Αρθροσκόπηση ώμου
H αρθροσκόπηση του ώμου τα τελευταία χρόνια, έγινε αποδεκτή τόσο σαν διαγνωστική, όσο και σαν θεραπευτική μέθοδος σε διάφορες παθήσεις της άρθρωσης του ώμου Εικ.1.
Εικόνα 1: (ΑΡ).Η ανατομία της άρθρωσης του ώμου βλέποντας την από την έξω επιφάνεια και (ΔΕ): με μπλε χρωματισμό φαίνεται ο επιχείλιος χόνδρος πως αυξάνει το βάθος της ωμογλήνης της άρθρωσης του ώμου.
Απαιτεί μεγάλη εμπειρία και ακρίβεια και πραγματοποιείται για την αντιμετώπιση διάφορων παθήσεων όπως:
- Ρήξη ή αποκόλληση επιχείλιου χόνδρου
- Ρήξη των στροφέων τενόντων του ώμου
- Σύνδρομο υπακρωμιακής προστριβής
- Αφαίρεση ελεύθερων οστεοχόνδρινων τεμαχίων
- Υμενεκτομή
- Αστάθειες του ώμου (ιδίως μετά από εξαρθρήματα του ώμου)
- Παθήσεις του τένοντα του δικεφάλου
- Δυσκαμψία ώμου και παγωμένος ώμος
- Βλάβη του αρθρικού χόνδρου ή συμπιεστικό κάταγμα τύπου Hill-Sachs
- Παθήσεις της ακρωμιοκλειδικής άρθρωσης
H αρθροσκόπηση του ώμου πραγματοποιείται με είτε με περιοχική, είτε με γενική αναισθησία ή με συνδυασμό και των δύο, ανάλογα την περίπτωση. Η περιοχική αναισθησία γίνεται με την χρήση μίας ειδικής συσκευής (νευροδιεγέρτη) προκειμένου να ανευρεθεί η σωστή και ασφαλή θέση έγχυσης του φαρμάκου.
Ο ασθενής τοποθετείται σε ημικαθιστή ( beach chair position) ή πλάγια θέση (lateral decubitus position)με την πάσχουσα άρθρωση προς τα πάνω, ανάλογα τον χειρουργό. Εμείς προτιμούμε την πλάγια θέση (Εικ.2). Γίνεται δερματική έλξη από το αντιβράχιο με βάρος 2-3 Kg ανάλογα και με το βάρος του ασθενούς, το μέλος τοποθετείται σε 70ο απαγωγή και κάμψη 10-20ο με τη βοήθεια ειδικού γερανού.
Εικ.2: Η πλάγια θέση (lateral decubitus position)
Αρχικά, για να οριοθετηθούν οι πύλες εισόδου, σκιαγραφούνται με αποστειρωμένο μαρκαδόρο τα οδηγά ανατομικά σημεία, όπως του ακρωμίου, της κλείδας, της ακρωμιοκλειδικής άρθρωσης και της κορακοειδούς απόφυσης. Η οπίσθια πύλη γίνεται πρώτη, 2-3 εκ κάτω και 1 εκ. έσω από την οπίσθια έξω γωνία του ακρωμίου (Εικ.3). Από την κύρια αυτή είσοδο μπαίνει το αρθροσκόπιο, μία ειδική κάμερα, η οποία συνδέεται με μία πηγή ψυχρού φωτισμού και με ένα μόνιτορ δια του οποίου μπορούμε να παρατηρήσουμε ότι συμβαίνει στην άρθρωση. Ταυτόχρονα, εισάγεται μέσω ειδικού σωλήνα που είναι ενσωματωμένος πάνω στο αρθροσκόπιο φυσιολογικός ορός υπό συνεχή έγχυση, με ειδική αντλία, προκειμένου να διασταλεί η άρθρωση του ώμου και να μπορέσουμε να την διερευνήσουμε με άνεση.
Μετά την επέμβαση το υγρό παροχετεύεται, οι μικρές τομές συρράπτονται και τοποθετείται επίδεση και συνήθως απλή ανάρτηση. Η αρθροσκοπική επέμβαση καταγράφεται σε
Η διάρκεια του προγράμματος αποκατάστασης εξαρτάται από τη σοβαρότητα του προβλήματος που έχει αντιμετωπιστεί και εξατομικεύεται σε κάθε ασθενή. Η διάρκεια της αποκατάστασης κυμαίνεται μεταξύ 2 και 5 μηνών. Κατά την διάρκεια αυτής της περιόδου ο ασθενής επισκέπτεται τακτικά τον φυσιοθεραπευτή, προκειμένου να πραγματοποιηθεί το πρόγραμμα αποκατάστασης το οποίο εξελίσσεται με τρία στάδια: στο πρώτο στάδιο η κίνηση του ώμου είναι παθητική και γίνεται μόνο από τον φυσικοθεραπευτή. Στο δεύτερο στάδιο, η κίνηση είναι ενεργητική, αλλά υποβοηθούμενη και στο τρίτο στάδιο είναι ενεργητική. Τέλος, ακολουθεί η φάση της μυϊκής ενδυνάμωσης (ενεργητική κίνηση υπό αντίσταση). Για οποιαδήποτε απορία καλό είναι να επικοινωνήσετε μαζί μας.
«Το κείμενο αποτελεί μια συνεργασία του flowmagazine.gr με τον κ. Τσαπακίδη. Για περισσότερα κείμενα του συγκεκριμένου αρθρογράφου πατήστε εδώ»