Αυτοαξιολόγηση: Γιατί νοιαζόμαστε τι σκέφτονται οι άλλοι για εμάς

Συντάκτης: Flowmagazine

Η ανάγκη μας για αποδοχή είναι έμφυτη, αλλά όταν γίνεται υπερβολική, μπορεί να οδηγήσει στην απώλεια της αυθεντικότητας μας. Η δρ Μαρίγια Βαστάκε, λέκτορας στο Πανεπιστήμιο του Βίλνιους, αναλύει τα όρια ανάμεσα στη φυσική ανάγκη για αποδοχή και την υπερβολική εξάρτηση από τη γνώμη των άλλων.

Η επιθυμία να αξιολογούμαστε θετικά είναι φυσική

«Η ανάγκη να επικοινωνούμε είναι από τα πιο βασικά χαρακτηριστικά της ανθρωπότητας», εξηγεί η δρ Βαστάκε, επισημαίνοντας πως, μέσω της επικοινωνίας, καλύπτουμε ανάγκες όπως η ασφάλεια, η αυτοεκτίμηση και η αίσθηση του “ανήκειν”. Αυτό κάνει την επιθυμία για θετική αξιολόγηση απολύτως φυσική.

Ωστόσο, υπάρχουν περιπτώσεις όπου η ανάγκη αυτή γίνεται υπερβολική. Όταν κάποιος δεν μπορεί να αποδεχθεί την κριτική ή βασίζει τη ζωή του στις απόψεις των άλλων, κινδυνεύει να χάσει την ελευθερία και την αυθεντικότητά του. Η δρ Βαστάκε μοιράζεται πως συχνά ρωτά τους ανθρώπους πώς θα άλλαζε η ζωή τους αν σταματούσαν να ανησυχούν υπερβολικά για το τι πιστεύουν οι άλλοι. «Πολλοί θεωρούν αυτό το ενδεχόμενο ακατόρθωτο», προσθέτει.

Η σχέση με τους γονείς και η παιδική ηλικία

Ο τρόπος που αποδεχόμαστε τις απόψεις των άλλων επηρεάζεται σε μεγάλο βαθμό από την παιδική μας ηλικία και τη σχέση μας με τους γονείς. Η δρ Βαστάκε εξηγεί πως η ανάγκη για εξωτερική επιβεβαίωση συχνά οφείλεται σε «ανασφαλή προσκόλληση» με τη μητέρα, όταν το παιδί δεν νιώθει αποδοχή για αυτό που είναι, αλλά κρίνεται μόνο για τις επιτυχίες του.

Η ίδια παροτρύνει τους γονείς να ενθαρρύνουν την ανεξαρτησία του παιδιού τους και να μη θεωρούν απειλή την αυτονομία του. «Ρωτήστε τον εαυτό σας αν το παιδί σας χρειάζεται πράγματι να βασίζεται σε εσάς αυτή τη στιγμή», προτείνει, εξηγώντας ότι η υπερβολική κριτική ή η αδικαιολόγητη εξύψωση των επιτευγμάτων μπορεί να οδηγήσει σε ανασφάλειες.

Σκέφτονται πραγματικά οι άλλοι τόσο πολύ για εμάς;

Συχνά πιστεύουμε πως οι άλλοι έχουν μια συγκεκριμένη άποψη για εμάς, ενώ στην πραγματικότητα αυτό δεν ισχύει. Οι περισσότεροι ασχολούνται κυρίως με τον εαυτό τους, και πολλές φορές παρερμηνεύουμε μια λέξη ή ένα βλέμμα τους.

Για να μειώσουμε τη σημασία που δίνουμε στη γνώμη των άλλων, είναι χρήσιμο να αναρωτηθούμε αν όντως σκέφτονται για εμάς ή απλώς το φανταζόμαστε. Αν η απάντηση είναι θετική, αξίζει να εξετάσουμε τι σημαίνει για εμάς η άποψή τους και γιατί έχει τόσο μεγάλη σημασία.

Η σημασία της κριτικής σκέψης και της αυτοβελτίωσης

Η κριτική σκέψη βοηθά στην κατανόηση της γνώμης των άλλων χωρίς να παραμερίζουμε τον εαυτό μας. Αναλύοντας την άποψη των άλλων με στόχο την αυτοβελτίωση και όχι την πλήρη συμμόρφωση, χτίζουμε σταδιακά μια πιο ισχυρή εικόνα για τον εαυτό μας.

Η δρ Βαστάκε αναφέρει ότι η εξάρτηση από τη γνώμη των άλλων είναι ένα από τα πέντε κύρια πράγματα για τα οποία οι άνθρωποι μετανιώνουν λίγο πριν το θάνατό τους. Μια ζωή που βασίζεται στις γνώμες των άλλων είναι μια ζωή που χάνουμε την αυθεντικότητά μας.

Η επιθυμία για αποδοχή είναι φυσιολογική, αλλά όταν καταφέρουμε να χτίσουμε την αυτοεκτίμησή μας βασισμένοι στις δικές μας αξίες και πιστεύω, αποκτούμε την ικανότητα να ζούμε αυθεντικά.

Μετάφραση-Επιμέλεια από το πρωτότυπο: Σιαφίλιου Θεοδώρα

Συντάκτης: Flowmagazine,

Influence:

Ο στόχος του flowmagazine.gr είναι να προβάλλει τις θετικές ιδέες, δράσεις και πληροφορίες από την Ελλάδα και τον κόσμο…