Οι σύγχρονες κοινωνίες είναι σε μεγάλο βαθμό πολυπολιτισμικές. Άνθρωποι από διαφορετικές κουλτούρες έρχονται κοντά, αλλά σε κάποιες περιπτώσεις δυσκολεύονται να …
Δεισιδαιμονίες σε διάφορες χώρες του κόσμου- Μέρος Α
Ανέκαθεν οι άνθρωποι ήταν δέσμιοι των φοβιών τους προς το άγνωστο και το διαφορετικό. Μη μπορώντας να εξηγήσουν κάποια πράγματα, εγκλωβισμένοι σε στερεότυπα και εξαιτίας της άγνοιας και της αμάθειάς τους υιοθετούσαν κάποιες πεποιθήσεις, οι οποίες δεν μπορούν να ερμηνευθούν με βάση τη λογική ή την επιστήμη. Κάποιες από αυτές τις πεποιθήσεις ή διαφορετικά δεισιδαιμονίες είναι αστείες, παράξενες ενώ κάποιες άλλες είναι εξωφρενικές και παράλογες.
Οι πιο γνωστές δεισιδαιμονίες που υπάρχουν σχεδόν σ’ όλες τις χώρες του κόσμου είναι το κακό το μάτι, η μαύρη γάτα, το πέρασμα από ανοιχτή σκάλα, το σπάσιμο τζαμιού, το νούμερο 666, η Παρασκευή και 13, τα σταυρωμένα δάχτυλα, το χτύπημα ξύλου, το πέταλο αλόγου, η ανοιχτή ομπρέλα σε κλειστό χώρο. Σ’ αυτό το άρθρο θα παραθέσω ενδεικτικά κάποιες χώρες και τις πιο γνωστές τους δεισιδαιμονίες:
ΕΥΡΩΠΗ
Αγγλία: Η λέξη rabbit (κουνέλι) έχει ξεχωριστή σημασία στην Βρετανία. Σύμφωνα με την παράδοση στην Αγγλία, αλλά και την Αμερική, την πρώτη του μηνός όταν ξυπνήσεις θα πρέπει να πεις δυνατά “rabbit, rabbit” ή “white rabbit” καθώς φημολογείται ότι ο υπόλοιπος μήνας θα είναι πολύ τυχερός. Tα κοράκια γι’ αυτούς προμηνύουν το χαμό. Υπάρχει μια παλιά βρετανική δεισιδαιμονία που λέει ότι έξι κοράκια πρέπει να παραμένουν στον Πύργο του Λονδίνου ανά πάσα στιγμή, διαφορετικά το στέμμα θα πέσει.
Γαλλία: Αν τοποθετήσει κάποιος μια μπαγκέτα ανάποδα, θεωρείται μεγάλη ατυχία και μετά θα χρειαστεί να κάνει έναν σταυρό με ένα μαχαίρι στην επίπεδη πλευρά του ψωμιού για να διασφαλίσει ότι θα φύγει το κακό. Στην Γαλλία, όπως στην Γερμανία και Ιταλία, κατά τη διάρκεια της πρόποσης θα πρέπει να υπάρχει οπτική επαφή με τα άλλα άτομα γιατί διαφορετικά οι ευχές δεν θα πραγματοποιηθούν. Επίσης, είναι γρουσουζιά να πατήσεις περιττώματα σκύλου με το δεξί σου πόδι, ωστόσο, αν τα πατήσεις με το αριστερό θα έχεις οικονομικά οφέλη.
Γερμανία: Μια δεισιδαιμονία που υπάρχει στη Γερμανία, αλλά και σε άλλα χώρες, είναι ότι απαγορεύεται να ευχηθείς κάποιον πριν την ημέρα των γενεθλίων του. Επιπλέον, θεωρείται μεγάλη γρουσουζιά να τσουγκρίζεις ποτήρια με νερό. Αυτό έχει τις ρίζες του στην αρχαία Ελλάδα και θεωρείται ότι φέρνει κακοτυχία όχι μόνο σε εσένα αλλά και στους στενούς συγγενείς και φίλους σου.
Ιρλανδία: Για τους Ιρλανδούς ο κνησμός στη μύτη προμηνύει διαμάχη και διαπληκτισμό. Απαγορεύεται επίσης η τοποθέτηση καινούριων παπουτσιών πάνω στο τραπέζι γιατί αυτή η κίνηση συμβολίζει ακόμη και το θάνατο.
