Είναι ίσως η πιο διαδεδομένη μορφή εθισμού αυτή τη στιγμή παγκοσμίως. Παιδιά κολλημένα μπροστά σε οθόνες και εικονικούς, ψεύτικους κόσμους. …
Διαδίκτυο: φίλος ή εχθρός;
Όπως ίσως γνωρίζουμε το διαδίκτυο αρχικά ξεκίνησε στην Αμερική. Δημιουργήθηκε από κάποιους επιστήμονες για στρατιωτική χρήση κατά την εποχή του ψυχρού πολέμου όταν η Ρωσία απειλούσε την Αμερική με τα πυρηνικά. Έτσι οι Αμερικάνοι δημιούργησαν ένα σύστημα επικοινωνίας για να ανταλλάσσουν μυστικές πληροφορίες, ώστε να αναπτυχθούν τεχνολογικά και να επιβιώσουν από ενδεχόμενη επίθεση των Ρώσων.
Ενώ αρχικά το Διαδίκτυο χρησιμοποιούσε, από την τότε εποχή που κατασκευάστηκε, 4 κόμβους που συνδέονταν 4 υπολογιστές: το πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στην Σάντα Μπάρμπαρα, τo πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στο Λος Άντζελες, το SRI στο Στάφορντ και το πανεπιστήμιο του Γιούτα, τώρα έχει εξαπλωθεί σε όλο τον σύγχρονο κόσμο. Αρχικά όπως βλέπετε χρησιμοποιούνταν για εκπαιδευτικό και στρατιωτικό σκοπό, σήμερα έχει εξαπλωθεί για εμπορικό, ψυχαγωγικό, εκπαιδευτικό αλλά και ενημερωτικό σκοπό. Ενώ αρχικά το χρησιμοποιούσαν συγκεκριμένοι άνθρωποι σε συγκεκριμένα πόστα, σήμερα μπορεί να χρησιμοποιηθεί από τον οποιονδήποτε. Αρχικά ήταν 4 τα τερματικά(υπολογιστές), σήμερα είναι εκατομμύρια τα τερματικά και βάλε…
Καλώς η κακώς, η τεχνολογία έχει εισβάλλει για τα καλά στη ζωή μας. Με το πάτημα ενός κουμπιού έχουμε εισέλθει στον κυβερνοχώρο μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα. Μπορούμε να επικοινωνήσουμε με ανθρώπους από τη μία άκρη της γης στην άλλη. Μέσω του Facebook μπορούμε να βρούμε παλιούς μας συμμαθητές από το δημοτικό ή από την παλιά μας δουλειά. Μπορούμε να βρούμε πληροφορίες πολλαπλού ενδιαφέροντος από τα αθλητικά μέχρι τα επιστημονικά(ιατρικά, αξιοπερίεργα). Μπορούμε να επικοινωνούμε από δωρεάν γραπτά μηνύματα (Chatting) μέχρι και κανονικές βίντεο κλήσεις στο Skype. Μπορούμε να μπούμε σε ομάδες συζητήσεων – forum και να ανταλλάξουμε πληροφορίες για ένα θέμα που μας απασχολεί. Επιπλέον μπορούμε να εργαζόμαστε εξ’ αποστάσεως ή ακόμα να δούμε μια ταινία της αρεσκείας μας ή να ακούσουμε μουσική στο YouTube. Τέλος μπορούμε να γνωρίσουμε νέα πρόσωπα και να κάνουμε νέες φιλίες. Να πληροφορηθούμε για τα γεγονότα από όλο τον κόσμο. Να επικοινωνούμε μέσω ηλεκτρονικής αλληλογραφίας (e-mail). Να κάνουμε ηλεκτρονικές αγορές και να παίξουμε παιχνίδια.
Εκτός από τα θετικά το διαδίκτυο ελλοχεύει και πολλούς κινδύνους ιδίως όταν γίνεται αλόγιστη χρήση. Το διαδίκτυο θέλει μεγάλη προσοχή γιατί αν δεν είμαστε προσεκτικοί και προϊδεασμένοι, μπορούμε να βρεθούμε θύματα και από σύμμαχος να γίνει ένας ύπουλος εχθρός. Μπορεί π.χ. μέσα από κάποιο επισυναπτόμενο αρχείο στο e-mail να κολλήσουμε κάποιο ιό που να μας προκαλέσει κάποιες ανεπιθύμητες ενέργειες όπως να κολλάει αφόρητα ο υπολογιστής, να αναβοσβήνει η οθόνη, μέχρι να καταστραφεί ο σκληρός μας δίσκος!! Για αυτό καλό είναι να μπαίνουμε σε συγκεκριμένες ασφαλείς τοποθεσίες ή να έχουμε εγκατεστημένα τα κατάλληλα αντιβιοτικά προγράμματα (antivirus programs) για την προστασία μας.
Επίσης στο ίντερνετ υπάρχει ο σοβαρός κίνδυνος μέσω ύπουλων ιστοσελίδων να μας υποκλέψουν απόρρητα προσωπικά στοιχεία από το ΑΦΜ ή τον αριθμό της ταυτότητάς μας, μέχρι και αριθμούς πιστωτικών καρτών και υποκλοπή χρημάτων από λογαριασμούς της τράπεζας. Καλό είναι να προσέχουμε που καταχωρούμε και τι…
Άλλος κίνδυνος είναι η διαδικτυακή απάτη. Ειδικά μέσα στα chat rooms που ένα παιδί μπορεί να μιλάει με μια φίλη του και η φίλη να αποδειχθεί κάποιος ομοφυλόφιλος… Ακόμα δεν είναι λίγα τα παραδείγματα που διάφορες κοπέλες δημοσιεύουν φωτογραφίες τους και πέφτουν θύματα αδίστακτων κακοποιών που εκβιάζουν με διάφορες μεθόδους προκειμένου να επιτύχουν τους αθέμιτους σκοπούς τους.
Για αυτό καλό είναι να βάζουμε περίπλοκους κωδικούς στο mail, στο pc και στο face book, να ανανεώνουμε τα antivirus κάθε μήνα καθώς κυκλοφορούν ιοί νέας γενιάς.
Τελευταίο και όχι ασήμαντο η κατάχρηση του διαδικτύου προκαλεί νευρωτικές και ψυχολογικές παθήσεις και για αυτό να αποφεύγουμε γενικότερα την κατάχρηση… Ένα όριο δεν έβλαψε ποτέ κανέναν.
Για να περιορίσουμε τον εθισμό, καλό είναι να πάμε για μπάλα στο 5X5 η να κάνουμε εγγραφή στο γυμναστήριο, να αγοράσουμε μια ψηφιακή μηχανή και να απαθανατίσουμε την φύση, να πάμε για περπάτημα και να θαυμάσουμε το ηλιοβασίλεμα ή να διαβάσουμε κάποιο βιβλίο κ.ο.κ.
Όπως λέγανε και οι αρχαίοι πρόγονοι μας «Παν Μέτρον Άριστον», δηλαδή όλα με μέτρο και …υπευθυνότητα.