Όταν ένας τόπος κουβαλά τόσο ξακουστή και υπέρλαμπρη ιστορία, δεν μπορεί παρά όλα να κινούνται γύρω από αυτή. Στην Αρχαία …
Αρχαία Ολυμπία: ένας πανέμορφος αρχαιολογικός χώρος
Η Αρχαία Ολυμπία ήταν το κέντρο και η γενέτειρα των Ολυμπιακών Αγώνων, κατά την αρχαιότητα. Σήμερα, εξακολουθεί να αποτελεί πόλο έλξης πολλών επισκεπτών, που θέλουν να απολαύσουν τον όμορφο χώρο, τα εκθέματα και το μαγευτικό φυσικό τοπίο.
Γενικά
Ο αρχαιολογικός χώρος Ολυμπίας βρίσκεται στην Ηλεία, στην πεδιάδα του ποταμού Αλφειού. Η περιοχή, παρότι είναι γνωστή για την Ολυμπιάδα, έχει ποικίλα σημεία ενδιαφέροντος, όπως το ιερό του Δία. Η ακμή της εντοπίζεται στο μεσοδιάστημα Περσικών και Πελοποννησιακών Πολέμων. Μετά την απαγόρευση των Ολυμπιακών Αγώνων, έπεσε σε παρακμή και, από τον 6ο αιώνα μ.Χ., χάθηκαν τα ίχνη της, ως το 1766, όπου και ξαναανακαλύφθηκε. Υπάρχουν ενδείξεις χρήσης του χώρου, εδώ και 6000 χρόνια, περίπου, αλλά αποδείξεις υπάρχουν, μόνο, από το 2800π.Χ.
Ο αρχαιολογικός χώρος
Ο χώρος, εκτός από το στάδιο και τα αθλητικά κτίσματα, περιλαμβάνει και ιερά, όπως αυτά του Δία, το Ηραίο, ή ταφικά μνημεία, όπως του Πέλοπα και το Βουλευτήριο στην Άλτι. Επειδή, κατά την αρχαιότητα, στον χώρο διέμεναν και αθλητές και λοιποί, σχετικοί με τους Αγώνες, απαντώνται και δομές, σχετικές με οίκηση και διαμονή, όπως το Υδραγωγείο. Υπήρχαν λουτρά και θέρμες, καθώς και ειδικός χώρος διαμονής των ιερέων, ο Θεηκολέων, και χώρος διαμονής των επισήμων, το Λεωνιδαίο.
Τα μνημεία
Επειδή τα μνημεία είναι πολλά, θα σταθούμε στα κυριότερα εξ’ αυτών. Αυτά είναι:
- Τα ιερά και ο βωμός του Δία και της Ήρας.
- Απέναντι από το ιερό του Δία είναι και το εργαστήρι του Φειδία.
- Το Βουλευτήριο, το οποίο ήταν η βουλή των αρχαίων Ηλείων και, εκτός των πολιτικών αρμοδιοτήτων, επείχε και θέση οργανωτικής επιτροπής των Αγώνων. Εκεί, τηρούνταν τα αρχεία με τα ονόματα των αθλητών, ενώ γινόταν η κλήρωση για τη συμμετοχή τους, τυχόν ποινές και όλα τα σχετικά με τους Αγώνες.
- Θεηκολέων και Λεωνιδαίον – οι χώροι διαμονής ιερέων και επισήμων, αντίστοιχα.
- Πρυτανείο – το κέντρο της διοίκησης των Αγώνων και της πολιτιστικής ζωής και η έδρα των αξιωματούχων του ιερού.
- Αρχαίο γυμνάσιο – ελληνιστική κατασκευή και το προπονητικό κέντρο δρομέων και πενταθλητών.
- Παλαίστρα. Δυτικά του γυμνασίου, στον Λόφο της Άλτεως, και νότια του Κλαδέου ποταμού ήταν το προπονητικό κέντρο για τους πυγμάχους, παλαιστές και τους άλτες.
- Το Στάδιο. Είναι το κέντρο διεξαγωγής των Αγώνων, καθώς και των γυναικείων αγώνων, Ηραία. Είναι αρχαϊκής κατασκευής, προς διευκόλυνση των αγώνων. Μάλιστα, στην αρχαιότητα, ήταν το κοντέρ των αποστάσεων – λέγανε, δηλαδή, η Ελευσίνα απείχε χ στάδια από την Κόρινθο ή την Αθήνα και οι διαστάσεις είναι 212,54μ*30μ.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 5 άγνωστοι αρχαιολογικοί χώροι στην Ελλάδα
Η Ολυμπία είναι εύκολα προσβάσιμη, από πολλές περιοχές της Ελλάδας. Όποιος την επισκέπτεται, έχει την ευκαιρία να θαυμάσει τα αρχαία εκθέματα του Αρχαιολογικού Μουσείου Ολυμπίας, να απολαύσει παραστάσεις που γίνονται στο πλαίσιο του Διεθνούς Φεστιβάλ Αρχαίας Ολυμπίας, τα καλοκαίρια, να εξερευνήσει το όμορφο φυσικό τοπίο, να επισκεφθεί τα ιαματικά λουτρά Καϊάφα, ή ακόμα και να κάνει πεζοπορία, καγιάκ ή ποδηλασία. Η πατρίδα των Ολυμπιακών Αγώνων είναι από τους πιο γνωστούς προορισμούς στην Ελλάδα και, σίγουρα, αξίζει την επίσκεψή σας.