Θα ήταν ιδανικό, να γνωρίζουμε με τι θέλουμε να ασχοληθούμε για το υπόλοιπο της ζωής μας. Μπαίνεις στα 18. Η …
Δέκα υπέροχες σχολές φοίτησης που αδικούνται στην Ελλάδα
Η στιγμή της συμπλήρωσης του μηχανογραφικού, λίγο πολύ μας έχει όλους στιγματίσει και πολλές φορές έχει καθορίσει ως ένα μέρος τη σημερινή επαγγελματική μας πορεία. Παρ’ όλα αυτά, υπάρχουν τμήματα σχολών στην χώρα μας, που δυστυχώς δεν χαίρουν ιδιαίτερης εκτίμησης και προτίμησης.
Διαβάστε επίσης: Συμβουλές για τη συμπλήρωση του μηχανογραφικού βγαλμένες από τη ζωή!
Ο φόβος της ανεργίας και της μικρής απορρόφησης τελειόφοιτων ως εργασιακό δυναμικό, συντελεί πολλές φορές στην σύνταξη ενός τετριμμένου και καθόλου πρωτότυπου μηχανογραφικού. Υπάρχουν σχολές που οι απόφοιτοί τους θα δυσκολευτούν να βρουν μια θέση εργασίας στον Ελλαδικό χώρο. Σίγουρα αυτό πρέπει να αλλάξει γιατί η συνεισφορά τους όπως θα δούμε είναι τεράστια.
1) Σχολή Επιστήμης των Υλικών
Οι σπουδαστές της συγκεκριμένης σχολής όχι μόνο είναι πτυχιούχοι ενός ακόμη πανεπιστημίου, αλλά αποφοιτώντας από αυτή είναι σε θέση να γνωρίζουν σχεδόν τα πάντα για την ύλη που όλους μας περιβάλει αλλά την έχουμε τόσο δεδομένη. Όταν ακούς φοιτητές που κάνουν την πτυχιακή τους πάνω στο αόρατο υλικό ή την νανοτεχνολογία, δεν μπορείς παρά να συμπεράνεις ότι εδώ μιλάμε για πραγματικούς επιστήμονες!
2) Σχολή ιχθυοκαλλιέργειας
Η συγκεκριμένη σχολή είναι τόσο αδικημένη και αυτό εξαιτίας του ότι ο σπουδαστής θα έχει τη δυνατότητα να φοιτήσει εκεί έχοντας πολύ χαμηλό βαθμό στις πανελλήνιες. Αυτό όπως αποδεικνύεται είναι τεράστιο λάθος, καθώς στη συγκεκριμένη σχολή, ο απόφοιτος καταλήγει να είναι ένας γιατρός που αφορά τη θαλάσσια ζωή! Τα μαθήματα είναι δύσκολα και το φάσμα τους τεράστιο. Βιολογία, ιχθυολογία, μάρκετινγκ, είναι μόνο λίγα από τα δεκάδες μαθήματα που πρέπει κάποιος να δώσει για να αποφοιτήσει. Η εισαγωγή στη σχολή είναι εύκολη. Η αποφοίτηση όμως είναι πραγματικά δύσκολη γιατί θα δημιουργήσει έναν ακόμη επιστήμονα.
3) Σχολή Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών
Μία αρκετά υψηλόβαθμη σχολή όσον αφορά τα μόρια εισαγωγής σε αυτή, που όμως δεν προτιμάται τόσο από αυτούς που θα μπορούσαν άνετα να περάσουν στη Νομική ή στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο, σχολές παρόμοιας βαθμολογικής κλίμακας. Η σχολή αυτή έχει αδικηθεί στην Ελλάδα και δεν προτιμάται για τον απλούστατο λόγο ότι υπάρχει ο φόβος της μη αποκατάστασης. Οι απόφοιτοι της σχολής θα βρουν πολλές ανοιχτές πόρτες μετά τη λήψη του πτυχίου σε Διπλωματικές θέσεις και Ευρωπαϊκά πόστα. Εφόσον και οι ίδιοι φυσικά επιθυμήσουν την ανέλιξη σε κάτι παραπάνω, η σχολή αυτή σίγουρα αποτελεί ένα εφαλτήριο για πολύ μεγάλα πράγματα.
4) Σχολή επιστήμης και Ζωικής Παραγωγής
Όταν στην Ελλάδα αναφερόμαστε στον αγροτικό τομέα σίγουρα το μυαλό μας δεν πάει σε κάποια σχολή. Η αλήθεια όμως είναι πως αν υπήρχαν περισσότεροι απόφοιτοι τέτοιου είδους σχολών, η αγροτική μας οικονομία θα είχε εκτοξευθεί, καθώς η νέα γενιά θα προσέφερε μία περισσότερο επιστημονική προσέγγιση και εξέλιξη του συγκεκριμένου τομέα. Η Γαλλία για παράδειγμα, είναι μία χώρα που το να είσαι αγρότης σημαίνει να είσαι ένας μικρός επιστήμονας. Οι οικιακές φάρμες διαθέτουν και από έναν γενετιστή, ο οποίος φροντίζει για την όσο δυνατόν καλύτερη αναπαραγωγή των ζώντων οργανισμών, συμβάλλοντας έτσι στην άριστη ποιότητα του τελικού αποτελέσματος και κάνοντας τον αγροτικό τομέα περισσότερο επικερδή.
5) Αξιοποίηση Φυσικών Πόρων και Γεωργικής Μηχανικής
Εδώ ισχύει ότι και για τη σχολή Ζωικής Παραγωγής και μάλιστα η συγκεκριμένη σχολή θα μπορούσε να είναι άριστα συνυφασμένη με την παραπάνω, καθώς και οι δύο κάνουν το αυτονόητο. Εκμετάλλευση του ήδη υπάρχοντος πλούτου της ελληνικής γης στο μέγιστο βαθμό αλλά με επιστημονική προσέγγιση και μικρό αντίκτυπο βλάβης προς στο περιβάλλον.
6) Συντήρηση Αρχαιοτήτων και Έργων Τέχνης
Δυστυχώς, παρότι διαθέτουμε έναν τεράστιο ιστορικό πλούτο σαν χώρα, φαίνεται πολλές φορές πως δεν εκτιμούμε την πολύτιμη κληρονομιά μας και περιφρονούμε τέτοιου είδους επαγγέλματα, φοβούμενοι για ακόμη μία φορά την μη εύρεση εργασίας μετά την αποφοίτηση. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να μην έχουμε επαρκές εξειδικευμένο δυναμικό για τον συγκεκριμένο τομέα και να απευθυνόμαστε συνήθως σε επαγγελματίες του εξωτερικού.
7) Σχολή Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος
Τι πιο ενδιαφέρον από την κατανόηση του εδάφους που μας φιλοξενεί και τη μελέτη της ίδιας μας της γης! Οι Γεωλόγοι είναι επιστήμονες που μπορούν να προβλέψουν και να εκτιμήσουν καταστάσεις που αφορούν το ίδιο έδαφος που πατάμε, ζούμε και χτίζουμε τις πόλεις μας. Από όσο έδειξαν βέβαια οι φετινές βάσεις, το να γνωρίζουμε τι συμβαίνει στο έδαφός και υπέδαφος μας δεν είναι κα τόσο σημαντικό!
8) Σχολή Επιστημών Οίνου και Αμπέλου
Το κρασί είναι ένα από τα πολλά πράγματα που μας χαρακτηρίζει σαν χώρα. Το κλίμα μας είναι ιδανικό και οι ποικιλίες μας γνωστές σε πολλά μέρη της γης. Με τους κατάλληλους επιστήμονες, αυτός ο κλάδος θα μπορούσε επίσης να ανθίσει, εξελίσσοντας περισσότερο τον θησαυρό που μας έχει ήδη δοθεί.
9) Σχολή Γραφιστικής και Οπτικής Επικοινωνίας
Σε μία εποχή που όλα σχεδόν γίνονται ηλεκτρονικά, σίγουρα θα περιμέναμε ότι θα γεμίζαμε γραφίστες και πληροφορικάριους. Για κάποιο περίεργο λόγο όμως, η συγκεκριμένη σχολή δεν ανήκει στα τοπ των επιλογών και μάλιστα χωρίς να υπάρχει συγκεκριμένη εξήγηση.
10) Σχολή Οικονομίας και Βιώσιμης Ανάπτυξης
Τέλος μία σχολή, που τα μαθήματά της υπόσχονται αυτό που αναφέρεται στον τίτλο της. Δηλαδή μία κοινωνία βιώσιμη με στόχο την αστική ανασυγκρότηση και την βελτίωση της ποιότητας ζωής. Ο απόφοιτος πραγματικά εξέρχεται ως ένας ολοκληρωμένος επιστήμονας πάνω σε οικονομικό-περιβαλλοντολογικά ζητήματα, σημαντικά τόσο για τη βιωσιμότητα μιας περιοχής, όσο και μιας ολόκληρης χώρας.
Η επιλογή σχολών είναι μία δύσκολη απόφαση. Πρέπει όμως να γαλουχούμε τα παιδιά μας και εμάς τους ίδιους με την αρχή ότι κάθε άνθρωπος είναι αρκετά ικανός σε συγκεκριμένα πράγματα και λιγότερο ικανός και ευτυχισμένος σε πράγματα που επιλέγουν οι πολλοί. Η σωστή επιλογή σχολών, η προσωπική θέληση για εξέλιξη, η αγάπη προς το αντικείμενο που σπουδάζουμε και η τιμιότητα των επιλογών μας, μπορεί να αλλάξει δραματικά και προς το καλύτερο τον τρόπο που ζούμε σήμερα!