Οι φυτικές ίνες συμβάλλουν στην καλή λειτουργία του εντέρου. Βελτιώνουν τα εεπίπεδα λιπιδίων στο αίμα μας. Ρυθμίζουν τα επίπεδα γλυκόζης …
Δημητριακά πρωινού, βοηθούν ή δυσκολεύουν την διατροφή μου;
Η σωστή διατροφή είναι μια ολόκληρη επιστήμη. Οι διατροφολόγοι σε ολόκληρο τον κόσμο προσπαθούν να προσαρμόσουν στις ανάγκες των πελατών τους ένα πρόγραμμα διατροφής, ώστε να συμπεριλάβουν όσο το δυνατόν περισσότερες τροφές και θρεπτικά συστατικά. Τα δημητριακά μπορούν να συνδυαστούν θετικά με μια δίαιτα και αν ναι πως;
Τα θετικά των δημητριακών πρωινού
Τα δημητριακά πρωινού συνήθως περιέχουν αρκετές φυτικές ίνες οι οποίες είναι απαραίτητες για την καλή λειτουργία και εύρυθμη λειτουργία του παχέος εντέρου και του πεπτικού μας συστήματος.
Επίσης είναι αρκετά πιο δύσπεπτα από τα άλλα συστατικά των τροφίμων και έτσι δίνουν την αίσθηση πληρότητας στο στομάχι μας και άρα και στον εγκέφαλό μας, με αποτέλεσμα να μας κρατούν χορτάτους για αρκετή ώρα μετά την κατανάλωσή τους.
Επιπλέον περιέχουν σάκχαρα, τα οποία είναι σημαντικά γιατί μας δίνουν ενέργεια και μας βοηθούν να ανταπεξέλθουμε στις συνθήκες της ημέρας μας. Ακόμη οι υδατάνθρακες είναι η πιο άμεσα αξιοποιήσιμη πηγή ενέργειας του οργανισμού μας, μια και αποσυντίθεται πιο γρήγορα από οποιοδήποτε άλλο συστατικό για να παραχθεί ενέργεια. Συνεπώς παρέχουν και στον εγκέφαλό μας την απαραίτητη ενέργεια για να ξεκινήσει να είναι παραγωγικός μέσα στη μέρα.
Συμπληρωματικά, συνήθως καταναλώνονται με γάλα ή με γιαούρτι. Το μεν γάλα είναι σημαντική πηγή σιδήρου που βοηθά στη διαμόρφωση ανθεκτικών οστών, πρωτεΐνης και λακτόζης, ενώ το γιαούρτι περιέχει τα παραπάνω συν προβιοτικά. Τα τελευταία είναι μικροοργανισμοί οι οποίοι συμβάλλουν θετικά στην υγεία του εντέρου μας και βοηθούν στην πέψη των τροφών.
Τα αρνητικά
Τα περισσότερα δημητριακά πρωινού περιέχουν μεγάλη ποσότητα ζάχαρης η οποία είναι πηγή πολλών θερμίδων.
Επίσης ο υψηλός γλυκαιμικός δείκτης της ζάχαρης είναι τόσο μεγάλος, ώστε νιώθουμε πτώση της ενέργειας όταν καταβολιστεί η ζάχαρη. Έτσι νιώθουμε αρκετά σύντομα κουρασμένοι και ότι χρειαζόμαστε επιπλέον ενέργεια.
Η ποσότητα ζάχαρης που περιέχουν τα καθιστά επίσης ακατάλληλα για οποιοδήποτε άλλο γεύμα εκτός του πρωινού, μια και ο οργανισμός μας δεν αφομοιώνει το ίδιο καλά τις θερμίδες τις οποίες προσλαμβάνει, όλες τις ώρες τις ημέρας. Η βέλτιστη ικανότητα πέψης των τροφών είναι το μεσημέρι ή το πρωί.
Συνεπώς λοιπόν η καλύτερη επιλογή είναι να προσπαθήσουμε να βρούμε δημητριακά τα οποία να μην περιέχουν ζάχαρη ή να περιέχουν ζάχαρη σε αρκετά μικρές ποσότητες, ώστε να βοηθούν την γραμμή μας, να είναι εύγευστα και να μας δίνουν και την απαραίτητη ενέργεια ώστε να συνεχίσουμε την μέρα μας.
Μια ασφαλής λύση σε αυτό είναι το πίτουρο βρώμης, το οποίο δεν έχει πρόσθετη ζάχαρη και μας αφήνει περιθώριο να προσθέσουμε εμείς τόση ζάχαρη όση μας είναι απαραίτητη.