Ποια είναι τα αποτελέσματα της διαφορετικής προσέγγισης διαπαιδαγώγησης στην ανάπτυξη της προσωπικότητάς τους; Τα παιδιά, έχουν ανάγκη έναν συνδυασμό πειθαρχίας …
Διακοπές με παππού- γιαγιά: Τι πρέπει να ξέρουμε
Θα μείνουν τα παιδιά στους παππούδες στο χωριό ή στην επαρχία; Τι να προσέξετε για να μην υπάρχουν δυσκολίες και εντάσεις στις σχέσεις γονιών –παιδιών- παππούδων.
Τα περισσότερα παιδιά περιμένουν με ανυπομονησία τις διακοπές. Τότε, συνήθως, φεύγουν για τα χωριά τους και απολαμβάνουν μέρες ανεμελιάς μακριά από τις σχολικές υποχρεώσεις και τους οικογενειακούς κανόνες. Την ίδια λαχτάρα νιώθουν και οι παππούδες, που έχουν την ευκαιρία να περάσουν χρόνο με τα αγαπημένα τους εγγόνια!
Ωστόσο, οι γονείς προβληματίζονται, γιατί οι παππούδες κακομαθαίνουν τα παιδιά και δε βάζουν τα πολυπόθητα «όρια».
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Γιαγιάδες και παππούδες: Οι άνθρωποι με την ξεχωριστή θέση στην καρδιά μας
Οι παππούδες δικαιούνται να κακομάθουν λίγο τα εγγόνια, που ταλαιπωρούνται από την αυστηρή καθημερινότητα. Αν οι γονείς είναι σταθεροί στη συμπεριφορά τους, τα παιδιά θα προσαρμοστούν άμεσα στη ρουτίνα της πόλης, όταν επιστρέψουν. Για να μην προκύψουν, όμως, εντάσεις συστήνεται να:
- εξηγήσετε στα παιδιά ότι οι παππούδες τους αναλαμβάνουν μεγάλη ευθύνη, αυτή της ασφάλειάς τους. Χρειάζεται, λοιπόν, να σέβονται τους κανόνες τους. Παράλληλα, συζητήστε με τους παππούδες να μη γίνουν ξαφνικά υπερπροστατευτικοί και προκαλέσουν την αντίδραση των παιδιών. Ενδεικτικά, μπορούν να τα παιδιά να παίξουν με τους φίλους τους σε μέρος ασφαλές και εποπτευόμενα από τη γιαγιά.
- Συζητήσετε με τα παιδιά σας και εκφράστε με θετικό τρόπο τι περιμένετε να κάνουν (π.χ. «θα ήθελα να πηγαίνεις για ύπνο την ώρα που έχουμε συμφωνήσει με τους παππούδες»).
- Θέστε ελαστικούς κανόνες με τη γιαγιά και τον παππού, που θα μπορούν να εφαρμόσουν χωρίς άγχος ότι τα παιδιά θα τους παρακούσουν. Για παράδειγμα, συνεννοηθείτε, πόσες ώρες μπορούν να βλέπουν τηλεόραση.
- Βοηθήστε τους παππούδες να αρνούνται χατίρια στα παιδιά, χωρίς να αλλοιώνεται η θετική τους εικόνα. Όταν οι γονείς σας αναφέρουν ξεκάθαρα τη συμφωνία που έχουν κάνει μαζί σας, τα παιδιά, συνήθως, δε θέλουν να τους εκθέσουν σε εσάς και έτσι συμβιβάζονται.
- Επιτρέψτε στα παιδιά, ειδικότερα μικρότερων ηλικιών, να πάρουν μαζί τους κάποια αγαπημένα τους αντικείμενα από το σπίτι. Με τον τρόπο αυτό, δημιουργείται μια γέφυρα επικοινωνίας μεταξύ σπιτιού και εξοχικού, ενώ τα παιδιά αισθάνονται ασφαλή.
- Τηρήστε σταθερό και αραιό ωράριο επικοινωνίας, έτσι ώστε να νιώθουν όλοι ήρεμοι και η γονική απουσία να γίνεται λιγότερο αισθητή. Εξαίρεση αποτελούν, βέβαια, οι περιπτώσεις άμεσης ανάγκης!
- Αποχαιρετήστε τα παιδιά χωρίς συναισθηματικές εξάρσεις. Δείξτε, έτσι, ότι εμπιστεύεστε τόσο τα ίδια όσο και τους παππούδες τους. Τα παιδιά αντιλαμβάνονται τις αμφιβολίες και τις αγωνίες σας. Αυτό μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την ψυχολογία τους και να καλλιεργήσει έμμεσα μια αμφισβήτηση προς τους παππούδες και τους κανόνες που επιχειρούν να θέσουν.
Οι παραπάνω συστάσεις θα ελαχιστοποιήσουν τις εντάσεις και θα βοηθήσουν και τα τρία «συμβαλλόμενα μέρη» να επωφεληθούν στο έπακρο από τις διακοπές στο χωριό. Τα παιδιά αυτονομούνται μακριά από τη γονική εστία, ενώ οι παππούδες νιώθουν χρήσιμοι που βοηθούν τα παιδιά τους. Απολαμβάνοντας τα εγγόνια τους αναζωογονούνται και «γεμίζουν» όρεξη για ζωή. Τέλος, οι γονείς χαλαρώνουν από τις γονεϊκές ευθύνες και αποκτούν προσωπικό χρόνο απαραίτητο για την ανανέωση της συντροφικής τους σχέσης.