“Bullying” στο γραφείο; Ξεπεράστε τον εκφοβισμό!

Συντάκτης: Λιάνα Γεωργουλοπούλου

“Bullying” στο γραφείο; Ξεπεράστε τον εκφοβισμό!Εργοδότες που βρίζουν ή εκφοβίζουν αδικαιολόγητα, αφεντικά που μιλούν υποτιμητικά στο νέο «αίμα» του γραφείου και εχθρικοί προϊστάμενοι που φωνάζουν διαρκώς… είναι κομμάτι του εργασιακού “bullying”. Ένα αφεντικό με πρότυπο… τον Χίτλερ δεν φέρεται έτσι λόγω αντιπαθειών, αλλά λόγω του συμπλέγματος κατωτερότητας, «πατώντας» στο πάτωμα τη ψυχολογία και την υγεία κυρίως των νεοφερμένων και αδύναμων υπαλλήλων. Και όμως, τέτοια γεγονότα συμβαίνουν ακόμα και στη διπλανή επιχείρηση! Οι παρακάτω συμβουλές θα σας βοηθήσουν να ξεπεράσετε το εργασιακό “bullying”… γιατί κάθε εργαζόμενος έχει δικαιώματα!

Εντοπίζουμε ότι ο εκφοβισμός… υπάρχει και στο γραφείο μας!

Πολλοί υπάλληλοι δεν καταλαβαίνουν ότι έπεσαν θύματα του “bullying”, λέγοντας απλά ότι: «Το αφεντικό κάνει καψόνια». Ας βάλουμε κάτω τα σημάδια, διαπιστώνοντας αν είναι διαρκώς επικριτικός απέναντι μας ή αν βλέπει κάθε λάθος του γραφείου… ως το δικό μας λάθος. Άλλα συμπτώματα είναι οι άχρηστες «διαταγές», η συνεχής ταπείνωση μπροστά στους άλλους και οι ψευδείς κατηγορίες απέναντι μας. Αν απαντήσουμε θετικά στα παραπάνω… πρέπει να σταθούμε στο ύψος μας και να μην αφήσουμε τον εκφοβισμό να κυριαρχήσει στη ζωή μας!

“Bullying” στο γραφείο; Ξεπεράστε τον εκφοβισμό!Βρίσκουμε αποδείξεις και μάρτυρες από το γραφείο

Από την πρώτη στιγμή που θα αντιληφθούμε μια τέτοια συμπεριφορά, αναζητάμε αποδείξεις. Καταγράφουμε σε ένα ημερολόγιο κάθε επεισόδιο με την ώρα, την ημερομηνία και τα ονόματα όσων ήταν παρόντες. Πρέπει να φροντίσουμε να μάθουμε, εάν οι μάρτυρες- συνάδελφοι θα μας υποστηρίξουν, ακόμα και αν δεν έχουμε μαγνητοφωνήσει το επεισόδιο (μετά από συμφωνία με τον διευθυντή της εταιρείας). Καλή ιδέα είναι να απευθυνθούμε σε ένα γιατρό, ώστε να μας δώσει σημείωμα «άδειας», το οποίο να αναγράφει την αιτία της κακής υγείας μας και τον υπεύθυνο της κατάστασης.

Ερχόμαστε αντιμέτωποι μαζί του… «έξυπνα»!

Αρχικά, συζητάμε το γεγονός με τους φίλους μας, που πιθανόν να έχουν ζήσει παρόμοια εμπειρία ή γραφόμαστε σε μαθήματα αυτοάμυνας, ώστε να ανέβει η αυτοπεποίθηση μας. Στη συνέχεια, καλό είναι να ζητήσουμε τη συμβουλή ενός ειδικού σύμβουλου στο “bullying”. Κρατάμε αντίγραφα επιστολών ή email του αφεντικού μας, αφού αποτελούν αποδεικτικά στοιχεία, και ενημερώνουμε τους ανώτερους για την κατάσταση μέσα στο γραφείο. Πάντα, πρέπει να μένουμε σταθεροί απέναντι στις λεκτικές επιθέσεις, να διατηρούμε τη ψυχραιμία μας και λέμε ο,τι σκεφτόμαστε, χωρίς φωνές ή απειλές. Όπως και να έχει, δεν κλαίμε ποτέ, γιατί θα δείξουμε αδυναμία!

“Bullying” στο γραφείο; Ξεπεράστε τον εκφοβισμό!Κινούμαστε με βάση το νόμο… και το δικηγόρο!

Το πρώτο πράγμα, είναι να ελέγξουμε εάν η εταιρεία διαθέτει πολιτική, όσον αφορά την πρόληψη ή την καταπολέμηση του εκφοβισμού. Εάν «ναι», τότε πρέπει να αναφέρουμε το γεγονός, έχοντας στο μυαλό μας, ότι σύμφωνα με το νόμο, δεν μπορούν να μας απολύσουν λόγω της καταγγελίας για “bullying”. Εάν ο εργοδότης μας «κλείνει» τις πόρτες, κάνουμε την καταγγελία σε έναν επίσημο κρατικό φορέα ή σωματείο. Εναλλακτικά, έχουμε τη δυνατότητα να επικοινωνήσουμε με τη γραμμή υποστήριξης του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας (ΣΕΠΕ) στο 15512. Για περισσότερες πληροφορίες, όσον αφορά το νομικό ζήτημα του εκφοβισμού στην εργασία, επικοινωνούμε με το νομικό τμήμα του Γ.Σ.Ε.Ε. στο 210-82.02.100.

Ζητάμε την παραίτηση μας, ως μια έσχατη λύση

Ως τελευταία λύση, μπορούμε να παραιτηθούμε και να προσπαθήσουμε να αποδείξουμε στο δικαστήριο τις ανυπόφορες συνθήκες εργασίας. Έτσι, θα ερευνηθούν όλα τα περιστατικά «κακοποίησης» και ίσως πάρουμε και αποζημίωση. Χαρακτηριστικό παράδειγμα, ήταν ένα δικαστήριο στη Σκωτία το 1996, όταν μια κοινωνική λειτουργός έλαβε £ 66.000, αφού αναγκάστηκε να παραιτηθεί με κακή ψυχολογία και στο τέλος, απέδειξε δεχόταν βία από τον προϊστάμενο της.

Συντάκτης: Λιάνα Γεωργουλοπούλου,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr.