Για μια αρμονική διακόσμηση, είναι απαραίτητο να συνδυάσετε σωστά τις διαφορετικές αποχρώσεις που υπάρχουν στο χώρο σας, τοίχων, επίπλων και …
Αυτές είναι οι τάσεις στην εσωτερική διακόσμηση το 2018
Αν σκοπεύετε να κάνετε αλλαγές στη διακόσμηση του σπιτιού σας τη χρονιά που έρχεται, είτε μικρές είτε μεγάλες, λάβετε υπόψη σας τις τελευταίες τάσεις της μόδας στα έπιπλα, τα δάπεδα, τα διακοσμητικά στοιχεία, τα χρώματα, γιατί η μόδα υπάρχει παντού, όχι μόνο στα ρούχα που φοράμε.
Σκοπός των τάσεων και της μόδας γενικά, είναι η ανανέωση του αγαπημένου μας χώρου που θα ανανεώσει και τη διάθεσή μας. Τα τελευταία χρόνια οι ριζικές αλλαγές στους χώρους που ζούμε έχουν γίνει δύσκολες έως και απαγορευτικές για οικονομικούς λόγους, αλλά τα νέα είναι καλά, μιας και οι νέες επιταγές της μόδας δεν απαιτούν ένα σωρό χρήματα για να μεταμορφωθεί ένα το σπίτι. Τι επιτάσσουν λοιπόν, οι καταξιωμένοι διακοσμητές και τα μεγαλύτερα περιοδικά διακόσμησης του κόσμου;
Ζεστές και ουδέτερες αποχρώσεις της χρωματικής παλέτας
Καμηλό, καφέ, ταμπά, κίτρινο της ώχρας, εκρού, καφεγκρί (taupe), το χρώμα της σκουριάς, αλλά και «σβησμένο» πράσινο και μπλε είναι τα νέα χρώματα που προσδίδουν άνεση και κομψότητα. «Παίζουν» επίσης και όλες οι αποχρώσεις του ξύλου. Χρησιμοποιήστε τα παντού και άφοβα.
Πολυχρωμία στην κουζίνα
Ξεχάστε το αστραφτερό λευκό και το industrial μαύρο. Επιλέξτε μπλε, πράσινο και γκρι για τα έπιπλα, τους τοίχους, ακόμα και τις οικιακές συσκευές (αν όχι για όλες, σίγουρα για κάποιες). Αυτό δίνει ένα ουδέτερο αποτέλεσμα, αλλά με έντονο χαρακτήρα.
Φυσικά υλικά
Κάπου εδώ τελειώνει ο παροξυσμός του inox στην κουζίνα και της αψεγάδιαστης πορσελάνης στο μπάνιο. Τα φυσικά υλικά παίρνουν τη σκυτάλη: μάρμαρο, πέτρα, γρανίτης και ό,τι άλλο είναι προϊόν της φύσης σε νιπτήρες, μπανιέρες, λεκάνες και νεροχύτες, αλλά και στα διακοσμητικά σας και οποιεσδήποτε άλλες επιφάνειες.
Τσιμέντο
Το γνωστό και πολυχρησιμοποιημένο βιομηχανικό μπετόν σε τοίχους και πατώματα επεκτείνει τη χρήση του στα έπιπλα και τα διακοσμητικά στοιχεία του σπιτιού. Μη φοβάστε ότι θα είναι «ψυχρό», σε συνδυασμό με τα παραπάνω, το αποτέλεσμα θα σας εκπλήξει ευχάριστα.
Η τέχνη του «επιμελώς ατημέλητου»
Έκφραση δανεισμένη από το προσωπικό στιλ και ίσως η χρησιμότερη τάση της εποχής. Η μαγεία της στιλιζαρισμένης αδιαφορίας περνάει και στη διακόσμηση. Η τάση έρχεται από την παραδοσιακή γιαπωνέζικη αισθητική με ρίζες στο Βουδισμό, λέγεται wabi–sabi (θα μπορούσε να είναι πιάτο σούσι (!), αλλά δεν είναι) και θέλει έναν κόσμο που δίνει έμφαση στην ατέλεια, την παροδικότητα και την αστάθεια.
Η τάση αφορά κυρίως το υπνοδωμάτιο (μπορεί να επεκταθεί όμως, με έξυπνα τρικ και στους υπόλοιπους χώρους) και πρακτικά σημαίνει: το πάπλωμα δεν είναι σωστά στρωμένο, ίσως σέρνεται και λίγο, μπορεί να φαίνεται και το κατωσέντονο, το ξύλινο δάπεδο είναι φθαρμένο, για λούστρο ούτε λόγος, τα διακοσμητικά αντικείμενα έχουν τόσες ατέλειες που μοιάζουν φτιαγμένα από ερασιτέχνη τεχνίτη στα πρώτα του βήματα, τα περιοδικά στοιβάζονται στο πάτωμα περιμένοντας να διαβαστούν, λίγα ρούχα είναι επιμελώς πεταμένα σε κάποιον καναπέ, το χαλί ίσως έχει τοποθετηθεί λίγο στραβά, το ριχτάρι κάθεται ζαρωμένο στην πολυθρόνα και ό,τι άλλο μπορείτε να φανταστείτε.
Ξεχάστε τα αξιοζήλευτα εκείνα σπίτια που βλέπατε μέχρι τώρα στις γυαλιστερές σελίδες των περιοδικών και το άγχος που συνεπάγεται για να έρθουν σε αυτή την κατάσταση. Το σπίτι του 2018 δε μοιάζει με μουσείο, είναι γήινο, καθημερινό, γεμάτο ζωή και ατέλειες όπως και ο ιδιοκτήτης του.