Αρνητικές σκέψεις: απαλλαγείτε από το βάρος τους!

Συντάκτης: Flowmagazine

Η θεραπεία της αρνητικής σκέψης σας ωθεί προς τα εμπρός στο ταξίδι της αυτο-ανάπτυξής σας. Η αρνητική σκέψη μπορεί να πάρει πολλές μορφές και να επηρεάσει την καθημερινή σας ρουτίνα με διάφορους τρόπους. Δεν είναι ούτε εύκολο, ούτε ευχάριστο όταν υπάρχει μια συνεχής επίπληξη, όπως «δεν είσαι αρκετά καλός» ή «γιατί να το κάνεις αυτό;», από τη φωνή στο κεφάλι σου.

Ομολογουμένως, κακές μέρες θα συνεχίζουν να υπάρχουν και το να έχετε ανεπιθύμητες σκέψεις εδώ και εκεί είναι φυσιολογικό. Αλλά τι πρέπει να κάνετε, όταν η αρνητική φλυαρία στο μυαλό σας γίνεται συντριπτική;

Ένα διάσημο βουδιστικό ρητό λέει: «Ο νους είναι το παν. Ό,τι σκέφτεσαι γίνεσαι». Επιλέξτε, λοιπόν, να κάνετε βήματα προς την ονειρική εκδοχή του εαυτού σας, ξεκινώντας από το μυαλό σας.

Τι είναι η «αρνητική σκέψη»;

«Αρνητική σκέψη» σημαίνει να έχετε επαναλαμβανόμενες αρνητικές σκέψεις για τον εαυτό σας και το περιβάλλον σας. Παρόλο που όλοι έχουν μέρες όπου όλα φαίνεται να πηγαίνουν στραβά, η προσκόλληση σε μια αρνητική νοοτροπία είναι ένα ακραίο μοτίβο το οποίο «μπλοκάρει» το μυαλό και την ενέργειά σας.

Η ψυχολογία χρησιμοποιεί γι’ αυτό το στυλ σκέψης τον όρο «γνωστικές στρεβλώσεις», επειδή ακριβώς σας κάνει να βγάζετε λανθασμένα συμπεράσματα για τη ζωή και την πραγματικότητά σας.

Επιπλέον, «διαστρεβλώνει» την αντίληψή σας για τον εσωτερικό και εξωτερικό σας κόσμο. Αυτό σχετίζεται με την κατάθλιψη, το άγχος και άλλα θέματα ψυχικής υγείας, που περιλαμβάνουν μια διαταραχή αρνητικής σκέψης.

Μοτίβα αρνητικής σκέψης:

  • Αυτοκριτική (ένας ισχυρός εσωτερικός κριτής)
  • Γκρίνια
  • Αρνητικές προβολές για τους ανθρώπους γύρω σας
  • Άρνηση της πραγματικότητας
  • Πόλωση (νοοτροπία άσπρου ή μαύρου)
  • Αρνητικές ή περιοριστικές πεποιθήσεις
  • Υπεργενίκευση
  • Βάζετε ταμπέλες στον εαυτό σας και στους ανθρώπους γύρω σας
  • Απαισιοδοξία (αναμένετε αρνητικά αποτελέσματα)
  • Κατηγορείτε τον εαυτό σας (αίσθημα ντροπής)

Ένα σημαντικό πράγμα που πρέπει να τονιστεί, πάντως, είναι ότι είστε κάτι περισσότερο από την αρνητική σας σκέψη. Οι δεξιότητες, τα ταλέντα, οι ιδιότητες και η ψυχή σας υπερβαίνουν τον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί το μυαλό σας.

Τι προκαλεί την αρνητική σκέψη;

Ανάλογα με το άτομο, η αρνητική σκέψη μπορεί να προκληθεί από διαφορετικές καταστάσεις, ερεθίσματα, τραυματικές εμπειρίες ή ατυχή γεγονότα.

Είναι αλήθεια ότι η αρνητική σκέψη συνδέεται με θέματα ψυχικής υγείας, όπως η κατάθλιψη, το άγχος, οι ιδεοψυχαναγκαστικές συμπεριφορές κλπ. Ωστόσο, η επιστήμη δεν έχει καταλήξει σε σαφές συμπέρασμα ότι το ένα είναι απαραίτητα η αιτία του άλλου.

Στην πραγματικότητα η σχέση είναι αμφίδρομη και είναι λογικό να συμβαίνει αυτό. Δηλαδή όταν κάποιος βιώνει κατάθλιψη κάνει μελαγχολικές σκέψεις, άρα αρνητικές και από την άλλη αν σκέφτεσαι συνέχεια αρνητικά τότε προκαλείς συστηματικά αρνητικά συναισθήματα στον εαυτό σου, το οποίο μακροπρόθεσμα οδηγεί πιθανώς σε κατάθλιψη.

Μια άλλη πτυχή που πρέπει να εξεταστεί είναι ο τρόπος με τον οποίο χτίζονται σήμερα τα μέσα ενημέρωσης και η κοινωνία. Ο πολιτισμός μας δίνει έμφαση στις συγκρούσεις, τον αγώνα και τις συντριπτικές καταστάσεις. Είναι σχεδόν αδύνατο να είσαι ειρηνικός και «ζεν», αν δεν ζεις σε έναν ναό μακριά από τις ανησυχίες της κοινωνίας.

Επιπλέον, από βιολογική άποψη ο ανθρώπινος εγκέφαλος είναι προγραμματισμένος να επικεντρώνεται στα αρνητικά. Γιατί; Επειδή στους προϊστορικούς χρόνους ήμασταν αναγκασμένοι να προβλέψουμε τον κίνδυνο, τις απειλές και τυχόν διαταραχές στην ασφάλειά μας.

Σήμερα οι καιροί έχουν αλλάξει και δεν είμαστε αναγκασμένοι να προσέχουμε τον κίνδυνο σε κάθε γωνία του δρόμου. Ωστόσο, ο εγκέφαλος εξακολουθεί να λειτουργεί με βάση τις ίδιες βιολογικές προδιαγραφές.

Τα οφέλη της θετικής σκέψης

Η δύναμη της θετικής σκέψης είναι ευρέως γνωστή και εξαπλώνεται στη σημερινή κουλτούρα. Αλλά δεν είναι εύκολο να αναγκάσετε τον εαυτό σας να υιοθετήσει θετικές σκέψεις, αν δεν θεραπεύσετε προηγουμένως την αιτία των αρνητικών σας.

Ίσως αναρωτηθείτε γιατί θα άξιζε τον κόπο να το κάνετε αυτό. Η απλή απάντηση είναι ότι τα μοτίβα σκέψης και οι πεποιθήσεις σας είναι οι φακοί μέσα από τους οποίους βλέπετε και βιώνετε τον κόσμο.

Για παράδειγμα, ο κόσμος σάς φαίνεται πάντα σκοτεινός και ζοφερός; Θα θέλατε να δείτε περισσότερα ουράνια τόξα και πεταλούδες; Σε αυτή την περίπτωση, μπορεί να θέλετε να θεραπεύσετε τα μοτίβα σκέψης που σας προκαλούν προβλήματα και σας κάνουν να αισθάνεστε παγιδευμένοι ή στάσιμοι.

Για να συνειδητοποιήσετε ποια οφέλη μπορείτε να αποκομίσετε εστιάζοντας σε αυτή τη διαδικασία αυτο-ανακάλυψης και θεραπείας, μπορείτε να κάνετε στον εαυτό σας τις ακόλουθες ερωτήσεις:

  • Τι θα θέλατε να σκεφτείτε για τον εαυτό σας;
  • Τι θα θέλατε να σκεφτείτε για τους άλλους ανθρώπους;
  • Πώς θα άλλαζε η ζωή σας αν ο εσωτερικός σας διάλογος ήταν ευγενικός και συμπονετικός;
  • Οι σκέψεις σας σάς δίνουν δύναμη ή σας εξαντλούν;
  • Μήπως τα μοτίβα σκέψης σας κρύβουν ένα βαθύτερο ζήτημα που αρνείστε να εξετάσετε;
  • Τι θα άλλαζε, αν λύνατε αυτό το ζήτημα;

Η ανοικοδόμηση της σύνδεσης που έχετε με το μυαλό σας είναι σαν να αρχίζετε να ξεμπερδεύετε τους κόμπους ενός περίπλοκου διχτυού. Αργά αλλά σταθερά, όντας υπομονετικοί και ευγενικοί ανά πάσα στιγμή, όλα φαίνεται να επανέρχονται στη θέση τους.

Πώς να σταματήσετε την αρνητική σκέψη

Το να μάθετε πώς να αλλάζετε τα αρνητικά μοτίβα σκέψης σας δεν είναι τόσο περίπλοκο όσο ακούγεται. Επειδή κάθε ταξίδι ξεκινά με τα σωστά βήματα, ακολουθούν μερικές συμβουλές που μπορούν να σας υποστηρίξουν στην πορεία.

  • Bήμα 1ο: Σκοτώστε τα ANTs (automatic negative thoughts)

Ο Jim Kwik, ο ιδρυτής του Kwik Brain Universe και συγγραφέας του best-seller βιβλίου «LIMITLESS», σας δείχνει μια αποτελεσματική τεχνική για τη μείωση των αυτόματων αρνητικών σκέψεων (ANTs). Λειτουργούν ως ασυνείδητα προγράμματα που λένε στον εγκέφαλό σας πώς πρέπει να αντιλαμβάνεται τον εαυτό του.

Έτσι, αν λέτε συνεχώς στον εαυτό σας, «Δεν είμαι αρκετά καλός» ή «Έχω μνήμη χρυσόψαρου», αυτό είναι που το μυαλό σας πρόκειται να δημιουργήσει ως πραγματικότητά σας. Επειδή τα πάντα στο υποσυνείδητό σας θα αντανακλώνται στον έξω κόσμο.

Ο Jim συνιστά να χρησιμοποιήσετε λίγη μαγεία για να θεραπεύσετε την αρνητική σας σκέψη. Ακριβώς όπως στη μαγική λέξη “abracadabra”, ο Jim χρησιμοποιεί την τεχνική ABRA για να μειώσει τις αρνητικές σκέψεις. Έχει ως εξής:

  • A – Acknowledge your thoughts

Αναγνωρίστε τις σκέψεις σας. Δεν μπορείτε να τις πολεμήσετε, γιατί αυτό στο οποίο αντιστέκεσαι επιμένει. Μπορείτε όμως να συνειδητοποιήσετε ότι είναι εκεί.

  • Β- Βreath in

Εισπνεύστε. Πάρτε μια βαθιά ανάσα και φέρτε οξυγόνο στις δυνατότητές σας και στις άπειρες δυνατότητες που στέκονται μπροστά σας.

  • R – Release

Απελευθέρωση. Αφήστε τις αρνητικές σκέψεις, την ένταση, τον φόβο.

  • Α – Align

Ευθυγράμμιση. Ευθυγραμμιστείτε ξανά με αυτό που είναι πραγματικά αυθεντικό για εσάς. Επιλέξτε μια άλλη σκέψη για να αντικαταστήσετε αυτήν που μόλις απελευθερώσατε.

  • Βήμα 2ο: Αποκτήστε επίγνωση του τρόπου με τον οποίο εσωτερικεύετε το περιβάλλον σας

Σήμερα, οι άνθρωποι περιβάλλονται από αρνητικές ειδήσεις που ανακοινώνουν όλα τα τρομερά πράγματα που συμβαίνουν στον κόσμο. Πόσο συχνά τιμωρείτε τον εαυτό σας για κάτι που κάνατε, κρίνοντας τον εαυτό σας για το ποιος είστε και έχοντας τύψεις, σκέψεις εκδίκησης και αρνητικής σύγκρισης με άλλους; Όλα αυτά μπορεί να προκαλούνται από εξωτερικές επιρροές στις οποίες εκτίθεστε ασυνείδητα.

Παρατηρήστε τι είδους πληροφορίες απορροφάτε καθημερινά. Και αφού έχετε συνειδητά αναλογιστεί τα μέσα που καταναλώνετε, αφιερώστε λίγα λεπτά για να παρατηρήσετε τη διανοητική σας φλυαρία.

Αυτό που μπορεί να σας εκπλήξει είναι ότι ο εσωτερικός σας διάλογος μπορεί να αντικατοπτρίζει τις πληροφορίες που έχετε ακούσει ή τα συναισθήματα που έχετε βιώσει κατά τη λήψη τους.

  • Βήμα 3ο: Μετατρέψτε την αρνητική φλυαρία σε εμψυχωτικό λόγο

Γνωρίζατε ότι το σώμα σας δεν μπορεί να διακρίνει τη διαφορά μεταξύ του άγχους και του ενθουσιασμού; Είναι η νοητική αφήγηση που καθορίζει τον τρόπο με τον οποίο αντιλαμβάνεται την πραγματικότητά σας.

Σκεφτείτε, για παράδειγμα, να ετοιμάζεστε να μιλήσετε μπροστά σε ένα δημόσιο ακροατήριο. Μπορεί να αισθάνεστε ταραγμένοι και οι αρνητικές σκέψεις να φωνάζουν δυνατά μέσα στο κεφάλι σας. Αλλά αυτή είναι η στιγμή που μπορείτε να το γυρίσετε προς όφελός σας!

Τι θα λέγατε να ξαναγράψετε την αυτο-αφήγησή σας; Μπορείτε να πείτε στον εαυτό σας ότι αισθάνεστε «νευρικοί», επειδή αυτή η στιγμή είναι σημαντική για εσάς. Είναι ο τρόπος του σώματός σας να σας υπενθυμίσει ότι είστε ενθουσιασμένοι και έτοιμοι για μια μεγάλη ευκαιρία.

Όσο περισσότερο αλλάζετε τις αρνητικές σκέψεις σας, τόσο περισσότερο μπορείτε να περπατήσετε στη ζωή σας ως «δοχείο ιδεών, αγάπης και καλοσύνης»!

  • Βήμα 4ο: Αλλάξτε τις ετικέτες

Σας απέδωσαν ποτέ κάποιον χαρακτηρισμό που δεν μπορούσατε μετά να ξεπεράσετε; Ίσως κάτι που είπαν οι γονείς, ο σύντροφος ή ο δάσκαλός σας; Είναι τόσο εύκολο να μπει μια ετικέτα σε κάποιον στον σύγχρονο κόσμο! Κάνει τη ζωή ευκολότερη. Αλλά πολλές φορές οι άνθρωποι τείνουν να περιγράφουν τον εαυτό τους με βάση τις ετικέτες που τους έχουν αποδώσει οι άλλοι.

Τι ετικέτες φέρετε; Και πώς μπορείτε να τις αλλάξετε;

Να αμφισβητείτε τις πεποιθήσεις σας. Και αν παρατηρήσετε ότι το μυαλό σας βάζει ταμπέλες στον εαυτό σας με αρνητικό τρόπο, απλά ρωτήστε τον εαυτό σας:

  • Είναι αλήθεια αυτή η ετικέτα;
  • Πού και πότε άρχισα να το πιστεύω αυτό;
  • Με τι μπορώ να το αντικαταστήσω για να το κάνω αληθινό;

Κάθε φορά που μπαίνετε στον πειρασμό να επαναλάβετε την παλιά περιοριστική πεποίθηση για τον εαυτό σας, θυμηθείτε ότι τώρα έχετε μια νέα «ετικέτα» και χρησιμοποιήστε αυτήν στη θέση της.

  • Βήμα 5ο: Σιωπηλή κριτική

Όπως αναφέρθηκε προηγουμένως, η αρνητική σκέψη μπορεί συχνά να προέρχεται από αυτά που έχουν πει ή λένε οι άλλοι για εσάς. Και γνωρίζοντας ότι δεν μπορείτε να ευχαριστήσετε τους πάντες, μπορείτε να επιλέξετε να μην αφήσετε την κριτική να σας αγγίξει.

Κάθε φορά που αντιμετωπίζετε μια κατάσταση όπου αισθάνεστε ότι κάποιος θέλει απλώς να σας υποτιμήσει, μπορείτε να κάνετε κάτι από τα παρακάτω:

  • Πείτε: «Ευχαριστώ που το μοιραστήκατε».
  • Ρωτήστε: «Θα μπορούσες να το επαναλάβεις αργά;» ή «Προσπαθείς να με πληγώσεις;»
  • Ρωτήστε: «Γνωρίζετε ότι οι επικριτικοί άνθρωποι κρίνουν αυστηρά όχι μόνο τους άλλους, αλλά πρωτίστως τον εαυτό τους;»

Αυτοί είναι μερικοί τρόποι για να εμποδίσετε την κριτική που θα σας βοηθήσει να αντιμετωπίσετε την αρνητική σκέψη. Να θυμάστε πάντα ότι δεν αφορά εσάς.

«Οι καλοπροαίρετοι άνθρωποι επαινούν. Οι άνθρωποι που αισθάνονται κατώτεροι επικρίνουν»!

Εν κατακλείδι

Εάν έχετε βρεθεί στον κόσμο της προσωπικής ανάπτυξης, γνωρίζετε ήδη ότι η μεγάλη αλλαγή ξεκινά από μέσα. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι κάποια καθοδήγηση και υποστήριξη δεν θα είναι χρήσιμη στο ταξίδι σας.

Κάντε λοιπόν μια αλλαγή. Ξεκινήστε με το μυαλό σας!

ΠΗΓΗ

Συντάκτης: Flowmagazine,

Influence:

Ο στόχος του flowmagazine.gr είναι να προβάλλει τις θετικές ιδέες, δράσεις και πληροφορίες από την Ελλάδα και τον κόσμο…