Δεξί και αριστερό ημισφαίριο – Ιδιότητες και διαφορές

Συντάκτης: Μαρία Βαγδούτη

Τα ανθρώπινα εγκεφαλικά ημισφαίρια είναι τα δύο τμήματα στα οποία χωρίζεται μορφολογικά, αλλά και λειτουργικά ο εγκέφαλος. Τα δυο ημισφαίρια δεν έχουν συμμετρική λειτουργία, δηλαδή το καθένα φιλοξενεί τα κέντρα για διαφορετικές δεξιότητες και αντιληπτικές ικανότητες. Εκατοντάδες έρευνες έχουν ασχοληθεί με τις διαφορές τους και τα παιδία που το καθένα ορίζει, τελικά υπάρχουν διαφορές μεταξύ τους; Και, κυρίως, αν αυτές υπάρχουν είναι αρκετά διακριτές ώστε να είναι αξιοσημείωτες;

Είναι διακριτές οι διαφορές τους;

Εκτός από την ανατομική τους διαφορά, άλλωστε αυτή υπάρχει σε κάθε σημείο του σώματος (η μία πλευρά δεν είναι ποτέ ίδια με την άλλη σε κανένα όργανο), γενικά το αριστερό ημισφαίριο  έχει αποδειχτεί υπεύθυνο για την  γλώσσα και την ανάλυση της σκέψεων, ενώ δεξί για τις χωρικές λειτουργίες.

______________________

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Εγκέφαλος: Έξι πράγματα που εκπλήσσουν την επιστήμη

______________________

Υπάρχει όντως κυρίαρχο ημισφαίριο;

Πολλά βιβλία αλλά και πολλά τεστ στο διαδίκτυο υπόσχονται να σας δώσουν πληροφορίες σχετικά με το ποιο ημισφαίριο του εγκεφάλου σας χρησιμοποιείται περισσότερο και τι συνεπάγεται αυτό. Πολλά άρθρα παρουσιάζουν συμβουλές σχετικά με το πώς μπορείτε να αναπτύξετε την δημιουργικότητα του αριστερού ημισφαιρίου ή την πρακτικότητα του δεξιού.

Δεξί και αριστερό ημισφαίριο – Ιδιότητες και διαφορές

Σύμφωνα με την θεωρία των κυρίαρχων ημισφαιρίων η κάθε πλευρά του εγκεφάλου είναι υπεύθυνη για διαφορετικές διεργασίες και ο κάθε άνθρωπος είναι περισσότερο κατάλληλος για μερικές διεργασίες. Η θεωρία ξεκίνησε από τον Roger W. Sperry, ο οποίος βραβεύτηκε με το βραβείο Νόμπελ το 1981 για τη μελέτη του σε ανθρώπους που έπασχαν από επιληψία. Ανακάλυψε ότι αν κοπεί το μεσολόβιο που ενώνει τα δύο ημισφαίρια, τότε μειώνονται οι επιληπτικές κρίσεις.

Ωστόσο τα δύο ημισφαίρια δεν είναι απόλυτα αυτόνομα. Αν διατηρούσαν εντελώς διακριτές και ανεξάρτητες λειτουργίες δεν θα μπορούσαμε να επιτελέσουμε καμία δραστηριότητα με επιτυχία. Υπάρχει αλληλεξάρτηση και συνεργασία των ημισφαιρίων για την ορθή λειτουργία του εγκεφάλου: για παράδειγμα, για την επίλυση ενός μαθηματικού προβλήματος είναι απαραίτητη η χρήση δεκαδικών στοιχείων (δεξί ημισφαίριο) και η ικανότητα της γραφής αριθμητικών στοιχείων (αριστερό ημισφαίριο).

Επομένως ο ισχυρισμός ότι κάποιοι χρησιμοποιούν μόνο το δεξί και  άλλοι μόνο το αριστερό κομμάτι του εγκεφάλου σημαίνει ότι ένα από τα ημισφαίριο είναι το κυρίαρχο και όχι το μόνο λειτουργικό.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ ΠΑΤΩΝΤΑΣ ΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΣΕΛΙΔΑ

Σελίδες: 1 2

Συντάκτης: Μαρία Βαγδούτη,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr