Κάσιους: τα οφέλη τους στη διατροφή μας

Συντάκτης: Ευαγγελία Μποζαντζόγλου

Από τους πιο δημοφιλείς ξηρούς καρπούς, τα κάσιους είναι πολύ γευστικά αλλά και πολύ θρεπτικά για τον οργανισμό μας. Τα οφέλη τους ένα και ένα για εμάς, κι αν σου αρέσουν και σένα, σου βρήκαμε μερικούς ακόμα λόγους για να τα απολαμβάνεις. 

Τα κάσιους είναι ένα είδος καρπού με μαλακή συνοχή και γλυκιά γεύση. Προέρχονται από τη Βραζιλία και μέσω αποικιών εισήχθησαν στην Αφρική και στην Ινδία. Αυτές οι περιοχές είναι σήμερα οι μεγαλύτεροι παραγωγοί κάσιους. Τα κάσιους πωλούνται τόσο ωμά, όσο και ψημένα, και αλατισμένα ή μη. Τα κάσιους έχουν χρησιμοποιηθεί πρόσφατα για την παρασκευή εναλλακτικών γαλακτοκομικών προϊόντων, όπως γάλα, τυρί, σάλτσες και κρέμες γάλακτος.

Διατροφική αξία 

Γενικά τα κάσιους είναι υψηλά σε μονοακόρεστα και πολυακόρεστα λιπαρά και αποτελούν καλή πηγή πρωτεΐνης. Η κατανάλωση μεγάλου ποσοστού φυτικών τροφών μειώνει σε γενικές γραμμές τον κίνδυνο για διάφορες παθήσεις, που σχετίζονται με τον τρόπο ζωής.

Απώλεια κιλών 

Πολλοί άνθρωποι λανθασμένα υποθέτουν ότι οι ξηροί καρποί δεν βοηθάνε στην απώλεια κιλών, καθώς είναι μια τροφή πλούσια σε θερμίδες, πλούσια σε λιπαρά. Οι άνθρωποι που τρώνε τακτικά ξηρούς καρπούς είναι πιο πιθανό να διατηρήσουν ένα υγιές βάρος από εκείνους που δεν το κάνουν. Αυτό μπορεί να οφείλεται στο γεγονός ότι οι ξηροί καρποί είναι απίστευτα χορταστικοί (χάρη σε ένα συνδυασμό πρωτεϊνών, φυτικών ινών και λιπών), προωθώντας έτσι την απώλεια βάρους.

Ενώ τα κάσιους έχουν εξαιρετικά πλούσια γεύση, μπορεί να εκπλαγείτε όταν μάθετε ότι στην πραγματικότητα έχουν λίγο λιγότερο λίπος και θερμίδες από πολλούς άλλους δημοφιλείς ξηρούς καρπούς, όπως αμύγδαλα, φιστίκια και καρύδια. 


Διαβάστε επίσης: Πόσες θερμίδες έχουν οι ξηροί καρποί;


Μείωση χοληστερόλης 

Υπάρχουν δύο τύποι χοληστερόλης: η LDL, η οποία προκαλεί επιβλαβείς λιπώδεις συσσωρεύσεις στις αρτηρίες και η HDL, η οποία μπορεί πραγματικά να προστατεύσει την καρδιά σας, μεταφέροντας τη LDL χοληστερόλη μακριά από τις αρτηρίες και προς το ήπαρ. Στην ιδανική περίπτωση, θέλετε η αναλογία σας να εμφανίζει χαμηλότερα επίπεδα LDL χοληστερόλης και υψηλότερα επίπεδα HDL. Και εκεί έρχονται τα κάσιους. 

Η ενσωμάτωση των κάσιους στη διατροφή σας μπορεί να μειώσει την «κακή» LDL χοληστερόλη σας. Όχι μόνο αυτό, αλλά μια διατροφή πλούσια σε κάσιους αυξάνει τα επίπεδα της «καλής» χοληστερόλης HDL.

Έλεγχος σακχάρου στο αίμα 

Η προσθήκη των κάσιους στη διατροφή σας θα μπορούσε να έχει σημαντικό θετικό αντίκτυπο στο σάκχαρο στο αίμα σας, είτε έχετε διαβήτη είτε προδιαβήτη. Αυτό μπορεί να οφείλεται στο γεγονός ότι τα κάσιους είναι τόσο υψηλά σε φυτικές ίνες, που μπορούν να βοηθήσουν στην πρόληψη ανόδου του σακχάρου στο αίμα, απελευθερώνοντας γλυκόζη πιο αργά και σταθερά στην κυκλοφορία του αίματος. 

Υγεία της καρδιάς 

Τα μονοακόρεστα και πολυακόρεστα λιπαρά οξέα που βρίσκονται στα κάσιους μπορούν να βοηθήσουν στην μείωση των επιπέδων της «κακής» χοληστερόλης (LDL) και των τριγλυκεριδίων. Αυτό μειώνει τον κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου, εγκεφαλικού επεισοδίου και καρδιακής προσβολής.

Τα κάσιους είναι μια καλή πηγή μαγνησίου, το οποίο παίζει σημαντικό ρόλο σε πάνω από 300 ενζυματικές αντιδράσεις στο σώμα. Αυτές περιλαμβάνουν τον μεταβολισμό της τροφής και τη σύνθεση λιπαρών οξέων και πρωτεϊνών. Το μαγνήσιο εμπλέκεται επίσης στη μυϊκή χαλάρωση και στην νευρομυϊκή μετάδοση και δραστηριότητα. Η ανεπάρκεια μαγνησίου, που είναι αρκετά συνήθης στους ανθρώπους μεγαλύτερης ηλικίας, συνδέεται με την αντίσταση στην ινσουλίνη, το μεταβολικό σύνδρομο, τη στεφανιαία νόσο και την οστεοπόρωση.

Αρκετές μελέτες έχουν δείξει ότι μια υψηλή πρόσληψη ασβεστίου χωρίς επαρκές μαγνήσιο θα μπορούσε να αυξήσει τον κίνδυνο αρτηριακής ασβεστοποίησης και καρδιαγγειακών παθήσεων, καθώς και να προκαλέσει πέτρες στα νεφρά.

Υγεία των οστών 

Τα κάσιους είναι μία από τις λίγες πηγές τροφίμων με υψηλή περιεκτικότητα σε χαλκό. Μια μερίδα κάσιους περιέχει 622 μικρογραμμάρια χαλκού. Για ενήλικες ηλικίας 19 ετών και άνω, η συνιστώμενη πρόσληψη χαλκού ημερησίως είναι 900 μικρογραμμάρια. Η σοβαρή ανεπάρκεια σε χαλκού συνδέεται με χαμηλότερη οστική πυκνότητα και αυξημένο κίνδυνο οστεοπόρωσης.

Ο χαλκός διαδραματίζει επίσης σημαντικό ρόλο στη διατήρηση του κολλαγόνου και της ελαστίνης, που είναι μείζονες δομικές συνιστώσες του σώματός μας. Χωρίς επαρκή χαλκό, το σώμα δεν μπορεί να αντικαταστήσει τον κατεστραμμένο συνδετικό ιστό και το κολλαγόνο που αποτελεί την βάση για τα οστά. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε μια σειρά προβλημάτων, συμπεριλαμβανομένης της δυσλειτουργίας των αρθρώσεων, καθώς οι σωματικοί ιστοί αρχίζουν να διασπώνται.

Συντάκτης: Ευαγγελία Μποζαντζόγλου,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr.