Αστακός με σως ολαντέζ

Συντάκτης: Κώστας Περίκος

Αστακός με σως ολαντέζΜια ιδιαίτερη συνταγή που αξίζει να μαγειρευτεί στο οικογενειακό τραπέζι για ξεχωριστές μέρες (γιορτές, γενέθλια κ.α.). Καθαρίζετε τους αστακούς, τους ψήνετε στο φούρνο για 15 λεπτά περιχύνετε με σως ολαντέζ και είναι έτοιμο το φαγητό σας!

Υλικά

2 αστακοί μετρίου μεγέθους

Λίγο λάδι

Αλάτι

Πιπέρι καγιέν

1 φλ. ουίσκι

Σως ολαντέζ

Λίγος μαϊντανός

Για τη σως ολαντέζ:

1/2 φλ. φρέσκο βούτυρο

4 κροκάδια αβγών

Αλάτι

2 κ. σ. χυμός λεμονιού

2-3 σταγόνες ταμπάσκο (προαιρετικά)

Εκτέλεση

  • Πλένετε καλά τους αστακούς.
  • Με κοφτερό μαχαίρι και ψαλίδι τους χωρίζετε στα δύο κατά μήκος.
  • Αφαιρείτε μόνο την κύστη από άμμο που βρίσκεται στο κεφάλι και το λεπτό μαύρο έντερο που βρίσκεται κατά μήκος της ουράς.
  • Αλείφετε τους αστακούς με λάδι και πασπαλίζετε με πιπέρι καγιέν.
  • Τους βάζετε να ψηθούν στο φούρνο σε απόσταση 10 εκ. κάτω από το γκριλ για 15 λεπτά περίπου.
  • Περιχύνετε τους αστακούς με ουίσκι, βάζετε φωτιά και τους σερβίρετε με σως ολαντέζ.
  • Γαρνίρετε με baby πατάτες, βρασμένες και πασπαλισμένες με λίγο ψιλοκομμένο μαϊντανό.

Για τη σως ολαντέζ:

  • Ζεσταίνετε καλά το βούτυρο.
  • Βάζετε στο μπλέντερ τα κροκάδια αβγών, ελάχιστο αλάτι, το χυμό λεμονιού και το ταμπάσκο.
  • Ανοιγοκλείνετε το διακόπτη 2-3 φορές, τον γυρίζετε στη μεγάλη ταχύτητα και ρίχνετε αργά από την τρύπα του καπακιού το καυτό βούτυρο.
  • Διατηρείτε τη σως ζεστή πάνω από ζεστό νερό.

*Γενικά, μπορείτε να τη σερβίρετε με ψάρι βραστό, ατμού ή σχάρας και με σπαράγγια.

Συντάκτης: Κώστας Περίκος,

Influence:

Η μαγειρική είναι πάνω απ’ όλα υπόθεση αγάπης. Μαγειρεύοντας και αναλισκόμενος κανείς μέσα σε κρεμμύδια και σκόρδα…