Ένα από τα σημαντικότερα ζητήματα της προστασίας της θαλάσσιας ζωής αποτελεί η προστασία των θαλάσσιων χελωνών που καταναλώνουν πλαστικά σκουπίδια. …
Χερσαίες χελώνες στην Ελλάδα: Όσα πρέπει να γνωρίζουμε
Τα τελευταία χρόνια οι χελώνες έχουν γίνει δημοφιλή κατοικίδια. Καλό είναι, λοιπόν, να γνωρίζουμε ορισμένα πράγματα για τις χερσαίες χελώνες στην Ελλάδα.
Το πρώτο που θα πρέπει να ξέρουμε είναι πως στην πραγματικότητα δεν πρόκειται για κατοικίδια αλλά για άγρια ζωή. Αυτό σημαίνει πως δεν διατίθενται στο εμπόριο, όπως άλλα είδη, και δεν είναι οικόσιτες.
Διατροφή
Η διατροφή τους είναι συγκεκριμένη. Είναι αποκλειστικά φυτοφάγες, επομένως η ζωική πρωτεΐνη αποκλείεται από το διαιτολόγιό τους. Επίσης, δεν θα πρέπει να καταναλώνουν φρούτα. Κατάλληλα είναι τα άγρια χόρτα, τα αγριολουλούδα και τα τρυφερά φύλλα.
Ίσως θεωρήσουμε θετικό στοιχείο το ότι η χελώνα καταναλώνει όλα όσα της δίνουμε. Δεν ισχύει όμως κάτι τέτοιο, καθώς οι ίδιες τρώνε ακόμη και τις βλαπτικές για αυτές τροφές.
Μέσα από την προσπάθειά της να προσαρμοστεί στο περιβάλλον στο οποίο βρίσκεται, η χερσαία χελώνα θα βιώσει αρκετό άγχος. Αυτό, με τη σειρά του, θα εξασθενήσει το ανοσοποιητικό της σύστημα, και έτσι μπορεί να γίνει πιο επιρρεπής σε διάφορες ασθένειες. Εάν αποφασίσουμε να βοηθήσουμε τη χελώνα μας, δεν της αλλάζουμε απότομα τη διατροφή ούτε την απελευθερώνουμε αμέσως, ούτως ώστε να είναι πιο ομαλή η μετάβασή της στα καινούρια δεδομένα. Απευθυνόμαστε σε κάποιο ΚΕ.Π.Ε.Α.Π. (Κέντρο Περίθαλψης Ειδών Άγριας Πανίδας) για βοήθεια.
Παροχή βοήθειας σε χερσαία χελώνα
Εάν δούμε μία χελώνα να περνάει έναν δρόμο, μπορούμε να τη βοηθήσουμε πηγαίνοντάς την προς την κατεύθυνση που είχε επιλέξει. Την πιάνουμε με δύο δάκτυλα, το δείκτη και τον αντίχειρα και με τα δύο μας χέρια. Ο μόνος τρόπος για να μη μας τραυματίσει –αλλά και να μην την τραυματίσουμε– είναι να τη μεταφέρουμε πιάνοντάς την από τα πλάγια.
Εάν θελήσουμε να μαζέψουμε μία χελώνα που είναι τραυματισμένη ή παρουσιάζει αφύσικη συμπεριφορά (δεν κρύβεται στο καβούκι της ή δεν κινείται), την τοποθετούμε σε ένα χαρτοκιβώτιο με άφθονες εφημερίδες στον πάτο και την παραδίδουμε σε κάποιο ΚΕ.Π.Ε.Α.Π.
Θυμόμαστε: Η χελώνα δεν μας ανήκει. Δεν είναι το κατοικίδιό μας και γι’ αυτό οφείλουμε να τη βοηθήσουμε παραδίδοντάς την στους ειδικούς. Η στέρηση της κατάλληλης κτηνιατρικής φροντίδας αποτελεί βάναυση κακοποίηση, που μπορεί να αποβεί επιζήμια για το ζώο.