BMI: Τι είναι ο δείκτης μάζας σώματος;

Συντάκτης: Flowmagazine

Ο δείκτης μάζας σώματος χρησιμοποιείται ευρέως για την ορθή αξιολόγηση αναλογίας σωματικού βάρους και ύψους ενός ατόμου.

Αυτή η μέτρηση προσδιορίζει το σωματικό λίπος καθώς είναι ένας ”αριθμός” που σχετίζεται σε μεγάλο βαθμό με την υγεία και την φυσική κατάσταση του ατόμου. Ακόμη, ο δείκτης μάζας σώματος (BMI) χρησιμοποιείται για την ακριβή παρακολούθηση του κινδύνου εμφάνισης προβλημάτων που έχουν συσχετισθεί με την παχυσαρκία και το υπερβολικό βάρος . Ειδικότερα, χρησιμοποιείται για να προσδιορίζει εάν το άτομο έχει φυσιολογικό βάρος , είναι λιποβαρές , υπέρβαρο ή παχύσαρκο.

ΓΕΙΑ ΚΑΙ ΔΕΙΚΤΗΣ ΜΑΖΑΣ ΣΩΜΑΤΟΣ

Αρχικά, ο δείκτης μάζας σώματος μπορεί να χαρακτηριστεί και ως δείκτης κλινικής εικόνας για διάφορα προβλήματα υγείας. Επομένως άτομα που εμφανίζουν υψηλό δείκτη μάζας σώματος έχουν κίνδυνο να εμφανίσουν:

⦁ Εγκεφαλικό επεισόδιο
⦁ Καρδιακά νοσήματα
⦁ Υψηλή αρτηριακή πίεση
⦁ Προβλήματα στις αρθρώσεις
⦁ Ροχαλητό
⦁ Νεφρική βλάβη

ΔΕΙΚΤΗΣ ΜΑΖΑΣ ΣΩΜΑΤΟΣ -BMI       ΣΩΜΑΤΙΚΟ ΒΑΡΟΣ
<18,5                                                        Λιποβαρής
18,5-24,9                                                 Φυσιολογικό Βάρος
25-29.9                                                    Υπέρβαρος
≥ 30                                                          Παχύσαρκος
30,0-34,9                                                  Παχυσαρκία τύπου Ι
35,0-39.9                                                  Παχυσαρκία τύπου ΙΙ
>40,0                                                        Παχυσαρκία τύπου ΙΙΙ

Επιπρόσθετα ενδέχεται οι τιμές να εμφανίζουν κάποιες μικρές αποκλίσεις με βάση το φύλο, την ηλικία, την φυσική κατάσταση του ατόμου. Επιπλέον, με την μέθοδο της λιπομέτρησης και της βασικής θερμιδομετρίας μπορεί να υπολογιστεί το ποσοστό σε λίπος, μυϊκή μάζα και βασικού μεταβολισμού σε θερμίδες.

BMI: Τι είναι ο δείκτης μάζας σώματος;

ΛΙΠΟΒΑΡΗΣ

Αρχικά, αυτές οι χαμηλές τιμές του ΔΜΣ δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν σε δύσκολες καταστάσεις συνεπώς και υπάρχει μία αδυναμία του ανοσοποιητικού συστήματος. Πιο συγκεκριμένα αυτή η αδυναμία του οργανισμού μπορεί να επιφέρει οστικά προβλήματα καθώς και άλλα προβλήματα υγείας σε συνδυασμό με την ανεπαρκή πρόσληψη θρεπτικών συστατικών.

ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΚΟ ΒΑΡΟΣ

Στο φυσιολογικό βάρος δεν υπάρχει κάποιος κίνδυνος για την υγεία του ατόμου εξαιτίας σωματικού βάρους. Αυτό όμως , δεν μπορεί να δώσει σίγουρα αποτελέσματα καθώς άλλοι παράγοντες του ατόμου μπορούν να πάρουν μέρος σε μία μελλοντική εμφάνιση πάθησης .

ΥΠΕΡΒΑΡΟΣ , ΠΑΧΥΣΑΡΚΟΣ

Εδώ το BMI είναι αρκετά υψηλό. Ειδικότερα είναι μια σημαντική ένδειξη για μία πιθανή επικίνδυνη κατάσταση όπως : εμφάνιση καρδιακών παθήσεων, σακχαρώδη διαβήτη, υψηλή αρτηριακή πίεση κ.λπ.

ΠΩΣ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΕΙ Ο Δ . Μ. Σ ;

Συμπληρωματικά ο Δ.Μ.Σ μπορεί να υπολογιστεί βάση του τύπου : ΔΜΣ = βάρος (kg)/ύψος2 (m2 ) . Πιο συγκεκριμένα ισούται με το πηλίκο του βάρους ( kg) δια του ύψους στο τετράγωνο (σε μέτρα). Σε αυτό το σημείο να τονιστεί πως ο Δ.Μ.Σ δεν λαμβάνει υπόψη το μυϊκό ιστό.

ΠΡΟΛΗΨΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΗΣ ΠΑΧΥΣΑΡΚΙΑΣ

ΙΣΟΡΡΟΠΗΜΕΝΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Καταρχάς μία καλή και ισορροπημένη διατροφή θα μπορέσει να δημιουργήσει ένα υγιεινό διατροφικό πλάνο . Για παράδειγμα η ένταξη φρούτων , λαχανικών , πρωτεϊνών, φυτικών ινών σε συνδυασμό με την μείωση της κατανάλωσης λιπαρών και τροφίμων πλούσια σε ζάχαρη μπορεί να βοηθήσουν περισσότερο το άτομο .

ΑΣΚΗΣΗ

Επιπλέον ,η γυμναστική έχει θα λέγαμε πως έχει σημαντική επίδραση . Ειδικότερα , δραστηριότητες οι οποίες βελτιώνουν την καρδιαγγειακή λειτουργία αλλά και την αναπνοή , μία τέτοια δραστηριότητα θα μπορούσε να θεωρηθεί η αερόβια άσκηση . Επιπρόσθετα το γρήγορο περπάτημα είναι ιδανικό για την καύση του λίπους.

ΠΟΙΟΙ ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ ΕΥΘΥΝΟΝΤΑΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΥΞΗΣΗ ΤΟΥ BMI ;

Κακή διατροφή

Αρχικά πολλοί άνθρωποι καταναλώνουν τρόφιμα υψηλά σε θερμίδες όπως : λίπος , αλάτι και ζάχαρη. Ουσιαστικά αυτού του τύπου διατροφή μπορεί να χαρακτηριστεί από επεξεργασμένα και ”φτωχά” σε θρεπτικά συστατικά τρόφιμα.

Καθιστικός τρόπος ζωής

Αδιαμφισβήτητα , ο σύγχρονος τρόπος ζωής με την έλλειψη σωματικής δραστηριότητας είναι ένα αρκετά συχνό φαινόμενο .Ειδικότερα όταν η εργασία του ατόμου εμπεριέχει δουλειά από το σπίτι ή και πολύωρη καθιστική ενασχόληση.

Γενετικοί παράγοντες

Η κληρονομικότητα εδώ παίζει σημαντικό και καθοριστικό ρόλο. Είναι δηλαδή ένας σημαντικός παράγοντας στην ανάπτυξη της παχυσαρκίας. Όπως επίσης και οι περιβαλλοντικοί παράγοντές.

Ψυχολογικοί παράγοντες

Επιπρόσθετα , μερικοί άνθρωποι , μπορεί να στραφούν στο φαγητό λόγω συναισθηματικής υπερφαγίας. Πιο συγκεκριμένα αυτό οδηγεί σε υπερκατανάλωση τροφής και αύξηση βάρους.

Χαμηλό μορφωτικό επίπεδο

Ένα μέρος του πληθυσμού , μπορεί να μην κατανοεί του κινδύνους για την υγεία που αφορούν το υπερβολικό βάρος ή την παχυσαρκία . Επιπλέον , μπορεί να μην έχουν πρόσβαση σε ακριβείς πληροφορίες για επαρκή ενημέρωση .

Πηγή

Συντάκτης: Flowmagazine,

Influence:

Ο στόχος του flowmagazine.gr είναι να προβάλλει τις θετικές ιδέες, δράσεις και πληροφορίες από την Ελλάδα και τον κόσμο…