Διαφορετικά γλυκά από διάφορες χώρες του κόσμου

Συντάκτης: Μαρία Μάμαλη

Ποιος μπορεί να αντισταθεί σε ένα ωραίο γλυκό; Παρ’όλα αυτά, οι περισσότεροι από εμάς πιστεύουν ότι γλυκό είναι μόνο αυτό που περιέχει ζάχαρη, σοκολάτα ή κρέμα. Αυτό δεν είναι απόλυτα σωστό. Σε πολλές χώρες γλυκό δε σημαίνει τίποτε από αυτά, καθώς γλυκά θεωρούν και τους ξηρούς καρπούς και τα φρούτα ή διάφορους συνδυασμούς αλμυρών φαγητών με γλυκά στοιχεία.

Υπάρχουν πολύ περίεργα επιδόρπια ανά τον κόσμο, τα οποία φτιάχνονται ακόμη και από ερπετά ή και έντομα. Στο σημερινό άρθρο δε θα σταθούμε σε τόσο extreme γλυκά, αλλά σε επιλογές περισσότερο στα μέτρα μας.


Διαβάστε επίσης: Αυτές είναι οι 7 πιο περίεργες γεύσεις παγωτού ανά τον κόσμο! Θα τις δοκιμάζατε ποτέ;


Deep-Fried Mars Bars από τη Σκωτία

Αν σας αρέσουν τα τηγανητά, αυτό το γλυκό θα το λατρέψετε. Πρόκειται για τηγανητές σοκολατένιες μπάρες. Η συνταγή είναι πανεύκολη. Παίρνουν μια μπάρα Mars (ή κάποια άλλη σοκολατένια μπάρα με καραμέλα, παράδειγμα Snickers) και την βουτάνε μέσα σε κουρκούτι, το οποίο φτιάχνεται μέσα σε 2 λεπτά.

Στη συνέχεια βάζουν τις μπάρες με το κουρκούτι μέσα σε τηγάνι, το οποίο είναι γεμάτο με καυτό λάδι ή λίπος. Τις τηγανίζουν για 1-2 λεπτά μέχρι να γίνουν τραγανιστές και μετά τις τοποθετούν με μια τρυπητή κουτάλα σ’ ένα πιάτο με χαρτί, για να τραβήξουν το λάδι.

Pasta al Gianduiotti από την Ιταλία

Το παραδοσιακό πιάτο των Ιταλών είναι τα ζυμαρικά. Συνεχώς όμως προσπαθούν να τα εξελίξουν και πειραματίζονται με νέες συνταγές. Τα Pasta al Gianduiotti δεν είναι τίποτε άλλο από ζυμαρικά με σοκολάτα. Τα ζυμαρικά μπορεί να είναι πένες, κλασικά μακαρόνια, ταλιατέλες κ.α. Χρησιμοποιείται λευκή ή μαύρη σοκολάτα, ενώ σαν σάλτσα χρησιμοποιούνται φουντούκια. Για περισσότερη γαρνιτούρα μπορεί να βάλουν φράουλες, φρούτα του δάσους, διάφορους ξηρούς καρπούς, μαρμελάδες ή ακόμη και σαντιγί!

Aletria από την Πορτογαλία

Για την παρασκευή του γλυκού Aletria χρησιμοποιείται κυρίως γάλα, αυγά, ζάχαρη, βούτυρο και βανίλια. Αλλά το συστατικό κλειδί, που κάνει και την διαφορά, είναι οι χυλοπίτες ή ο φιδές. Είναι παραδοσιακό γλυκό και την περίοδο των Χριστουγέννων οι Πορτογάλοι το διακοσμούν με διάφορα σχέδια από κανέλα και φρούτα. Σερβίρεται τόσο ζεστό όσο και κρύο.

Chinese Almond tofu από την Κίνα

Ονομάζεται αμύγδαλο τόφου ή αλλιώς ζελέ αμυγδάλου. Το συγκεκριμένο γλυκό δεν υπάρχει μόνο στην Κίνα. Είναι αρκετά δημοφιλές στο Χονγκ Κονγκ, τη Ταϊβάν, την Ιαπωνία και τη Σιγκαπούρη. Μπορεί να λέγεται tofu, αλλά οι Κινέζοι δεν χρησιμοποιούν σόγια. Η ονομασία tofu δόθηκε, επειδή η όψη τους μοιάζει με tofu. Αυτό το παραδοσιακό γλυκό δεν παρασκευάζεται από σπόρους αμυγδάλου, αλλά από σπόρους βερίκοκου.

Απαιτεί κουκούτσια βερίκοκου, τα οποία τα βράζουν, αλέθουν και εν συνεχεία ρίχνουν το γάλα αμυγδάλου στο μείγμα. Το υγρό στη συνέχεια αναμιγνύεται με πηκτικό υλικό (άγαρ) για να γίνει γλυκό. Ουσιαστικά πρόκειται για μαλακά κυβάκια, κρεμώδη και με γλυκιά γεύση. Τα σερβίρουν συνήθως με φρούτα, όπως φράουλες.

Fried Bananas από την Κίνα

Είναι πραγματικά ωραίο και εύκολο γλυκό και μας έρχεται πάλι από την Κίνα. Ονομάζονται ‘’Τηγανητές Μπανάνες’’. Η συνταγή αυτή είναι ευρέως γνωστή στην Ασία και κυκλοφορεί με πολλές παραλλαγές. Με βάση την αρχική συνταγή, ξεφλουδίζουν τις μπανάνες και τις κόβουν σε κομμάτια. Έπειτα τα κομματάκια τα βουτάν στο γνωστό μας κουρκούτι και τα βάζουν στο τηγάνι.

