Ζούμε σε μια εποχή άκρως ανταγωνιστική, με κύρια χαρακτηριστικά τη σύγκριση και την κριτική μεταξύ των ανθρώπων. Πολλοί εκλαμβάνουν την …
Αυστηροί και επικριτικοί γονείς. Ποια τραύματα αφήνουν στο παιδί;
«Ένα παιδί που δεν το αποδέχθηκαν, τρέχει όλη του τη ζωή προκειμένου να φτάσει κάπου». Έχω διαβάσει αυτή τη φράση πολλές φορές και τη θεωρώ ενδεικτική για το πόσο δυνατή είναι η επιρροή που έχουν επάνω μας οι γονείς για την αυτοεκτίμηση και την μετέπειτα πορεία στη ζωή ενός ανθρώπου. Τι συμβαίνει όταν οι γονείς είναι επικριτικοί με το παιδί τους;
Σημάδια επικριτικού και τοξικού γονιού
Ο επικριτικός γονιός δεν επιβραβεύει ποτέ το παιδί του, διαρκώς θεωρεί ατελή και ανεπαρκή κάθε προσπάθεια και επιτυχία του. Τις περισσότερες φορές μάλιστα το συγκρίνει είτε με ένα μεγαλύτερο παιδί στην οικογένεια, είτε με έναν συμμαθητή ή οποιοδήποτε άλλο παιδί θεωρεί πως υπερέχει από εκείνο.
Για ποιους λόγους ένα γονιός γίνεται τόσο επικριτικός απέναντι στο παιδί του; Υπάρχουν τρεις κύριοι λόγοι.
- Ο γονιός δείχνει εξαρχής αδυναμία σε ένα από τα δύο του παιδιά (κυρίως το μεγαλύτερο και αυτό που έχει γεννηθεί πρώτο.
- Ο γονιός καταφεύγει στη διαρκή σύγκριση, επειδή θεωρεί πως με αυτό τον τρόπο θα δώσουν το έναυσμα στο παιδί να γίνει καλύτερο (ασχέτως, αν αυτή η συμπεριφορά στην πραγματικότητα είναι βλαπτική).
- Οι γονιός έχει μεγαλώσει και εκείνος σε επικριτικό περιβάλλον και βγάζει τα απωθημένα στο δικό του παιδί.
Τις περισσότερες φορές, η επίκριση εμφανίζεται σε εντονότερο βαθμό σε έναν από τους δύο γονείς. Ο γονιός μάλιστα, εκδηλώνει την επίκριση και τη σκληρή του πλευρά στο παιδί που ανήκει στο ίδιο φύλο με αυτόν (η μητέρα γίνεται επικριτική με την κόρη, ενώ ο πατέρας με το γιο).
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ ΠΑΤΩΝΤΑΣ ΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΣΕΛΙΔΑ