Αξέχαστες διακοπές στο ονειρικό Καστελόριζο
Το ανατολικότερο σημείο της Ελλάδας είναι ένα νησί για λίγους. Παραλίες δεν έχει, μόνο βαθιά και καθαρά νερά για βουτιές. H Μεγίστη πήρε το όνομα Καστελόριζο εξαιτίας των κόκκινων βράχων του λόφου όπου είναι κτισμένο το Κάστρο των Ιπποτών ή αλλιώς Καστέλο Ρόσο. Υπάρχουν πολλοί λόγοι για τους οποίους αξίζει να πραγματοποιήσετε ένα τόσο μακρινό ταξίδι!
Παρότι ανήκει στην άγονη γραμμή, διατηρεί κάτι από τον κοσμοπολιτισμό που του κληροδότησαν οι Ιταλοί που το «ανακάλυψαν» τη δεκαετία του 1970, αγόρασαν σπίτια εδώ κι έρχονται και ξανάρχονται. Όχι άδικα, αφού όλος ο οικισμός είναι διατηρητέος και τα μικρά, χρωματιστά νεοκλασικά που στεφανώνουν το φυσικό λιμάνι μοιάζουν με φωτογραφία, καθώς αντανακλούν πάνω στα διάφανα πράσινα νερά. Είναι ιδανικό για ερωτευμένα ζευγάρια, για όσους αποζητούν την απόλυτη χαλάρωση και για εκείνους που θέλουν να ξεχάσουν τον ήχο των αυτοκινήτων! Ο μοναδικός δρόμος, εξάλλου, συνδέει το λιμάνι με το αεροδρόμιο. Το αεροπλάνο είναι ο καλύτερος τρόπος για να έρθετε εδώ: υπάρχει καθημερινή σύνδεση με τη Ρόδο, αλλά καλό θα είναι να κάνετε νωρίς κράτηση. Αρχικά μπορεί να σας φανεί αδύνατο να περάσετε πάνω από δύο ημέρες στο νησί, αλλά όταν μπείτε στο ρυθμό του ο χρόνος περνά πολύ ευχάριστα.
Τι θα δείτε στο Καστελόριζο;
Κάστρο των Ιπποτών του Αγίου Ιωάννη
Το Κάστρο των Ιπποτών του Αγίου Ιωάννη γνωστό και ως Κάστρο της Μεγίστης, δεσπόζει πάνω από τον οικισμό, στην κορυφή του Καστέλο Ρόσο, του κόκκινου βράχου απ’ όπου πήρε το όνομά του το νησί. Τον 14ο αιώνα, όταν οι Ιωαννίτες Ιππότες κατέλαβαν το νησί, έχτισαν το κάστρο αυτό, χρησιμοποιώντας υλικά από την αρχαία ακρόπολη. Σήμερα από το κάστρο σώζονται μόνο ερείπια του εσωτερικού του και τα τείχη του, ωστόσο μία επίσκεψη εκεί προσφέρει μία υπέροχη θέα στο λιμάνι του νησιού αλλά και στα μικρασιατικά παράλια.
Λυκιακός Τάφος
Το εμβληματικό μνημείο του νησιού, ο Λυκιακός Τάφος, βρίσκεται στα ανατολικά του λιμανιού. Ο Λυκιακός τάφος συμβολίζει ουσιαστικά τις σχέσεις του νησιού με τα μικρασιατικά παράλια, και συγκεκριμένα με τους κατοίκους της περιοχής Λυκίας, όπου οι κάτοικοι λάτρευαν τον Λύκιο Απόλλωνα ως λύκο. Χρονολογείται στον 4ο π.Χ. αιώνα και είναι θαλαμοειδής, με αρχιτεκτονικά διαμορφωμένη πρόσοψη σε κόγχη λαξευμένη στο βράχο. Η θύρα είναι διακοσμημένη με τριπλή ταινία και στο εσωτερικό του υπάρχουν νεκρικές κλίνες στις 3 πλευρές, διατεταγμένες σε 2 επίπεδα. Η επίσκεψη στον Λυκιακό Τάφο μπορεί να γίνει κατά τις πρωινές ώρες και η είσοδος είναι δωρεάν.
Γαλάζια Σπηλιά στο Καστελόριζο
Ένα από τα πιο εντυπωσιακά μνημεία της φύσης στη Μεσόγειο, βρίσκεται στο Καστελόριζο και συγκεκριμένα στα νότια του νησιού. Πρόκειται για την περίφημη Γαλάζια Σπηλιά ή “Σπηλιά του Παραστά” ή “Φώκιαλη” (από τις φώκιες που κατοικούν μέσα). Με ύψος 35 μέτρων και πλάτος 40 μέτρων, η Γαλάζια Σπηλιά προκαλεί δέος στους επισκέπτες της με τον πλούσιο σταλακτιτικό διάκοσμο, που αναδεικνύεται από τις ανταύγειες των ακτινών του ήλιου, δημιουργώντας ένα μοναδικό θέαμα. Εκτός από τα χιλιάδες αγριοπερίστερα που φιλοξενεί, η Γαλάζια Σπηλιά διαθέτει και έναν πολύ ενδιαφέροντα βυθό, όπου ζουν μοναδικές και σπάνιες ποικιλίες ψαριών. Στη Γαλάζια Σπηλιά μπορεί κανείς να μεταβεί μόνο με βάρκα, καθώς η είσοδός της επιτρέπει μόνο μικρά σκάφη.
Άγιος Γεώργιος του Βουνού
Τετρακόσια ένα σκαλιά χωρίζουν το λιμάνι του νησιού από τον Άγιο Γεώργιο του Βουνού, ένα εγκαταλελειμμένο μοναστήρι που θυμίζει κάστρο. Η μονή του Αγίου Γεωργίου του Βουνού περιβάλλεται από τεράστιες φυσικές πλάκες που αποτελούν τον περίβολο της, ο οποίος περιλαμβάνει τα ερειπωμένα πλέον κελιά των μοναχών και βοηθητικούς χώρους.
Παλαιόκαστρο
Το αρχαιότερο και σημαντικότερο μνημείο του νησιού, το Παλαιόκαστρο, βρίσκεται στη δυτική πλευρά του Καστελόριζου, σε απόσταση ενός περίπου χιλιομέτρου από την πρωτεύουσα. Πρόκειται για την αρχαία ακρόπολη του νησιού που χτίστηκε γύρω στον 3ο αιώνα π..Χ και χρησιμοποιήθηκε μέχρι και την περίοδο της Ιταλοκρατίας. Εντός της υπήρχε οικισμός με σπίτια, δεξαμενές και εκκλησίες της μεσοβυζαντινής περιόδου, από τις οποίες οι δύο καταστράφηκαν κατά τη διάρκεια του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου. Στις μέρες μας έχουν διασωθεί τμήματα των κτισμάτων και των δεξαμενών, αλλά και τμήματα του τείχους και εντός τους οι εκκλησίες της Παναγίας του Κάστρου και του Αγίου Στεφάνου, οι οποίες συνδέονται με ένα βοτσαλωτό δάπεδο του 1858. Στην περιοχή του Παλαιόκαστρου, στη θέση Λιμενάρι, βρίσκονται τα απομεινάρια των Κυκλώπειων τειχών, ενώ στη δωρική ακρόπολη του 3ου π.Χ. αιώνα θα δείτε την επιγραφή όπου αναγράφεται ο όρος Μεγίστη. Η επίσκεψη στον χώρο του Παλαιόκαστρο μπορεί να γίνει κατά τις πρωινές ώρες, ενώ για να φτάσετε εκεί θα ακολουθήσετε έναν χωματόδρομο, που στην πορεία στενεύει και καταλήγει σε μονοπάτι, ωστόσο η πανοραμική θέα που προσφέρει θα σας αποζημιώσει.
Παραλίες στο Καστελόριζο
Το Καστελόριζο διαθέτει μερικές πολύ ιδιόμορφες παραλίες, περιμετρικά του νησιού. Όλες σχεδόν είναι βραχώδεις με διάφανα νερά και είναι ιδανικές για μακροβούτια. Ο κόλπος του λιμανιού προσφέρεται για βουτιές, ενώ μπορείτε να κολυμπήσετε και στις Πλάκες. Πολύ καλές παραλίες υπάρχουν και στις γειτονικές νησίδες Ρω, Στρογγυλή και Άγιος Γεώργιος, όπου η πρόσβαση μπορεί να γίνει με κάποιο καΐκι από το Καστελόριζο.
Όσο μακριά κι αν βρίσκεται το Καστελόριζο, είναι ένας προορισμός που αξίζει να επισκεφθούμε στη ζωή μας. Σίγουρα η όποια ταλαιπωρία του ταξιδιού θα γίνει ανάμνηση μετά από λίγες ώρες στο νησί, αφού η ομορφιά του μας αποζημιώνει με το παραπάνω!