Τα παιδιά εξοικειώνονται όλο και πιο γρήγορα με τους υπολογιστές, τα κινητά και το Ίντερνετ και τα βλέπουν όλα σαν …
Διαδίκτυο και παιδιά: Ένα ταξίδι γεμάτο μαγεία αλλά και κινδύνους
Το τελευταίο διάστημα που τα παιδιά μας περνάνε ολοένα και περισσότερο χρόνο μπροστά στην οθόνη του υπολογιστή, εξαιτίας της τηλεκπαίδευσης, δεν μπορούμε να τα ελέγξουμε απόλυτα για τις ώρες που βρίσκονται μέσα στο διαδίκτυο. Οπότε, θα ήταν χρήσιμο να υπενθυμίζετε στα παιδιά σας, συνεχώς, κάποιους βασικούς κανόνες ασφαλείας, σχετικά με το «ταξίδι» τους στον μαγικό κόσμο του διαδικτύου. Γιατί, όπως πάντα, η μαγεία μπορεί να είναι γεμάτη αστερόσκονη, αλλά μπορεί να έχει και κακούς δράκους. Μερικοί βασικοί κανόνες που πρέπει να θέσετε είναι:
1. Πρώτος και πολύ βασικός κανόνας είναι να μην αποκαλύπτουν ποτέ προσωπικές πληροφορίες, όπως το όνομά τους, τη διεύθυνση του σπιτιού τους, το τηλέφωνο τους κι άλλα προσωπικά δεδομένα που οποιοσδήποτε θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει εις βάρος τους.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 5 τρόποι για να αυξήσουμε την ιδιωτικότητα στο διαδίκτυο
2. Αν κάποιος τους παρενοχλεί ηλεκτρονικά, είτε χρησιμοποιώντας άσχημες εκφράσεις, είτε προσκαλώντας τους να βρεθούν, θα πρέπει να το πουν, αμέσως, σε εσάς, ακόμα κι αν είναι γνωστό τους το άτομο αυτό ή ακόμα κι αν νομίζουν ότι πρόκειται για πλάκα.
3. Το ίδιο θα πρέπει να ισχύει και για τα ίδια τα παιδιά σας. Δηλαδή, φροντίστε να τους κάνετε κατανοητό να σέβονται τους κανόνες του διαδικτύου, να μη χρησιμοποιούν άσχημες εκφράσεις, όταν αναφέρονται σε άλλους και να μην τους παρενοχλούν.
4.Το να «googlάρουν» μία ερώτηση για να προσπαθήσουν να βρουν την απάντηση της στο Internet είναι θεμιτό και γίνεται πολλές φορές. Αυτό που θα πρέπει να τους επισημάνετε είναι ότι απαγορεύεται η αντιγραφή οποιουδήποτε κειμένου από το διαδίκτυο, χωρίς να αναφέρουν το site ή τον συγγραφέα από το οποίο το πήραν. Γιατί, διαφορετικά, θεωρείται λογοκλοπή και τιμωρείται.
5. Φροντίστε να ενημερώνετε τα παιδιά σας, αν διαβάσουν οτιδήποτε τους κάνει εντύπωση ή δεν τους φαίνεται φυσιολογικό, να έρχονται, αμέσως, να το συζητήσουν μαζί σας. Είναι πολύ καλύτερο από το να ρωτήσουν κάποιον συμμαθητή τους και να πάρουν μία λανθασμένη πληροφορία, ή να μείνουν με μία λάθος αντίληψη.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ασφαλές διαδίκτυο και παιδιά
6. Όταν ψάχνουν κάτι στο διαδίκτυο, έρχονται αντιμέτωπα με δισεκατομμύρια πληροφορίες, μη γνωρίζοντας ποιες είναι πραγματικές ή ποιες αξίζει να λάβουν υπόψη τους. Καλό θα ήταν να συνεργαστείτε μαζί τους για να μπορέσετε να τους δείξετε τι αξίζει να βλέπουν, αλλά και να ελέγχετε τις πληροφορίες που μπορεί να παίρνουν.
7. Μιλήστε τους για τα κακόβουλα προγράμματα λογισμικού, τους ιούς και ενημερώστε τα ότι, αν μπαίνουν σε σελίδες που δεν είναι αξιόπιστες, είναι πιθανόν κάποιος ιός να τρυπώσει στο κομπιούτερ τους και να χάσουν όλα τα αρχεία. Άρα, θα πρέπει να είναι προσεκτικοί με σελίδες που ανοίγουν, αν δεν τις γνωρίζουν.
8. Τους κωδικούς που μπορεί να χρησιμοποιούν για να έχουν πρόσβαση σε κάποιες σελίδες στο διαδίκτυο, θα πρέπει να τους ξέρουν μόνο τα ίδια τα παιδιά κι εσείς για λόγους ασφαλείας. Δε θα πρέπει να τους δίνουν σε φίλους τους ή σε ανθρώπους που γνωρίζουν ελάχιστα.
9. Επειδή, πολύς λόγος έχει γίνει για τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και πολλά παιδιά, από μικρή ηλικία, διατυπώνουν την επιθυμία να αποκτήσουν λογαριασμό, μην προβάλλετε, άμεσα, αντίρρηση, αν το παιδί ζητήσει την άδεια σας για να φτιάξει κι αυτό δικό του λογαριασμό. Διαπραγματευθείτε μαζί του και σκεφτείτε ότι, αν θέλει μπορεί να το κάνει και κρυφά. Οπότε, θα ήταν καλύτερο να το γνωρίζετε για να μπορείτε να ελέγχετε την κατάσταση.
10. Το πιο σημαντικό απ’ όλα είναι να συμφωνήσετε μαζί τους για το χρόνο που θα περνάνε μπροστά από την οθόνη του υπολογιστή. Προσπαθήστε να φανείτε διαλλακτικοί και να καθορίσετε, από κοινού, τον χρόνο που έχουν δικαίωμα να περνάνε στο διαδίκτυο.
Ο καλύτερος τρόπος για να ‘’ξεκολλήσετε’’ τα παιδιά σας από το διαδίκτυο είναι να ασχοληθείτε μαζί τους, αποκλειστικά και μόνο γι’ αυτά. Αν έχετε δύο ή περισσότερα παιδιά, αφιερώστε χρόνο προσωπικά στο καθένα.
Μοιραστείτε μαζί τους το χρόνο σας, σήμερα, για να μοιράζεστε μαζί τους τις αναμνήσεις σας, αύριο.