Όσοι έχετε ταξιδέψει σε ξένες χώρες γνωρίζετε ότι κάθε χώρα έχει τη δική της ξεχωριστή κουζίνα και παράδοση. Σε κάθε …
Ασυνήθιστες συμπεριφορές που θεωρούνται φυσιολογικές σε άλλες χώρες!
Ξέρατε ότι η χειρονομία με την οποία δείχνουμε πως όλα είναι οκ σημαίνει λεφτά στην Ιαπωνία, μηδέν στη Γαλλία ενώ στη Βραζιλία το εκλαμβάνουν ακόμα και ως σεξουαλική προσβολή;
Οι διαφορετικές κουλτούρες και το ιστορικό/γεωγραφικό υπόβαθρο είναι εκείνα που καθορίζουν ποια είναι η αρμόζουσα συμπεριφορά, καθώς και οι χειρονομίες που δε θα σας βάλουν σε μπελάδες στην κάθε χώρα. Οι Bright Side έψαξαν και βρήκαν τις 12 πιο ασυνήθιστες πολιτισμικές διαφορές στην καθημερινότητα των ανθρώπων παγκοσμίως.
- Τρώγοντας με τους νεκρούς!
Στη Δανία συνηθίζουν να κάνουν πικ-νικ στα νεκροταφεία. Για τους περισσότερους από εμάς το νεκροταφείο είναι ένας χώρος θρήνου όπου σε καμιά περίπτωση δεν μπορείς να διασκεδάσεις. Αν επισκεφτείτε όμως τη Δανία είναι πολύ πιθανό να δείτε μια χαρούμενη οικογένεια να κάνει πικ- νικ εκεί ή ένα νεαρό ζευγάρι να κάνει ηλιοθεραπεία..! Το πιο δημοφιλές για τέτοιες δραστηριότητες νεκροταφείο είναι το Assistens στην Κοπεγχάγη. Γεμάτο με όμορφα πολύφυλλα δέντρα και μονοπάτια είναι μια από τις μεγαλύτερες ζώνες πρασίνου στη χώρα. Αυτός είναι κυρίως ο λόγος που το συγκεκριμένο νεκροταφείο μετατράπηκε σχετικά γρήγορα σε σημαντικό πολιτισμικό χώρο, όπου διοργανώνονται συναυλίες, θεατρικές παραστάσεις και άλλες εκδηλώσεις πολιτισμικού χαρακτήρα. Όταν επισκεφτείτε λοιπόν τη Δανία μην παραλείψετε να βρεθείτε σε αυτό το ασυνήθιστο νεκροταφείο όπου οι Δανοί χαίρονται τη ζωή δίπλα σε τάφους !
- Όχι στο κεφάλι!
Οι άνθρωποι στην Ταϊλάνδη δεν αφήνουν άλλους να αγγίζουν το κεφάλι τους! Σε πολλές χώρες το να χαϊδεύεις κάποιον στο κεφάλι είναι ένδειξη επιδοκιμασίας ή φροντίδας. Δεν ισχύει όμως το ίδιο στην Ταϊλάνδη. Οι Ταϊλανδέζοι θεωρούν πως το κεφάλι είναι το πιο ιερό και σημαντικό μέρος του σώματος όπου εδρεύει η ψυχή. Για αυτό το λόγο μόνο οι κοντινοί τους άνθρωποι μπορούν να τους αγγίξουν εκεί. Το ίδιο ισχύει και για τα αγάλματά τους τα οποία δεν πρέπει ποτέ κανείς να αγγίζει στο κεφάλι. Όσο περίεργο κι αν φαίνεται ένας μπαρμπέρης ή κομμωτής στην Ταϊλάνδη οφείλει να απολογηθεί εκ των προτέρων στον πελάτη του επειδή θα αγγίξει το κεφάλι του.
- Το αριστερό “βρώμικο” χέρι
Σε πολλές μουσουλμανικές χώρες το αριστερό χέρι θεωρείται βρώμικο, γι αυτό και κρίνεται ως ακατάλληλο για κάποιες δραστηριότητες. Προφανώς είναι αρκετά δύσκολο να είσαι αριστερόχειρας στις αραβικές και τις μουσουλμανικές χώρες καθώς το αριστερό χέρι είναι το κακό χέρι. Ωστόσο, αυτή η αντίληψη έχει μια εύλογη βάση καθώς οι μουσουλμάνοι χρησιμοποιούν το αριστερό χέρι για να καθαρίσουν τον εαυτό τους μετά την επίσκεψή τους στην τουαλέτα. Σε αυτές τις χώρες λοιπόν πρέπει να χρησιμοποιείτε το δεξί σας χέρι όταν δίνετε χειραψίες ή όταν τρώτε. Όσο λιγότερο χρησιμοποιείτε το αριστερό σας χέρι τόσο το καλύτερο.
- Η χώρα της ταπεινοφροσύνης
Οι Νορβηγοί αντιπαθούν τα κομπλιμέντα. Είναι αρκετά διακριτικοί ως άνθρωποι και δεν τους αρέσουν οι κολακείες καθώς θεωρούν ότι το να κάνεις κάποιον επίκεντρο της προσοχής και των λόγων σου- ακόμα και των θετικών- τον φέρνει σε δύσκολη και ντροπιαστική θέση. Για αυτό σπάνια θα ακούσετε καλά λόγια, ξεκάθαρα και ευθέως από τους Νορβηγούς. Αυτό δε σημαίνει βέβαια ότι δεν είναι φιλικοί. Το αντίθετο, είναι πολύ ευγενικοί. Απλώς είναι πολύ προσεκτικοί όταν πρόκειται για τα συναισθήματα των άλλων.
- “Δείξε” μου το φίλο σου…
Συνήθως το να δείχνουμε κάποιον στην Ελλάδα δε θεωρείται ιδιαίτερα κομψό. Στη Μαλαισία ωστόσο έχουν προχωρήσει ένα βήμα παραπέρα καθώς δεν χρησιμοποιούν τον δείκτη για να δείξουν αλλά τον αντίχειρα! Το να δείξεις κάποιον στη Μαλαισία με τον δείκτη είναι προσβλητικό και τρομερά αγενές, με εξαίρεση τα ζώα και τα αντικείμενα. Πρόκειται για μια παράδοση που μοιράζονται με τις Φιλιππίνες και την Ινδονησία.
- Καταραμένο κόκκινο
Οι Κορεάτες δε γράφουν ποτέ τα ονόματά τους με κόκκινο χρώμα! Στη Νότια Κορέα η παράδοση πρόσταζε με κόκκινο να γράφονται τα ονόματα των νεκρών μιας οικογένειας. Σήμερα έχει παραμείνει αυτό κυρίως ως προκατάληψη, οπότε αν ένα πρόσωπο είναι ακόμα ζωντανό και γράψεις το όνομά του με κόκκινο μελάνι σημαίνει ότι εύχεσαι να πάθει κακό.
- Taxi, taxi!
Στην Αυστραλία είναι μεγάλη αγένεια να κάθεσαι στο πίσω κάθισμα του ταξί. Στην Αμερική αν κάποιος κάτσει στο μπροστινό κάθισμα θα είναι πολύ άβολο για τον οδηγό. Δεν ισχύει όμως το ίδιο στην Αυστραλία, τη Νέα Ζηλανδία, την Ιρλανδία, την Σκωτία και την Ολλανδία όπου εκλαμβάνεται ως ένδειξη σνομπισμού και αλαζονείας.
- Μου ‘βγαλε γλώσσα…
Οι Θιβετιανοί χαιρετούν βγάζοντας έξω τη γλώσσα τους! Αυτή η παράξενη παράδοση έχει τις ρίζες της στο μακρινό παρελθόν και πιο συγκεκριμένα στον 9ο αιώνα όταν το Θιβέτ κυβερνούσε ένας πολύ σκληρός βασιλιάς, ο Iong Dharma ο οποίος είχε μαύρη γλώσσα. Καθώς οι Θιβετιανοί πιστεύουν στη μετενσάρκωση έδειχναν τη γλώσσα ο ένας στον έναν όταν χαιρετιόνταν, ώστε να αποδείξουν με αυτόν τον τρόπο ότι δεν είναι η μετενσάρκωση του κακού βασιλιά. Πρόκειται για μια παράδοση η οποία έχει αρχίσει και υποχωρεί στις μέρες μας. Υπάρχουν ωστόσο ακόμα κάποιοι στο Θιβέτ που θα σας «βγάλουν γλώσσα» για να σας καλωσορίσουν στη χώρα τους!
- Ο χρόνος είναι σχετικός…
Οι Κινέζοι γιορτάζουν τα γενέθλιά τους με βάση το σεληνιακό ημερολόγιο. Στην Κίνα, όπως και σε κάποιες άλλες χώρες της ανατολικής Ασίας προσεγγίζουν πολύ διαφορετικά το χρόνο. Καταρχάς, θεωρούν ότι ένα νεογέννητο είναι ήδη ενός έτους, οπότε δεν μετρούν ημέρες και μήνες μέχρι το βρέφος να «χρονίσει», όπως στη Δύση. Ξεκινούν να μετρούν την ηλικία από το 1 και όχι από το μηδέν όπως εμείς. Επίσης, συνηθίζουν να προσθέτουν έναν χρόνο στη συνολική τους ηλικία κατά την Κινέζικη Πρωτοχρονιά και για αυτό είναι πολύ πιθανό ένας Κινέζος συνομήλικός σας να είναι ένα ή ακόμα και δύο χρόνια «μεγαλύτερός» σας, σύμφωνα με το δικό τους σύστημα μέτρησης του χρόνου.
- Πρόσεχε τι εύχεσαι
Όταν θέλουμε να ευχηθούμε καλή τύχη για τον εαυτό μας ή για τους άλλους, σύνηθες είναι να σταυρώνουμε τα δάχτυλα. Δεν ισχύει όμως το ίδιο στο Βιετνάμ όπου η εν λόγω κίνηση σε καμιά περίπτωση δε φέρνει καλή τύχη. Η χειρονομία αυτή υποδηλώνει για τους Βιετναμέζους γεννητικά όργανα και είναι άκρως προσβλητική.
- Κανείς δε λέει ευχαριστώ…
Για την ακρίβεια στην Ινδία δε λένε συχνά ευχαριστώ. Στη Δύση συνηθίζουμε να λέμε πολύ συχνά καθώς θεωρείται ένδειξη καλών τρόπων. Οπότε αρκετοί από εμάς θα πούμε ευχαριστώ στο σερβιτόρο ενός εστιατορίου, ακόμα και στον οπωροπώλη που μας ζυγίζει τα φρούτα. Το ευχαριστώ στην κουλτούρα μας είναι μια λέξη-κλειδί για να δείξουμε πόσο ευγενικοί και ευπροσήγοροι είμαστε. Οι Ινδοί από την άλλη, δεν είναι αχάριστοι ή αγενείς απλώς παίρνουν το ευχαριστώ πιο πολύ στα σοβαρά. Πρόκειται για μια λέξη ιδιαίτερης βαρύτητας αντίστοιχη με το σ’ αγαπώ. Ο Ινδός σερβιτόρος που θα ευχαριστήσετε θα σας κοιτάξει το ίδιο ξαφνιασμένα ή λοξά όπως θα σας κοίταζε ένας Έλληνας σερβιτόρος αν του λέγατε ότι τον αγαπάτε… Οι Ινδοί επίσης πιστεύουν ότι δε χρειάζεται να ευχαριστείς κάποιον επειδή κάνει το καθήκον του.
- Φτου, φτου…
«Φτου, σκόρδα» λένε συνήθως οι μεγαλύτερες ηλικίας γυναίκες καθώς στη χώρα μας φτύνοντας κάποιον θεωρείται ότι τον προφυλάσσεις από το κακό μάτι. Στη φυλή των Maasai μάλιστα το να φτύσεις κάποιον στον πρόσωπο είναι ένδειξη σεβασμού! Συχνά φτύνουν και τις παλάμες τους πριν δώσουν χειραψία, ενώ τα νεογέννητα τα φτύνουν γονείς, συγγενείς και φίλοι για να τους ευχηθούν καλή τύχη και μακροζωία.