Διαλογισμός για να μειώσεις την αίσθηση του πόνου στο σώμα

Συντάκτης: Ευαγγελία Μποζαντζόγλου

Ο διαλογισμός έχει μπει στη ζωή μας ως ένα πολύ δυνατό εργαλείο ψυχοθεραπείας και προσωπικής βελτίωσης, όμως τα οφέλη που έχει να μας προσφέρει δεν σταματούν μόνο εκεί. Έχει αποδειχτεί ότι βοηθάει δραματικά και στη μείωση του πόνου στο σώμα. 

Εάν ανοίξτε οποιοδήποτε περιοδικό θα διαπιστώσετε ότι η χρήση της δύναμης του μυαλού, έχει γίνει η  επικρατούσα τάση. Θα παρατηρήσετε επίσης ότι υπάρχουν μελέτες που σκοπό έχουν να αποδείξουν τα οφέλη του διαλογισμού σε όλα σχεδόν τα προβλήματα, από τις επιδόσεις των παιδιών στα σχολικά μαθήματα, μέχρι τη θεραπεία για το AIDS, ακόμα και για το πως να ανακάμψετε μετά από μια συναισθηματική κρίση. 

Η θεραπεία και η επούλωση είναι εκ φύσεως διαφορετικές. Θεραπεία σημαίνει εξάλειψη της ασθένειας, ενώ η επούλωση έγκειται στο να γίνει κάποιος πιο ολόκληρος. Σε ό,τι αφορά τον χρόνιο πόνο, η επούλωση περιλαμβάνει να μάθεις να ζεις με ένα επίπεδο πόνου που είναι διαχειρίσιμο. Σε αυτό, η γιόγκα και οι διαλογισμός μπορεί να είναι πολύ ωφέλιμα. 

Αξίζει να δοκιμάσετε είτε το διαλογισμό είτε την ψυχοθεραπεία εάν ταλαιπωρείστε πολλά χρόνια από πόνους και δεν μπορείτε να βρείτε ανακούφιση από συμβατικές θεραπείες.

Συχνά ψάχνουμε για λύσεις, απαντήσεις, την ευτυχία ή την ίαση έξω από τον εαυτό μας. Κι ενώ κάποιες φορές η αναζήτηση μας αποδεικνύεται επιτυχής , άλλες φορές πάλι, ίσως διαπιστώσουμε ότι όσο και να ψάχνουμε αδυνατούμε να βρούμε αυτό που πραγματικά χρειαζόμαστε. Είναι πράγματι ασυνήθιστο, όταν πάσχουμε από μία ασθένεια να σκεφτούμε «εντάξει, μπορώ να γιατρέψω τον εαυτό μου, ας αρχίσω από σήμερα». 

Δεν έχουμε μάθει να σκεφτόμαστε έτσι και το πιθανότερο είναι να μη μας περάσει αυτή η ιδέα απ’ το μυαλό. Όμως , η αλήθεια είναι ότι μπορούμε να βοηθήσουμε τον εαυτό μας να γιατρευτεί ή να καλυτερέψει τα συμπτώματα του. Ένας εξαιρετικός και αποδεδειγμένος από πάρα πολλές επιστημονικές έρευνες τρόπος για να το κάνουμε αυτό είναι εξασκώντας την εσωτερική μας επίγνωση και ισορροπία μέσω της πρακτικής του διαλογισμού και συγκεκριμένα μέσω του διαλογισμού στην ενσυνειδητότητα.

Ο διαλογισμός στην ενσυνειδητότητα 

Ο όρος ενσυνειδητότητα (Mindfulness) προέρχεται από την Ανατολή και συγκεκριμένα από τη Βουδιστική παράδοση για την οποία αποτελεί το μονοπάτι προς την απελευθέρωση και τη φώτιση. Η ενσυνειδητότητα είναι ένα είδος ηθελημένης προσοχής που αφορά την παρούσα στιγμή και πραγματοποιείται χωρίς την άσκηση κριτικής στην εμπειρία που βιώνεται. 

Το νόημα της ενσυνειδητότητας είναι να έχουμε επίγνωση των αισθήσεων, των συναισθημάτων, των σκέψεων, των επιθυμιών και των προθέσεων μας κάθε στιγμή. Ο τρόπος με τον οποίο προσέχουμε αυτή μας την εμπειρία είναι μη κριτικός: αντί να αναρωτιόμαστε για την ορθότητα των αισθήσεων ή των συναισθημάτων μας για παράδειγμα, συνειδητά επιλέγουμε να τα βιώσουμε χωρίς να τα κρίνουμε. Αποτέλεσμα αυτής της πρακτικής είναι η απαλλαγή από την πίεση και την ένταση που νιώθουμε όταν ασκούμε κριτική στην εμπειρία μας καθώς και η μεγαλύτερη επαφή μας με την παρούσα στιγμή.

Ενσυνειδητότητα και πόνος στο σώμα 

Ο πόνος δεν είναι παρά μια εμπειρία. Η εμπειρία αυτή είναι προσωπική και ολοένα και περισσότερες έρευνες δείχνουν ότι ο τρόπος με τον οποίο αντιλαμβανόμαστε τον πόνο είναι υποκειμενικός και εξαρτάται από διαφορετικούς για τον καθένα παράγοντες όπως συναισθήματα, πεποιθήσεις και εμπειρίες του παρελθόντος.

Έχουν ονομαστεί δύο επίπεδα στην εμπειρία του πόνου: το πρώτο επίπεδο είναι αυτό στο οποίο σημειώνονται οι δυσάρεστες αισθήσεις και τα σωματικά συμπτώματα. Αυτό είναι το πρωτογενές επίπεδο πόνου. Πέρα από αυτό το επίπεδο, υπάρχει ο «δευτερογενής» πόνος που δημιουργείται από την αντίσταση και απόρριψη που νιώθουμε ως άνθρωποι απέναντι στην εμπειρία του πόνου. Όταν δηλαδή λέμε «Γιατί να μου συμβαίνει αυτό; Δεν θέλω να μου συμβαίνει αυτό», αυτή η αντίσταση στην εμπειρία του πόνου , προκαλεί θλίψη και κάνει τον πόνο, ακόμα πιο οδυνηρό.

Η πρακτική της ενσυνειδητότητας είναι χρήσιμη σε οποιαδήποτε πάθηση στην οποία υπάρχει πόνος. Αυτό που έχει σημασία είναι η εμπειρία του πόνου ανεξάρτητα διάγνωσης. Όταν εξασκούμε την ενσυνειδητότητα, παρατηρούμε την εμπειρία μας σα σύνολο ακόμα κι αν η εμπειρία αυτή περιλαμβάνει πόνο. Η προσοχή μας επικεντρώνεται στο να επαναφέρουμε το μυαλό μας σε αυτό που συμβαίνει αυτή την στιγμή, όταν παρατηρούμε ότι αυτό περιπλανάται στο παρελθόν, το μέλλον ή το φαντασιακό. Στην πρακτική της ενσυνειδητότητας, αποδεχόμαστε τον πόνο που αναπόφευκτα βιώνουμε και ταυτόχρονα επεκτείνουμε την επίγνωση μας στα μέρη του σώματος μας που δεν πονούν, ή στο δωμάτιο γύρω μας, τους ήχους, τους άλλους ανθρώπους.

Η μη κριτική προσοχή στην εμπειρία μας, βοηθάει στην όξυνση της αντίληψής μας σε σχέση με αυτό που συμβαίνει και βοηθά ν’ αλλάξουμε τη σχέση μας όχι μόνο με τον πρωτογενή πόνο αλλά κα να μειώσουμε το δευτερογενή πόνο που συμβαδίζει με τις χρόνιες ασθένειες.

Συντάκτης: Ευαγγελία Μποζαντζόγλου,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr.