Αυτοεκτίμηση, το “φάρμακο” για ένα χωρισμό
Χωρισμοί με μεγάλο ψυχολογικό κόστος, διαζύγια με σχετικά μικρές «απώλειες», έντονα συναισθήματα και μικρή ψυχολογική πτώση αποτελούν αντίθετες αλλά υπαρκτές καταστάσεις που παίζουν κυρίαρχο ρόλο στις ανθρώπινες σχέσεις. Ποιό χαρακτηριστικό είναι αυτό που μπορεί να «ανοιγοκλείσει τον διακόπτη» των συναισθημάτων;
Έρευνα του Πανεπιστημίου της Αριζόνα αποδεικνύει ότι η αυτοεκτίμηση είναι το μέσο που μπορεί να βοηθήσει ένα άτομο να ξεπεράσει ένα χωρισμό και να αλλάξει τη διάθεση ενός χωρισμένου σε σχέση με τις εμπειρίες του. Διαμορφώνει την ανθεκτικότητα στον άνθρωπο και αποτελεί ένα σίγουρο και άμεσο τρόπο για την αντιμετώπιση ενός χωρισμού. Ο σεβασμός στον εαυτό μας καθορίζει τις στιγμές στη ζωή μας και δημιουργεί τις καλύτερες προϋποθέσεις για μια υγιή ψυχική κατάσταση.
Η πολύπλευρη έρευνα του Πανεπιστημίου της Αριζόνα περιλάμβανε 38 άνδρεςκαι 67 γυναίκες, με μέσο όρο ηλικίαςτα 40 έτη, που είχαν παντρευτεί για περισσότερα από 13 χρόνια και ήταν διαζευγμένοι κατά μέσο όρο τρεις έως τέσσερις μήνες. Τα αποτελέσματα ήταν ξεκάθαρα. Όσοι είχαν υψηλότερα ποσοστά αυτοεκτίμησης είχαν τη δύναμη να ανακάμψουν γρηγορότερα από τις συναισθηματικές και ψυχολογικές επιπτώσεις ενός διαζυγίου.
Η αυτοεκτίμηση για ένα άτομο ισοδυναμεί με την ευγένεια προς τον εαυτό του και με την αναγνώριση της πραγματικής αξίας του. Κάθε άνθρωπος έχει το δικαίωμα αλλά και την ικανότητα να «αφήνει» ανθρώπους έξω από τη ζωή του, ακόμα και αν πρόκειται να περάσει μέσα από επώδυνα συναισθήματα. Άλλοι καταφέρνουν να ξεπεράσουν τις δυσκολίες ενός χωρισμού γρήγορα, άλλοι όχι. Η αυτοεκτίμηση σύμφωνα με την έρευνα, καταφέρνει να ρυθμίζει τις ψυχολογικές καταστάσεις και οι άνθρωποι έχουν τη δυνατότητα να την αποκτήσουν.