Βιογραφικό: «Τα κλειδιά επιτυχίας» για να μας καλέσουν σε συνέντευξη-Μέρος Α’

Συντάκτης: Αλεξάνδρα Αλιγιζάκη

Το βιογραφικό αποτελεί για πολλούς από εμάς «πονοκέφαλο» και όχι άδικα. Όταν αναζητάμε εργασία, είναι απαραίτητο «να έχουμε χτίσει» ένα σωστό και ευπαρουσίαστο βιογραφικό. Μόνο έτσι θα καταφέρουμε «να εντυπωσιάσουμε» τον εκάστοτε εργοδότη και πιθανότατα «να καταλάβουμε» μία αξιόλογη θέση στην εταιρεία που επιθυμούμε.

Βιογραφικό και συνέντευξη: Τι ακριβώς πρέπει να προσέξουμε

Η αγορά εργασίας είναι πλέον απαιτητική και άκρως ανταγωνιστική. Εμείς λοιπόν, καλούμαστε να αναδείξουμε και να παρουσιάσουμε τον εαυτό μας, τα προσόντα μας και τα ταλέντα μας στον εκάστοτε εργοδότη που μας καλεί για συνέντευξη. Αυτό πρέπει να το κάνουμε με τέτοιο τρόπο, όπου θα γίνουμε απαραίτητοι και ο εργοδότης «θα εντυπωσιαστεί» από εμάς. Ο τελευταίος θα αποφασίσει τελικά ότι είμαστε το κατάλληλο άτομο για την κάλυψη της υπάρχουσας θέσης.

Υπάρχουν αρκετά σημεία, τα οποία πρέπει να προσέξουμε καθώς διαμορφώνουμε το βιογραφικό μας. Τα σημεία αυτά είναι τα κάτωθι:

  • Ευκρίνεια: Το βιογραφικό μας πρωτίστως πρέπει να είναι καλογραμμένο, σαφές και στοχευμένο. Απαιτείται άριστη συντακτική, ορθογραφική και συντακτική επιμέλεια. Ένα όμορφο βιογραφικό με ξεκάθαρους στόχους, συνοπτική παρουσίαση του εαυτού μας και άρτια μορφοποίηση «κερδίζει πάντα τις εντυπώσεις».

Βιογραφικό: «Τα κλειδιά επιτυχίας» για να μας καλέσουν σε συνέντευξη-Μέρος Α’


Διαβάστε Επίσης : Τα μυστικά ενός καλού βιογραφικού


  • Κατάλληλα προσαρμοσμένο: Όταν επιδιώκουμε συγκεκριμένη θέση εργασίας και σε συγκεκριμένη εταιρεία ή επιχείρηση, καλό είναι να προσαρμόζουμε αντίστοιχα και το βιογραφικό μας. Κατ’ αρχάς πρέπει να έχουμε αναζητήσει την εν λόγω εταιρεία, όπου κληθήκαμε να δώσουμε συνέντευξη. Η ηλεκτρονική αναζήτησή της  «μας δίνει επιπλέον πόντους» για πιθανότητα πρόσληψης.

Διαβάστε Επίσης : Το βιογραφικό που κλέβει τις εντυπώσεις


  • Περιεκτικότητα: Πώς λέμε περιεκτικό, λιτό και απέριττο; Αυτό ακριβώς λοιπόν. Ένα σωστό και «ελκυστικό» βιογραφικό εκτός από την όμορφη δομή, πρέπει να είναι επίσης λιτό και περιεκτικό. Ένα βιογραφικό μακροσκελές με μεγάλη ανάλυση και «πολυλογία», συνήθως απορρίπτεται γιατί αφενός, κουράζει τον εργοδότη. Αφετέρου, τέτοιου τύπου βιογραφικά δείχνουν μη στοχευμένα, «κάπως μπερδεμένα» και σε άλλες περιπτώσεις είναι πολύ πιθανόν να εμπεριέχουν λάθη, παραλείψεις και αοριστίες.

Διαβάστε Επίσης : 10 λέξεις που πρέπει να σβήσετε από το βιογραφικό σας


  • Αλήθειες: Φυσικά κάτι άλλο που πρέπει να προσέξουμε στο βιογραφικό μας, είναι να γράφουμε μέσα αλήθειες και μόνο αλήθειες. Εάν τυχόν γράφουμε ψεύδη, ανακρίβειες και πράγματα που δεν ισχύουν «για να εντυπωσιάσουμε», το πιθανότερο είναι ο εργοδότης να το καταλάβει, να μας ξεσκεπάσει και «να γίνουμε ρεζίλι». Λεγόμενα κατά την διάρκεια της συνέντευξης που δεν αποδεικνύονται, μπορεί να μας προδώσουν, «να μας κοστίσουν ακριβά» και να μην “καταλάβουμε” τελικά την πολυπόθητη θέση.

Βιογραφικό: «Τα κλειδιά επιτυχίας» για να μας καλέσουν σε συνέντευξη-Μέρος Α’


Διαβάστε Επίσης : Ποια γενιά λέει περισσότερο ψέματα στο βιογραφικό & ποια τα πιο συνηθισμένα;


Ο εργοδότης δίνει σημασία σε όλα τα παραπάνω και βάσει αυτών αποφασίζει για το ποιος από τους συνεντευξιαζόμενους είναι ο καταλληλότερος όλων για την εκάστοτε αναγγελθείσα θέση. Αυτό που έχουμε λοιπόν να κάνουμε είναι να λάβουμε σοβαρά υπόψιν τα ανωτέρω και να τα τηρήσουμε κατά γράμμα κατά την διάρκεια της όποιας συνέντευξης.

Συντάκτης: Αλεξάνδρα Αλιγιζάκη,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr.