Μπριάμ

Συντάκτης: Κώστας Περίκος

Παραδοσιακό φαγητό, πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά και χρώμα. Το Μπριαμ τρώγεται σχεδόν όλες τις εποχές του χρόνου και είναι αρκετά υγιεινό εάν κανείς περιορίσει την ποσότητα του λαδιού που θα χρησιμοποιήσει. Δεν πρέπει να λείπει από το εβδομαδιαίο διαιτολόγιο

ΥΛΙΚΑ

2 μακριές μελιτζάνες

2 μέτρια κολοκυθάκια

2 μεγάλες πατάτες κομμένες σε μπαλάκια ή κύβους

2 μέτρια καρότα κομμένα σε ρόδες

2 μακριές πράσινες πιπεριές σε κομμάτια

2 κόκκινες πιπεριές Φλώρινας σε κομμάτια

6-8 μεγ άλα φρέσκα μανιτάρια

Ό της κούπας λάδι

2 μέτρια κρεμμύδια σε φετάκια

2-3 σκελίδες σκόρδο (προαιρετικά) σε φετάκια

1 κιλόώριμες ντομάτες πολτοποιημένες

1 κουταλιά πελτέ ντομάτας

1 κουταλιά ξύδι

½ κούπας ψιλοκομμένο μαϊντανό ή δυόσμο

αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι

λάδι για το τηγάνισμα

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  • Καθαρίστε τις μελιτζάνες και τα κολοκύθια και κόψτε τα σε χοντρά κομμάτια.
  • Αλατίστε τα, χωριστά το καθένα, κι αφήστε τα να σταθούν 1-2 ώρες.
  • Ξεπλύνετέ τα με νερό, στύψτε τα ελαφρά στις παλάμες σας, να φύγει το παραπανήσιο νερό και τηγανίστε τα ελαφρά σε ζεστό λάδι.
  • Τηγανίστε επίσης ελαφρά τις πατάτες, τα καρότα, τις πιπεριές και τα μανιτάρια ολόκληρα.
  • Σε μια μεγάλη κατσαρόλα ζεστάνετε το λάδι και σοτάρετε μέσα σε κρεμμύδι και το σκόρδο, ώσπου να μαραθούν ελαφρά.
  • Ρίξτε στην κατσαρόλα όλα τα λαχανικά, τις ντομάτες, τον πελτέ, το ξύδι, τη ζάχαρη, το μαϊντανό ή το δυόσμο, αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι.
  • Σκεπάστε και σιγοβράστε το φαγητό, ώσπου να μαλακώσουν καλά τα λαχανικά και να δέσει η σάλτσα. Σερβίρεται ζεστό ή κρύο, είναι το ίδιο νόστιμο. Συνδυάζεται άψογα με τυρί φέτα.

Συντάκτης: Κώστας Περίκος,

Influence:

Η μαγειρική είναι πάνω απ’ όλα υπόθεση αγάπης. Μαγειρεύοντας και αναλισκόμενος κανείς μέσα σε κρεμμύδια και σκόρδα…