθρωσης θα μειωθεί πολύ σημαντικά.

Αυτά είναι αρκετά δείγματα για να πάτε αμέσως σε ένα νοσοκομείο, ώστε να εξετάσει το πόδι σας ένας γιατρός, ο οποίος και θα αποφανθεί, αν πρόκειται για διάστρεμμα αστραγάλου ή κάτι πιο σοβαρό.

Συμβουλές για γρήγορη θεραπεία

Η αρχική αντιμετώπιση για το διάστρεμμα του αστραγάλου περιλαμβάνει κάποια βασικά και απαραίτητα βήματα, όπως:

  • Ξεκούραση. Θα πρέπει να αποφεύγετε να περπατάτε, ή να ρίχνετε το βάρος στον τραυματισμένο αστράγαλο, μέχρι να θεραπευτεί πλήρως. Η περίοδος ξεκούρασης μπορεί να ξεκινάει από μία-δύο ημέρες και να φτάνει τις αρκετές  εβδομάδες, ανάλογα, πάντα, με τη σοβαρότητα του τραυματισμού.
  • Τοποθέτηση πάγου στην τραυματισμένη περιοχή, όσο πιο γρήγορα γίνεται, 20-30 λεπτά για τρείς-τέσσερις φορές την ημέρα, αυστηρά. Ο πάγος βοηθάει στην ελάττωση του οιδήματος και τη μείωση του πόνου, αλλά δε θα πρέπει να έρχεται σε απευθείας επαφή με το δέρμα, για αποφυγή τραυματισμού των ιστών του.
  • Συμπίεση με ειδικές γάζες, που ακινητοποιούν και δίνουν υποστήριξη και σταθερότητα στην τραυματισμένη άρθρωση. Επιπλέον, επιταχύνουν την ανάρρωση και βοηθούν στην αποφυγή της επιδείνωσης της κατάστασης. Σε περιπτώσεις ήπιου τραυματισμού, μπορείτε να το κάνετε μόνοι σας. Αλλιώς, θα χρειαστείτε τη συμβολή ενός επαγγελματία.
  • Ανύψωση της τραυματισμένης περιοχής, πάνω από το επίπεδο της καρδιάς για τις πρώτες 48 ώρες, μετά το ατύχημα. Αυτό θα βοηθήσει στην ελάττωση του οιδήματος, τη μείωση του πόνου και της ενόχλησης, ενώ, ταυτόχρονα, βελτιώνει τον χρόνο ανάρρωσης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Διάστρεμμα: οι πρώτες βοήθειες


Αν ο τραυματισμός είναι μικρής κλίμακας ή αισθάνεστε ότι μπορείτε να σηκωθείτε, τότε, με την καθοδήγηση ενός γιατρού, ο τραυματισμός μπορεί να θεραπευτεί επιτυχώς και στο σπίτι.

Υπάρχουν, όμως, και περιπτώσεις που:

  • δεν μπορείτε να περπατήσετε από τον πόνο
  • δεν μπορείτε να κουνήσετε την τραυματισμένη άρθρωση
  • νιώθετε πόνο στα οστά της άρθρωσης
  • έχει μουδιάσει όλη η άρθρωση

Σε τέτοιες περιπτώσεις, καλό θα ήταν να επισκεφθείτε, αμέσως, έναν ορθοπεδικό και να κάνετε όλες τις εξετάσεις που θα σας υποδείξει, ώστε να διαγνωσθεί και να αντιμετωπιστεί, έγκαιρα, το πρόβλημα.

Συντάκτης: Ειρήνη Μαθιουδάκη, Διδάκτωρ Βιοχημείας - Συγγραφέας

Influence:

Η Ειρήνη Μαθιουδάκη γεννήθηκε το 1992 στο Ηράκλειο Κρήτης. Αποφοίτησε από το τμήμα Χημείας Πανεπιστημίου Κρήτης το 2014…