Πρόκειται για μία από τις πιο εμβληματικές φυσιογνωμίες στην ιστορία της επιστήμης και μια προσωπικότητα-σταθμό στον χώρο της φυσικής. Ο …
Κοπέρνικος, ένας πρωτοπόρος επιστήμονας
Ένα όνομα που συνδέεται άρρηκτα με την αστρονομία. Ο Νικόλαος Κοπέρνικος ήταν ο πρώτος άνθρωπος που υποστήριξε ότι η Γη γυρίζει γύρω από τον Ήλιο, βγάζοντας έτσι τον πλανήτη μας από το κέντρο του σύμπαντος.
Προσωπική ζωή
Ο Κοπέρνικος γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Πολωνία. Παιδί εύπορης οικογένειας. Λόγω του θανάτου του πατέρα του ανετράφη μαζί με τα αδέρφια του από τον θείο του επίσκοπο Λουκά Βατζερνόνε. Σπούδασε στο Γιαγγελονιανό Πανεπιστήμιο στην Κρακοβία θεολογία, ιατρική, μαθηματικά και αστρονομία και αργότερα δαπάνη του θείου του, ο οποίος τον προόριζε για επίσκοπο, μετέβη για σπουδές Εκκλησιαστικού Δικαίου στο Πανεπιστήμιο της Μπολόνια. Σε ταξίδι του στην Φερράρα γνωρίζεται με τον αστρονόμο Ντομένικο Νοβάρα και γίνεται μαθητής του και βοηθός του. Το 1497 ο θείος του, τον χειροτονεί ιερέα στην Κρακοβία. Ασκεί παράλληλα την Ιατρική και μελετά μαθηματικά και αστρονομία.
Έρευνα και το Επί της περιστροφής των Ουρανίων σφαιρών
Σε αυτό το σημείο, παρά την Αναγέννηση και την στροφή στο αρχαιοελληνικό πνεύμα, το επιστημονικό γίγνεσθαι, ο Αριστοτέλης, και κάποιες άλλες προσωπικότητες όπως ο αστρονόμος Πτολεμαίος, ήσαν αυθεντίες και έργα τους σχεδόν ευαγγέλια. Έτσι, στα πλαίσια των αστρονομικών μελετών, καταπιάνεται και με τον Πτολεμαίο και τις πλανητικές κινήσεις. (Το ενδιαφέρον του για την αστρονομία και τις πλανητικές κινήσεις που μελετάει και ο Πτολεμαίος, κεντρίθηκε λόγω σεληνιακής έκλειψης στην διάρκεια εκπόνησης του διδακτορικού του στην Ιταλία.) Τότε ήταν η εποχή που η Γη πιστεύονταν ως κέντρο του Κόσμου και ο Ήλιος και οι άλλοι πλανήτες γύριζαν πέριξ της. Συνεπώς, αρχίζει και μελετά και άλλους σχετικούς αρχαίους Έλληνες αστρονόμους. Κατόπιν υπερμακροχρόνιας έρευνας και λόγω του γεγονότος ότι οι οπαδοί του Γεωκεντρισμού είχαν βάλει πολλές παραμέτρους, όπως τα επίκυκλα και τα έκκεντρα και φέροντες κύκλους, εισάγει τον Ηλιοκεντρισμό δηλαδή, η Γη και όλοι πλανήτες και οι δορυφόροι πέριξ αυτών κινούνται κυκλικά γύρω από τον Ήλιο. Το 1543 εκδίδει το Επί της περιστροφής των Ουρανίων σφαιρών που σόκαρε το επιστημονικό κατεστημένο από το οποίο κυνηγήθηκε. Το εν λόγω, είναι εξάτομο με τους εξής τόμους:
- Γενική θεώρηση της Ηλιοκεντρικής θεωρίας και περίληψη της ιδέας του Σύμπαντος
- Κυρίως μέρος και θεωρία για το Σφαιρικό Σύστημα και κατάλογος των αστέρων
- Φαινόμενες κινήσεις του Ήλιου και σχετικά φαινόμενα
- Περιγραφή Σελήνης και περιγραφή των τροχιακών της κινήσεων
- Η κυρίως έκθεση του συστήματος
- Η συνέχεια του προηγούμενου
Αντιδράσεις και αποδοχή
Οι αντιδράσεις ήσαν έντονες και πέρασαν 60 χρόνια ώστε να γίνει αποδεκτός ο Ηλιοκεντρισμός-σημαντικοί επιστήμονες που συνέτειναν στην κατεύθυνση αυτή ήσαν ο Κέπλερ και ο Γαλιλαίος.