Όταν έχουν μια χρυσαφί κρούστα τα βγάζουν, άλλοτε πάλι τα ξανατηγανίζουν, ώστε να είναι ακόμη πιο τραγανά. Εν συνεχεία, τα τοποθετούν σε πιάτο και τα περιχύνουν με διάφορα υλικά, ανάλογα με τα γούστα του καθενός, όπως σιρόπι, σοκολάτα, μέλι, σουσάμι και τα σερβίρουν συνήθως με παγωτό.

Black Sesame Ice-Cream από την Ιαπωνία

Η ιδιαιτερότητα αυτού του παγωτού είναι το χρώμα του. Δεν είναι και τόσο συνηθισμένο να αγοράζεις μαύρο παγωτό. Δεν πρόκειται για κάποια χρωστική ουσία αλλά πολύ απλά, το μαύρο σουσάμι είναι αυτό που κάνει τη διαφορά. Πρόκειται για ένα κλασικό παγωτό με γάλα, αυγά, βανίλια, βούτυρο, ζάχαρη αλλά και πάστα μαύρου σουσαμιού, η οποία παρασκευάζεται από ψητό, αποφλοιωμένο, μαύρο σουσάμι.

Ras malai από την Ινδία

Πρόκειται για ένα παραδοσιακό γλυκό της Ινδίας που το κύριο χαρακτηριστικό του είναι το τυρί. Φτιάχνεται κυρίως σε εκδηλώσεις, γάμους και άλλες γιορτές. Το συγκεκριμένο γλυκό είναι πολύ γνωστό και στις γείτονες χώρες της Ινδίας. Συνοπτικά, δύο είναι τα βασικά μέρη του γλυκού: α) οι μαλακές, πεπλατισμένες μπάλες οι οποίες φτιάχνονται με chena και β) το παχύρευστο γάλα, το οποίο ονομάζεται ras. Το γλυκό αρωματίζεται με σαφράν, κάρδαμο ενώ σερβίρεται με ξηρούς καρπούς, αποξηραμένα φρούτα ή και σιρόπι.

Ais Kacang από την Σιγκαπούρη

Το Ais Kacang σημαίνει “πάγος φασολιών”, γιατί πολύ απλά το γλυκό κατασκευάζεται από ξυρισμένο πάγο και κόκκινα φασόλια. Προερχόμενο από τη Σιγκαπούρη, το επιδόρπιο αυτό είναι δημοφιλές και στη Μαλαισία, καθώς και στο Μπρουνέι. Είναι φτιαγμένο σε σχήμα βουνού και εκτός από πάγο, αποτελείται από διάφορα συστατικά, όπως κόκκινα φασόλια, καλαμπόκι, τυρί attap, cendol, ζελέ χλόης και περιχύνεται με σιρόπι από γκούλα, μελάκα, σιρόπι κόκκινου τριαντάφυλλου, σιρόπι παντάν, σιρόπι σοκολάτας. Το πιάτο έχει εξελιχθεί με την πάροδο του χρόνου και πλέον περιλαμβάνει όχι μόνο λαχανικά, αλλά και φρούτ, ή και ξηρούς καρπούς όπως ντούριαν, μάνγκο, φιστίκια κ.α.

Picarones από το Περού

Τα Picarones μοιάζουν με λουκουμάδες αλλά υπάρχει μια τεράστια διαφορά. Αυτοί είναι αλμυροί λουκουμάδες, καθώς φτιάχνονται με κολοκύθες και γλυκοπατάτα. Αυτά τα δύο συστατικά βράζονται, στη συνέχεια πολτοποιούνται και τέλος αναμιγνύονται με αλεύρι, μπέικιν πάουντερ, αλάτι, ζάχαρη και αυγά. Το μείγμα τοποθετείται καλυμμένο με πανί κουζίνας για κάποιο χρονικό διάστημα ώστε να διπλασιαστεί και μετά τηγανίζεται σε καυτό λάδι. Έπειτα οι Picarones σερβίρονται με chancaca (ζεστή, γλυκιά σάλτσα). Διαφορετικά, τα σερβίρουν με σιρόπι, άχνη ζάχαρη ή καστανή ζάχαρη.

Pastelitos από την Κούβα

Τα Pastelitos είναι κουβανέζικα γλυκά και είναι πολύ αγαπητά στη Λατινική Αμερική, Ισπανία αλλά και Αμερική. Είναι αρτοσκευάσματα τύπου σφολιάτας τα οποία έχουν γλυκό ή αλμυρό περιεχόμενο. Η ιδιαιτερότητα των Pastelitos είναι ότι μέσα μπορούν να περιέχουν σχεδόν τα πάντα. Το γλυκό περιεχόμενο μπορεί να περιλαμβάνει κρέμα τυριού, μαρμελάδες, σοκολάτα, καρύδα, φρούτα όπως ανανάς κ.α. Το αλμυρό περιεχόμενο μπορεί να περιλαμβάνει τυρί, ζαμπόν, κοτόπουλο, μοσχάρι ακόμη και καβούρια.

Συντάκτης: Μαρία Μάμαλη,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr.