Το παιχνίδι είναι καθημερινό κομμάτι της ημέρας κάθε παιδιού, και μαζί με αυτό και τα μικροατυχήματα, γι’ αυτό καλύτερα να …
Ασφαλή παιχνίδια για όλες τις ηλικίες
Με τι κριτήρια θα επιλέξω τον κατάλληλο τύπο παιχνιδιού για το παιδί μου; Είναι όλα τα παιχνίδια για την ηλικία του ασφαλή;
Οι περισσότεροι κατασκευαστές παιχνιδιών έχουν φροντίσει ώστε να προσφέρουν ασφαλή παιχνίδια για κάθε ηλικία. Όμως ποτέ δεν ξέρεις πώς μπορεί να χρησιμοποιήσει το κάθε παιδί το παιχνίδι, γι’ αυτό πρέπει να είμαστε προσεχτικοί.
Σίγουρα, κατά την επιλογή ενός παιχνιδιού, πρώτα κοιτάμε την ασφάλεια κι εν συνεχεία το γνωστικό επίπεδο στο οποίο απευθύνεται.
Γενικός κανόνας είναι ότι σε παιδιά έως 2 χρονών δεν θα δώσουμε μικροαντικείμενα καθώς υπάρχει ο κίνδυνος κατάποσης.
Πάμε να δούμε αναλυτικά όλα αυτά που προείπαμε.
Όταν επιλέγουμε ένα παιχνίδι, τηρούμε τα εξής:
1. Ελέγχουμε αν το παιχνίδι που είμαστε έτοιμοι να αγοράσουμε αναγράφει τις ηλικίες των παιδιών για τα οποία προορίζεται.
2. Καλό είναι τα παιχνίδια να μην είναι φτιαγμένα με εύθραυστο υλικό, καθώς μπορεί να διασκορπιστούν μικρά κομματάκια.
3. Προτού δώσουμε στο παιδί ένα ζωάκι ή μια κούκλα, βεβαιωνόμαστε ότι είναι σταθερά η μύτη, τα μάτια κ.λπ..
4. Αφαιρούμε τυχόν κορδέλες που μπορεί να προκαλέσουν πνιγμό.
5. Αποφεύγουμε τα παιχνίδια με μαγνήτη, διότι, αν το παιδί καταπιεί το μαγνήτη, μπορεί να προκληθούν σοβαρές επιπλοκές.
6. Αν το παιδί παίζει με μπαλόνι, παρατηρούμε πότε θα σκάσει και μαζεύουμε τα υπολείμματά του. Δεν αφήνουμε το παιδί να παίζει με ξεφούσκωτα μπαλόνια.
7. Δεν δίνουμε στα παιδιά παιχνίδια που μπαίνουν στην πρίζα.
8. Ελέγχουμε αν τα παιχνίδια έχουν αιχμηρές γωνίες που μπορεί να τραυματίσουν τα παιδιά.
9. Τα παιχνίδια με ήχο δεν θα πρέπει να ξεπερνούν τα επίπεδα θορύβων. Ένα παιχνίδι με ήχο γύρω στα 100 ντεσιμπέλ μπορεί να βλάψει την ακοή του.
10. Επιθεωρούμε προσεκτικά τα παιχνίδια με μηχανισμό, για να δούμε αν έχουν εξαρτήματα που αποσυνδέονται ή εγκοπές, όπου μπορεί το παιδί να μαγκώσει τα δαχτυλάκια του.
Σε ένα γενικότερο πλαίσιο, στα βρέφη ηλικίας 1 μηνών – 12 μηνών προτιμούμε μαλακά παιχνίδια, όχι χνουδωτά, που μπορεί να προκαλέσουν αλλεργίες στη σκόνη.
Από 12 μηνών, αρχίζουμε τα λίγο πιο σκληρά «πλαστικοειδή» παιχνίδια κι από 16 μηνών, που το παιδί περπατάει κι εξερευνεί τον κόσμο, του δίνουμε και ξύλινα παιχνίδια. Φυσικά, πάντα με τις παραπάνω προφυλάξεις καθώς και την ειδική ασφάλεια του σπιτιού.