Η γηραιότερη δασκάλα Yoga Tao Porchon-Lynch, 98 ετών, λέει «Μην επαναπαύεστε στη σκέψη όταν έχετε ολοκληρώσει κάτι. Πάντα υπάρχει ακόμη …
Ασκήσεις γιόγκα για έγκυες γυναίκες, ακόμα και στους τρεις τελευταίους μήνες!
Η ευεργετική της δράση ωφελεί ιδιαιτέρως πολλές ομάδες ανθρώπων. Πόσο όμως θα μπορούσε να ωφελήσει τις γυναίκες που διανύουν μία εγκυμοσύνη και δη εκείνες που βρίσκονται στο τελευταίο τρίμηνο; Ας δούμε μερικές ασκήσεις που μπορεί να κάνει μία έγκυος γυναίκα άφοβα.
Ασκήσεις γιόγκα για το τελευταίο τρίμηνο εγκυμοσύνης
Πολλές γυναίκες που βιώνουν μία κατάσταση εγκυμοσύνης, αναρωτιούνται για το αν θα πρέπει να γυμνάζονται και ανησυχούν μήπως κάποια ενέργειά τους βλάψει την κύηση.
Η αλήθεια είναι πως η γυμναστική αναζωογονεί και είναι σημαντικό για τη γυναίκα να συνεχίσει να ασκείται, αν φυσικά είναι προσεκτική και δεν πιέζει υπερβολικά τον εαυτό της. Η γιόγκα είναι μία εξαιρετική μορφή άσκησης που αναζωογονεί το σώμα και το πνεύμα, ενώ υπάρχουν και προγεννητικά τμήματα που προετοιμάζουν τη γυναίκα για τη γέννα. Η γιόγκα είναι μία ενδεδειγμένη μορφή άσκησης που βοηθάει τη γυναίκα να συνειδητοποιήσει και να αντιμετωπίσει με μεγαλύτερη ψυχραιμία τη μεγάλη αλλαγή στη ζωή της.
Ας δούμε μερικές ασκήσεις που μπορεί να κάνει στο τελευταίο τρίμηνο.
- Η στάση τρίγωνο: Είναι μία πολύ καλή άσκηση που δυναμώνει τα πόδια και τους γοφούς. Η γυναίκα τεντώνει το μπροστινό πόδι όσο μπορεί, χωρίς να πιεστεί. Αν αισθάνεται πίεση στην κοιλιά, μπορεί με το χέρι το οποίο κρατάει το πάτωμα να πιάσει το πόδι της.
- Η στάση αντίθετο χέρι-πόδι: Η γυναίκα κάθεται στα τέσσερα. Παίρνει βαθιές ανάσες και σηκώνει το αντίθετο πόδι και χέρι. Η στάση αυτή είναι εξαιρετικά ωφέλιμη για την ενδυνάμωση της πλάτης αλλά και την αποφυγή τραυματισμών στη μέση.
- Η στάση γέφυρα: Η γυναίκα κάθεται ανάσκελα. Τα πόδια είναι λυγισμένα και το πέλμα ακουμπάει στο πάτωμα. Κατά την εκπνοή, η γυναίκα ανασηκώνει σιγά- σιγά τη λεκάνη και μένει σε αυτή τη στάση για δύο λεπτά. Μπορεί να επαναλάβει την άσκηση δέκα φορές, δυναμώνοντας τους ραχιαίους, τους γλουτούς και τη μέση.
Πρέπει φυσικά να σημειωθεί, πως η κάθε γυναίκα πρέπει πρώτα να έχει μιλήσει με το γυναικολόγο της, ώστε να είναι βέβαιη πως δεν αντιμετωπίζει κάποιο πρόβλημα το οποίο θα μπορούσε να δυσχεραίνει η άσκηση.
Η γυμναστική μπορεί να βοηθήσει την έγκυο γυναίκα να αγαπήσει περισσότερο το σώμα της και να αποδεχτεί τη μεγάλη αλλαγή που έρχεται στη ζωή της!