Ισπανία: Όπως συμβαίνει και στην Ελλάδα, έτσι και στην Ισπανία γρουσούζικη ημέρα θεωρείται η Τρίτη και 13. Εκείνη την ημέρα σπάνια διοργανώνονται γάμοι, βαφτίσεις ή ανοιχτές εκδηλώσεις. Μια άλλη δεισιδαιμονία είναι ότι αν κάποιος σκουπίζει και αγγίξει κατά λάθος το πόδι ενός αδέσμευτου ανθρώπου, τότε το άτομο αυτό θα μείνει αδέσμευτο. Επιπλέον, θεωρείται απαραίτητο να εισέρχεσαι σ’ ένα σπίτι και να εξέρχεσαι από αυτό πάντα με το δεξί πόδι. Οι Ισπανοί πιστεύουν ότι όταν αλλάζει ο χρόνος θα πρέπει να καταναλώσουν ακριβώς δώδεκα ρόγες από σταφύλια για να εξασφαλίσουν 12 μήνες καλής τύχης.
Ιταλία: Για τους Ιταλούς ο αριθμός 17 είναι γρουσούζικος και για αυτό πολλά γραφεία, ξενοδοχεία, σπίτια, αεροπλάνα δεν φέρουν τον συγκεκριμένο αριθμό. Στα λατινικά το 17 γράφεται ως ΧVΙΙ, από τον αναγραμματισμό προκύπτει η λέξη VΙΧΙ που σημαίνει «η ζωή μου τελείωσε» ή απλώς «έχω πεθάνει». Επίσης αν κάποιος πει την ίδια λέξη ταυτόχρονα με κάποιον φίλο του, τότε θεωρείται ότι θα μείνουν και οι δύο ανύπαντροι γι’ αυτό θα πρέπει να ακουμπήσουν αμέσως την άκρη της μύτη τους.
Πορτογαλία: Το να περπατάς ανάποδα στην Πορτογαλία, όπως και την Ιταλία, θεωρείται μεγάλη ατυχία. Κάνοντας αυτή την κίνηση καλείς τα κακά πνεύματα.
Ρωσία: Η Ρωσία βρίθει από χιλιάδες δεισιδαιμονίες που έχουν να κάνουν σχεδόν με τα πάντα. Κάποιες από αυτές είναι η πεποίθηση ότι οι ανύπαντροι θα πρέπει να αποφεύγουν να κάθονται στη γωνία των τραπεζιών, διαφορετικά θα δυσκολευτούν να βρουν το ταίρι τους. Αν ένα πουλί αφοδεύσει πάνω σε κάποιον, στο αμάξι του ή στο σπίτι του είναι σημάδι καλής τύχης και μπορεί να φέρει πλούτη. Το σφύριγμα μέσα στα σπίτια απαγορεύεται, γιατί θεωρείται ότι φέρνει κακοτυχία. Παράλληλα τα λουλούδια πρέπει να έχουν πάντα μονό αριθμό καθώς με ζυγό τιμούν τους νεκρούς, ενώ τα κίτρινα λουλούδια αποφεύγονται διότι συμβολίζουν την κακοτυχία.
Σερβία: Το ρίξιμο νερού πίσω από την πλάτη κάποιου θεωρείται ότι φέρνει καλοτυχία. Πριν από ταξίδια, νέα επαγγελματικά και προσωπικά ξεκινήματα συνηθίζουν να το εφαρμόζουν καθώς θεωρείται ότι το καθαρό και γάργαρο νερό συμβολίζει την ευκολία, τη ρευστότητα και την τύχη.
Σουηδία: Σύμφωνα με τις τοπικές αντιλήψεις, αν σκοτώσεις μια αράχνη η επόμενη ημέρα θα είναι βροχερή. Ακόμη μια περίεργη δεισιδαιμονία έχει να κάνει με τα φρεάτια. Στη Σουηδία οι ντόπιοι δεν πατούν ποτέ σε κάλυμμα φρεατίου που φέρει το γράμμα “Α” γιατί αντιπροσωπεύει μια σειρά από δυσάρεστα πράγματα. Αντιθέτως πατούν σε κάλυμμα φρεατίου με που φέρει το γράμμα “Κ” επειδή δίνει καλή τύχη.