Αυτοπροφητεία: όταν βγάζω μόνος μου τα μάτια μου!
Είδα ένα απαίσιο όνειρο χθες. Πήγαινα, λέει, σε συνέντευξη για δουλειά και είχα τόσο άγχος που έχανα τα λόγια μου, δεν μπορούσα να εκφραστώ, άρχισα να ιδρώνω (και να φαίνεται) έως ότου έφυγα εκτεθειμένος και ταπεινωμένος. Το πρωί που ξύπνησα σκεφτόμουν το όνειρο και είχα κακό προαίσθημα. Πήγα στη συνέντευξη με χίλια ζόρια και δεν με αναγνώρισα εκεί μέσα. Ρεζίλι έγινα. Αφού το ήξερα, γιατί πήγα;
Σας θυμίζει κάτι;
Καθημερινά προφητεύουμε τι μέλει γενέσθαι. Κάποιοι από εμάς, όμως, το πάμε ένα βήμα πάρα πέρα και βγάζουμε μόνοι μας τα μάτια μας! Να σας εξηγήσω. Όταν πιστεύουμε τις προβλέψεις μας, λειτουργούμε με τέτοιο τρόπο που, συχνά χωρίς να το συνειδητοποιούμε, δημιουργούμε αυτό που φοβόμαστε. Το όνειρο που περιέγραψα στην αρχή δεν είναι τυχαία επιλογή. Πόσοι έχουμε επηρεαστεί από ένα όνειρο που πιστεύουμε ότι προβλέπει ένα γεγονός, γίνεται αυτό που φοβόμαστε και μετά γυρνάμε και λέμε «είδες, το ήξερα εγώ!» κάνοντας ακόμα πιο δυνατή την πίστη στην επόμενη μας πρόβλεψη;
Ας δούμε ένα άλλο παράδειγμα. Δύο μαθητές δίνουν φέτος πανελλήνιες. Ο ένας είναι αισιόδοξος ότι οι προσπάθειές του θα πιάσουν τόπο και θα πάει καλά, ενώ ο άλλος έχει προβλέψει ότι στο τέλος θα πελαγώσει, θα ξεχάσει τα πάντα και θα τα κάνει μαντάρα (για οικονομία χώρου δεν θα καταπιαστούμε για ποιους λόγους ο ένας προβλέπει πιο θετικά ενώ ο άλλος όχι).
Το απόγευμα τους βρίσκει να μελετούν. Παίρνει ο φίλος του πρώτου και του λέει να βγουν για καφέ και μετά γλέντι. Σίγουρα πιο ευχάριστο από διάβασμα. Ο μαθητής θα του εξηγήσει ότι δεν έχει τελειώσει ακόμα και ότι θα βρει την παρέα αργότερα όταν θα έχει ολοκληρώσει τη μελέτη. Γίνεται το ίδιο και με τον δεύτερο. Εκείνος πιο εύκολα θα πει «έρχομαι» αφού στο μυαλό του έχει ήδη προβλέψει την αποτυχία. Δεν θα το κάνει συνειδητά. Απλά ενδίδει πιο εύκολα σε τέτοιους πειρασμούς. Στο τέλος της χρονιάς είναι ξεκάθαρο ποιος είναι πιο προετοιμασμένος. Και ο απροετοίμαστος πελαγώνει πιο εύκολα.
Σκεφτείτε τη σημασία που έχει η αυτοπροφητεία στην ανατροφή των παιδιών, στη διδασκαλία και στη θεραπεία. Πόσα παιδιά μεγάλωσαν εκπληρώνοντας αρνητικές προβλέψεις μεγάλων; Πόσοι μαθητές απέδιδαν κάτω από τις δυνατότητές τους επειδή αυτό περίμεναν οι δάσκαλοι τους; Και πόσο σημαντικό είναι τι πιστεύει ο ψυχολόγος για τις δυνατότητες του πελάτη του.
Έχετε κατά νου ότι τίποτα δεν είναι σίγουρο. Πολλές φορές έχουμε εκπλήξει τον εαυτό μας θετικά καταφέρνοντας πράγματα που δεν περιμέναμε ή ξεφύγαμε από τις περιοριστικές προσμονές των άλλων προσπερνώντας ακόμα και τις δικές μας. Απλά οι πιθανότητες δεν είναι υπέρ μας όταν ασκούμε την αυτοεκπληρούμενη προφητεία, ειδικά όταν γίνεται κατά εξακολούθηση.
Την επόμενη φορά που θα πιάσετε τον εαυτό σας να περιμένει μια αρνητική κατάληξη, αναρωτηθείτε αν χρειάζεται να κάνετε κάτι έτσι ώστε να είστε πιο καλά προετοιμασμένοι και πράξτε ό, τι θα συμβάλλει στο επιθυμητό αποτέλεσμα. Αν είναι ο φόβος και το άγχος που μιλάει, μην τα φοβάστε. Η έντονη επιθυμία σας για επιτυχία κρύβετε από πίσω.
Δείξτε ανυπακοή στα αρνητικά σενάρια και προχωρήστε στοχευμένα (διαβάστε το άρθρο Κατακτήστε τους στόχους σας). Καλή επιτυχία!
«Το κείμενο αποτελεί μια συνεργασία του flowmagazine.gr με τον κ. Αρματά. Για περισσότερα κείμενα του συγκεκριμένου αρθρογράφου πατήστε εδώ.»