Παραδέξου το, σε έχουν κουράσει και εσένα φίλη μου οι σερβιέτες και τα ταμπόν. Μα πραγματικά, και ποια δεν την …
Άστατη περίοδος στην εφηβεία. Τι είναι φυσιολογικό και τι όχι;
Αν είστε στην εφηβεία και έχετε περίοδο, θα έχετε προσέξει ότι δεν έρχεται πάντα στην ώρα της. Μερικές φορές έρχεται νωρίτερα από ότι περιμένετε, άλλες καθυστερεί και κάποιες φορές πάλι έρχεται με διακοπές. Επίσης θα παρατηρήσετε ότι δεν έχει την ίδια διάρκεια κάθε μήνα σε κάποιες περιπτώσεις.
Πού οφείλεται;
Συνήθως πρόκειται για μια φυσιολογική διαδικασία προσαρμογής του σώματος και των ορμονών σας στην διάρκεια της εφηβείας. Στην φάση αυτή τη ζωή σας, τα επίπεδα των ορμονών που ρυθμίζουν τη συχνότητα και την ένταση της περιόδου μπορεί να διαφέρουν από μήνα σε μήνα. Η αστάθεια στην περίοδο μπορεί να γίνει πιο έντονη εάν αρρωστήσετε, εάν πάρετε απότομα βάρος ή εάν βιώνετε έντονο άγχος.
Τι μπορείτε να κάνετε;
Προσπαθήστε να κρατήσετε ένα ημερολόγιο με τις περιόδους σας σε όλη την διάρκεια της εφηβείας. Θα σας φανεί χρήσιμο σε αυτή τη φάση της ζωή σας. Υπάρχουν πολλές χρήσιμες εφαρμογές με αυτό το αντικείμενο. Ξεκινήστε σημειώνοντας την πρώτη μέρα της περιόδου (η ημέρα που ξεκινά η αιμορραγία κανονικά και όχι κάποιες κηλίδες αίματος που ενδεχομένως να προηγούνται).
Στη συνέχεια μετρήστε τις ημέρες από την έναρξη της μιας περιόδου μέχρι την έναρξη της επόμενης. Θεωρητικά η περίοδος έρχεται μια φορά κάθε μήνα. Μπορούμε όμως να παρατηρήσουμε και κύκλους στους οποίους έρχεται 3-4 ημέρες νωρίτερα ή αργότερα. Αυτό είναι ένα φυσιολογικό εύρος.
Μετά από μερικούς μήνες θα ανακαλύψετε το ρυθμό του σώματός σας. Ακόμη όμως και αν υπάρχει αστάθεια στην περίοδο, υπάρχουν κάποια σημάδια στο σώμα σας που σας προειδοποιούν ότι πλησιάζει η επόμενη περίοδος. Μερικά από αυτά τα σημάδια είναι:
- Πρήξιμο στο στήθος και στην κοιλιά.
- Πονοκέφαλος.
- Πόνος και αίσθημα τραβήγματος χαμηλά στην πλάτη.
- Αλλαγές στη διάθεση.
- Στενάχωρη διάθεση ή νεύρα χωρίς προφανή λόγο.
- Έξαρση της ακμής.
Τι άλλο προκαλεί ασταθή περίοδο;
Υπάρχουν καταστάσεις που είναι πιθανό να επιδεινώσουν την αστάθεια στην περίοδο ή να την σταματήσουν εντελώς. Αυτό μπορεί να συμβεί:
- Όταν διανύουμε περίοδο έντονου άγχους.
- Σε περιπτώσεις που το βάρος του σώματος είναι πολύ χαμηλό (χαμηλός Δείκτης Μάζας Σώματος, κάτω από 18). Επίσης εάν υπάρχει χαμηλή κατανάλωση θερμίδων.
- Η απότομη αύξηση του βάρους μπορεί επίσης να δημιουργήσει πρόβλημα.
- Η πολύ έντονη άσκηση, ιδιαίτερα ξεπερνά τις 5 ώρες την εβδομάδα, μπορεί να συνδεθεί με διαταραχές στην περίοδο σε κάποιες έφηβες.
- Κάποιες κοπέλες μπορεί να έχουν πρόβλημα με το θυρεοειδή τους.
- Τέλος σε κάποιες περιπτώσεις παρατηρούμε καταστάσεις στις οποίες υπάρχει αυξημένη παραγωγή ανδρογόνων. Τα ανδρογόνα είναι ανδρικές ορμόνες οι οποίες κυκλοφορούν σε μικρές ποσότητες στο αίμα των γυναικών. Όταν παράγονται όμως σε μεγαλύτερη ποσότητα μπορεί να προκαλέσουν αυξημένη τριχοφυΐα στο πρόσωπο, στο στήθος και στην κοιλιά. Κάποιες φορές συνδέονται και με μεγάλη αύξηση του βάρους.
Εάν υποψιάζεστε ότι σας συμβαίνει κάτι από τα παραπάνω καθώς και εάν οι διαταραχές στην περίοδό διαρκούν πάνω από τρία χρόνια ίσως πρέπει να μιλήσετε με τον ιατρό σας.
Πότε πρέπει να ζητήσουμε ιατρική συμβουλή;
Υπάρχουν κάποιες περιπτώσεις στις οποίες θα πρέπει να αναζητήσετε τη γνώμη του γυναικολόγου.
- Αν η περίοδος κρατά περισσότερο από μια εβδομάδα.
- Αν υπάρχει έντονη αιμορραγία με από έντονο πόνο στην κοιλιά.
- Αν η διάρκεια ανάμεσα σε δύο περιόδους είναι λιγότερο από 21 μέρες ή αν έχετε δύο περιόδους τον ίδιο μήνα.
- Αν η περίοδος καθυστερεί περισσότερο από 45 ημέρες.
Η εφηβεία αποτελεί ένα σημαντικό στάδιο της ζωής, κατά την διάρκεια του οποίου συμβαίνουν σημαντικές αλλαγές στο σώμα. Η έναρξη της περιόδου είναι μία απ’ αυτές. Θυμηθείτε ότι πρόκειται για μία φυσιολογική διαδικασία. Όσο περισσότερα γνωρίζετε για αυτή την διαδικασία τόσο περισσότερο ασφαλής και σίγουρη νιώθετε, ακόμα και αν υπάρχει αστάθεια στην περίοδο. Με την πάροδο του χρόνου η σταθερότητα και η ισορροπία εγκαθίσταται. Εάν σε όλη αυτή τη διαδρομή έχετε αμφιβολίες ή απορίες ζητήστε βοήθεια από την οικογένειά σας και τον γυναικολόγο σας.
Πηγή: kalogeo.gr