Τι είναι ο espresso romano και πώς παρασκευάζεται;

Συντάκτης: Ελένη Δερμιτζάκη, Χημικός, MSc

Ποια είναι τα είδη ροφημάτων του αγαπημένου μας καφέ espresso; Τι είναι ο espresso romano και πώς παρασκευάζεται;

Τα δέντρα του καφέ είναι ουσιαστικά θάμνοι με καρπούς οι οποίοι όταν βρίσκονται στην ώριμη φάση τους έχουν κόκκινο χρώμα. Οι καρποί περιέχουν πράσινα, άοσμα σπέρματα που αποκτούν το ιδιαίτερο γνωστό μας άρωμα αφού υποστούν καβούρδισμα.

Ο βαθμός καβουρδίσματος αναδεικνύει τα μοναδικά γευστικά, αρωματικά χαρακτηριστικά της κάθε ποικιλίας. Ωστόσο όσο περισσότερο καβουρδίζονται οι κόκκοι, τόσο πιο πολύ νερό αφαιρείται και τελικά αυξάνεται η περιεκτικότητα σε καφεΐνη.

coffee_romano

Τα ροφήματα καφέ που μπορούν να παρασκευαστούν είναι πολλά, αλλά συγκεκριμένα ο εσπρέσο παρέχει αρκετές γευστικές εναλλακτικές.

Οι τρόποι να παρασκευαστούν τα ροφήματα καφέ espresso είναι πολλοί. Όσες και οι προτιμήσεις για κάθε ουρανίσκο!

  • Κλασσικός εσπρέσο
  • Εσπρέσο Doppio: διπλή δόση καφέ
  • Εσπρέσο Macchiato: καφέ εσπρέσο με πολύ λίγο αφρόγαλα
  • Εσπρέσο Lungo: δυνατή δόση καφέ που αραιώνεται με νερό ώστε να μοιάζει με τον καφέ φίλτρου
  • Εσπρέσο Ristretto: πολύ δυνατός με κανονική δόση καφέ αλλά λιγότερο νερό από τον κλασικό εσπρέσο
  • Cappuccino: μία δόση εσπρέσο και αρκετό αφρόγαλα
  • Cappuccino Μilanello: μία δόση καφέ, πλούσιο αφρόγαλα και λίγο κακάο
  • Freddo Cappuccino: παγωμένος εσπρέσο με κρύο αφρόγαλα
  • Mochaccino: καφές εσπρέσο με σοκολάτα
  • Εσπρέσο Coretto: εσπρέσο που περιέχει λίγο ποτό
  • Εσπρέσο Con Panna: καφές με πλούσια σαντιγί
  • Irish Coffee: καφές εσπρέσο με μαύρη ζά­χαρη, ουίσκι και κρέμα γάλακτος
  • Cappuccino Con Panna: κλασικός cappuccino με επιπρόσθετη σαντιγί
  • Εσπρέσο Romano

Ο εσπρέσο romano, οι ιδιαιτερότητες και ο τρόπος παρασκευής του.

Το ρόφημα αυτό είναι πιο δημοφιλές στην Ιταλία, όμως ο τόπος γέννησής του δεν έχει εξακριβωθεί. Επικρατεί η άποψη ότι ο εσπρέσο romano ξεκίνησε να καταναλώνεται κατά τον 2ο Παγκόσμιο Πόλεμο, όταν η έλλειψη ζάχαρης οδήγησε στο συνδυασμό των φαινομενικά ασυμβίβαστων γεύσεων του λεμονιού με τον καφέ, με σκοπό τη μείωση της πικρής γεύσης.

Πρόκειται για μια πρωτότυπη συνταγή που συνδυάζει εσπρέσο με λεμόνι και όσο κι αν φαίνονται ασυμβίβαστες γεύσεις μεταξύ τους, στην πραγματικότητα η προσθήκη λεμονιού σε σταγόνες ή φλούδα καταφέρνει να ανδείξει τα αρώματα του καφέ, εξισορροπώντας την πικράδα με την οξύτητα.

coffee_romano

Επιπλέον, η υψηλή περιεκτικότητα των δύο συστατικών σε αντιοξειδωτικά, καθιστά τον καφέ romano περισσότερο ωφέλιμο από τον κλασσικό καφέ. 

Οι ιδιαιτερότητες που κάνουν τον καφε romano μια ξεχωριστή επιλογή:

  • Το 100% αrabica χαρμάνι θα αλληλεπιδράσει καλύτερα με το λεμόνι, εξαιτίας της λιγότερο πικρής γεύσης του.
  • Ιδιαίτερη σημασία έχει η ποσότητα του λεμονιού (σε σταγόνες ή φλούδα) που θα προσθέσουμε, ώστε να μην υπερκαλύπτει τη γεύση και τα αρώματα του εσπρέσο.
  • Ο συνδυασμός καφέ και λεμονιού αποτελεί ιδανικό τονωτικό για τον οργανισμό, οπότε η κατανάλωσή του πρωινές ώρες μας δίνει ενεργειακή ώθηση!
  • Αποτελεί τον πιο επιτυχημένο τρόπο να συνέλθει κάποιος έπειτα από κατανάλωση μεγάλης ποσότητας αλκοόλ.

Ποιοι είναι οι τρόποι παρασκευής του εσπρέσο romano και πως μπορούμε να τον σερβίρουμε;

  • Μία εκδοχή είναι να ετοιμάσουμε μονό εσπρέσο και να τρίψουμε μία φλούδα λεμονιού στα χείλη του φλιτζανιού, την οποία μετά θα σερβίρουμε στο πιατάκι.
  • Δεύτερη επιλογή είναι να στάξουμε 3-4 σταγόνες λεμονιού στο μονό εσπρέσο λίγο πριν το σερβίρισμα.

Γενικότερα, ο καφές κάθε είδους και ιδιαίτερα ο εσπρέσο romano ανήκει στα ισχυρά αντιοξειδωτικά που μπορούν να ενταχθούν στη διατροφή μας, επομένως η ελεγχόμενη κατανάλωσή του μόνο καλό μπορεί να προσφέρει στο σώμα μας.

Παρόλα αυτά, σε ορισμένες περιπτώσεις η χρήση του πιθανόν να επιφέρει δυσκολίες.

  • Επιδεινώνει την γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση σε άτομα που είναι επιρρεπή.
  • Οι διαταραχές ύπνου εντείνονται ειδικά σε όσους ανθρώπους υποφέρουν από αυτές.
  • Οι τανίνες που περιέχονται στον καφέ μπορούν να μειώσουν την απορρόφηση σιδήρου, γι’ αυτό άτομα με αναιμία καλό θα ήταν να τον αποφεύγουν όσο είναι δυνατόν.

Συντάκτης: Ελένη Δερμιτζάκη, Χημικός, MSc

Influence:

Είμαι η Ελένη και έχω γεννηθεί στο Ηράκλειο Κρήτης. Έχω σπουδάσει Χημεία στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων…