Χυμός φρούτων ή χυμός λαχανικών;

Συντάκτης: Ειρήνη Μαθιουδάκη, Διδάκτωρ Βιοχημείας - Συγγραφέας

Καλοκαίρι χωρίς χυμούς δεν νοείται. Ποιοι, ωστόσο, είναι περισσότερο ωφέλιμοι, οι χυμοί φρούτων ή οι χυμοί λαχανικών, και γιατί;

Τώρα το καλοκαίρι οι χυμοί έχουν την τιμητική τους, είτε σαν σνακ μέσα στην ημέρα είτε για να συνοδεύσουν το κυρίως γεύμα μας ή ακόμη και για να μας ξεδιψάσουν στην παραλία. Σε αυτό το σημείο, χρειάζεται να τονίσουμε ότι με τον όρο “χυμό” εννοούμε ότι έχουμε περάσει το φρούτο ή το λαχανικό από τον αποχυμωτή και όχι το μπλέντερ. Με τον αποχυμωτή φεύγουν όλες οι φυτικές ίνες και μένει το νερό, τα μεταλλικά στοιχεία  και οι βιταμίνες. Δηλαδή, η ουσία του τροφίμου. Οπότε μπορούν άνετα να τους καταναλώνουν και άνθρωποι που λόγω ευερέθιστου εντέρου αποφεύγουν τη βρώση λαχανικών. Επίσης, μετά την αποχύμωση πετάμε τις φυτικές ίνες, που έτσι και αλλιώς δεν θα χωνεύαμε εύκολα. Αντίθετα, με τη χρήση του μπλέντερ καταναλώνουμε και τις φυτικές ίνες, καθώς πολτοποιούμε ολόκληρο το τρόφιμο.

Παρ’ όλα αυτά, το δίλημμα παραμένει: τι είναι καλύτερο για την υγεία μας, ο χυμός φρούτων ή ο χυμός λαχανικών;

Φρούτα: Τα τρώμε, δεν τα πίνουμε

Όταν διαβάζουμε, ακούμε ή σκεφτόμαστε “χυμό”, αυτομάτως μας έρχεται στο μυαλό ο χυμός φρούτων. Όμως, οι διατροφικοί κανόνες λένε ότι τα φρούτα τα τρώμε, δεν τα πίνουμε.

Ένα ποτήρι χυμός φρούτων (ακόμα και φυσικός) περιέχει μεγάλη ποσότητα φρουκτόζης χωρίς τις φυτικές ίνες των φρούτων, που φυσιολογικά βοηθούν στην καλύτερη ρύθμιση του σακχάρου στο αίμα. Το αποτέλεσμα είναι να ανεβαίνει το σάκχαρο απότομα σε μεγάλα επίπεδα. Έτσι, εάν υπάρχει πρόβλημα μεταβολισμού σακχάρων, οι χυμοί φρούτων πρέπει να αποφεύγονται τελείως.

Επιπλέον, λόγω της μεγάλης περιεκτικότητας σε φυσική ζάχαρη, οι χυμοί φρούτων καταστρέφουν το σμάλτο των δοντιών και προκαλούν τερηδόνα. Αυτό σημαίνει ότι, όταν τους πίνουμε, θα πρέπει να χρησιμοποιούμε καλαμάκι, να τους καταναλώνουμε γουλιά-γουλιά και μετά να ξεβγάζουμε το στόμα μας με άφθονο νερό. Επίσης, καλό θα ήταν να αραιώνονται κατά το ήμισυ με φιλτραρισμένο νερό.

Συμπερασματικά, λοιπόν, οι χυμοί φρούτων θα πρέπει να πίνονται σπάνια και με φειδώ.

Χυμοί λαχανικών

Από την άλλη πλευρά, οι χυμοί λαχανικών καλύπτουν πλήρως την καθημερινή μας ανάγκη σε σαλάτες και λαχανικά. Όταν πίνουμε ένα ποτήρι χυμό λαχανικών είναι το καλύτερο δώρο που μπορούμε να κάνουμε στον οργανισμό μας. Είναι η καλύτερη πηγή πρόληψης ενζύμων, μεταλλικών αλάτων, χλωροφύλλης, βιταμινών και αμινοξέων.

Αποχυμώνοντας μισό κιλό λαχανικά, προκύπτει ένα ποτήρι με περίπου 250 γρ. χυμού, που καταναλώνεται εύκολα. Ποιος θα μπορούσε να φάει μισό κιλό σαλάτα; Οι χυμοί λαχανικών μπορούν να καταναλωθούν ως σνακ  ή να σερβιριστούν ως πρώτο πιάτο. Είναι μια καλή ιδέα για άτομα που δεν τρώνε λαχανικά, ώστε να τα εντάξουν στη διατροφή τους, όπως και για περιπτώσεις ανθρώπων που αποφεύγουν τα λαχανικά λόγω ευερέθιστου εντέρου. Οι χυμοί ενδείκνυνται σε όλες αυτές τις περιπτώσεις.

Πρακτικές συμβουλές

Προκειμένου να φτιάξετε τους αγαπημένους σας χυμούς, τα λαχανικά και τα φρούτα πρέπει να έχουν πλυθεί πολύ καλά. Καρότα, παντζάρια, μήλα και αγγούρια πρέπει να ξεφλουδίζονται. Αφαιρείτε την φλούδα από λεμόνια, γκρέιπφρουτ, λάιμ και ανανά. Κουκούτσια από μήλα και σταφύλια δεν υπάρχει λόγος να αφαιρεθούν, όπως και τα σπόρια από πιπεριές.

Ο χυμός ιδανικό είναι να πίνεται κατευθείαν για να μην οξειδωθεί. Εναλλακτικά, μπορείτε να τον τοποθετήσετε σε γυάλινο βάζο, που το γεμίζετε ως επάνω για να κλείσει αεροστεγώς, δηλαδή χωρίς να φυλακιστεί αέρας (αντοχή 3-12 ώρες ανάλογα με τον αποχυμωτή).

Δοκιμασμένες προτάσεις για νόστιμους χυμούς

  • Βοηθητικό πέψης: καρότο, ανανάς, τζίντζερ (πιπερόριζα) και σκόρδο (για όσους το αντέχουν)
  • Μήλο, αγγούρι, kale (λαχανίδα), τζίντζερ και σέλερι
  • Λάχανο, καρότο και σέλερι
  • Παντζάρι, μήλο, σέλερι, αγγούρι και τζίντζερ

Μη διστάσετε να πειραματιστείτε με τα υλικά και τις ποσότητες. Σύντομα θα καταλήξετε στις δικές σας μοναδικές συνταγές!

Συντάκτης: Ειρήνη Μαθιουδάκη, Διδάκτωρ Βιοχημείας - Συγγραφέας

Influence:

Η Ειρήνη Μαθιουδάκη γεννήθηκε το 1992 στο Ηράκλειο Κρήτης. Αποφοίτησε από το τμήμα Χημείας Πανεπιστημίου Κρήτης το 2014…