Αριστοτέλης Ωνάσης: Η ζωή, η άνοδος και η πτώση του

Συντάκτης: Ευαγγελία Περγαντή

Έλληνας κροίσος, επιχειρηματίας και εφοπλιστής, με αλάθητο ένστικτο, δύναμη και τόλμη. Ένα επιχειρηματικό δαιμόνιο που πολύ θα ζήλευαν και μία ζωή γεμάτη σκαμπανεβάσματα.

Ο Αριστοτέλης Ωνάσης υπήρξε σνώνυμο του γνωμικού «ο τολμών νικά». Γεννήθηκε στις 15 ή 20 Ιανουαρίου του 1906 στη Σμύρνη και πέθανε στις 15 Μαρτίου του 1975. Ένας από τους πιο γνωστούς ανθρώπους στον κόσμο, τον οποίον λάτρευαν να μισούν και να ζηλεύουν.

Τα παιδικά χρόνια του

Γόνος μίας πλούσιας οικογένειας της Σμύρνης. Μητέρα του ήταν η Πηνελόπη Δολόγλου και πατέρας του ήταν ο Σωκράτης Ωνάσης, πλούσιος καπνέμπορος και επιχειρηματίας. Η γιαγιά του Γεσθημανή ήθελε να τον δει να γίνεται παπάς. Από νωρίς όμως φάνηκε ότι κάτι τέτοιο δεν επρόκειτο να συμβεί. Το καλλίγραμμο κορμί του τον έκανε αρεστό ανάμεσα στις γυναίκες. Ήταν τακτικός πελάτης σε οίκους ανοχής.

Επιπλέον, παρά το γεγονός ότι φοιτούσε στα καλύτερα σχολεία, δεν φοβόταν να πει ψέματα και να δωροδοκήσει τους εργαζόμενους των σχολείων του. Το 1922, η κατά τα άλλα καλή ζωή του άλλαξε δρόμο. Με την μικρασιατική καταστροφή, η επιχείρηση του πατέρα του πτώχευσε και ο ίδιος ο Σωκράτης φυλακίστηκε. Έτσι, ο 16 χρόνος Αριστοτέλης δεν είχε άλλη λύση από το να μεταναστεύσει για να βρει μια καλύτερη μοίρα για τον ίδιο και την οικογένειά του.

Πρώτα βήματα και το επιχειρηματικό μυαλό του.

Με 250 δολάρια στο χέρι ταξίδεψε το 1923 με κατεύθυνση προς το Μπουένος Άιρες. Εκεί, δούλεψε ως λαντζέρης, υπάλληλος σε πλυντήριο, νυχτοφύλακας και ως νυχτερινός τηλεφωνητής σε μία βρετανική εταιρία. Κρυφάκουγε κλήσεις και με αυτόν τον τρόπο αποσπούσε πληροφορίες, τις οποίες χρησιμοποιούσε με τον καταλληλότερο τρόπο. Έτσι, ίδρυσε την πρώτη του επιχείρηση παραγωγής καπνού. Εξήγαγε και εισήγαγε τσιγάρα στην Ελλάδα και μέσα σε 5 χρόνια είχε δημιουργήσει αξιόλογη περιουσία.

Το 1931 διορίζεται γενικός πρόξενος στην Αργεντινή για λογαριασμό της Ελλάδας. Είχε προηγηθεί βέβαια και η γνωριμία του με τον Έλληνα υπουργό Ανδρέα Μιχαλακόπουλο.

Το 1932 αποφασίζει να ασχοληθεί με την ναυτιλία. Ρευστοποιεί την περιουσία του και αγοράζει τρία φορτηγά πλοία και ένα πετρελαιοφόρο με το όνομα «Καλλιρόη» προς τιμήν της αδερφής του. Ύστερα, εκμεταλλευόμενος τις οικονομικές συνθήκες της εποχής, πείθει την καναδική εταιρία National Steamship Company να του πουλήσει έξι πλοία για 20.000 το ένα.

Το 1938 καθελκύει το πρώτο τάνκερ με όνομα «ΑΡΙΣΤΟΝ».

Στην διάρκεια του Β Παγκοσμίου Πολέμου, οι σύμμαχοι ναύλωσαν τα πλοία του. Τα περισσότερα βούλιαξαν. Έτσι, από τις αποζημιώσεις που πήρε, αγοράζει 17 δεξαμενόπλοια.

Το 1946 παντρεύεται την κόρη του εφοπλιστή Σταύρου Λιβανού, Αθηνά-Τίνα Λιβανού. Αποκτά δύο παιδιά τον Αλέξανδρο, το 1948 και την Χριστίνα, το 1950.

Το 1953 γνωρίζεται με τον Πρίγκιπα Ρενιέ, αποκτά εξουσία στο Μονακό εξαγοράζοντας μεγάλο ποσοστό από την τράπεζα και μετακομίζει εκεί. Την ίδια χρονιά βαφτίζει το μεγαλύτερο τάνκερ του κόσμου με το όνομα Τίνα Ωνάση.

Το 1956 γνωρίζει το Βρετανό πρωθυπουργό Ουίστον Τσόρτσιλ.

Το 1957 ενθαρρύνεται από τον Κωνσταντίνο Καραμανλή να αγοράσει την επιζήμια αεροπορική εταιρία Τ.Α.Ε και ιδρύει την Ολυμπιακή Αεροπορία.

Το 1958 γνωρίζει την Μαρία Κάλλας και ένα ερωτικό ειδύλλιο γεννιέται.

Το 1960 χωρίζει με την σύζυγό του Τίνα Ωνάση.

Το 1963 αγοράζει τον Σκορπιό, ένα μικρό άνυδρο νησάκι στο Αιγαίο, το οποίο εξελίσσεται σε θερινό θέρετρο.

Το 1968, παντρεύεται την Ζακλίν Μπουβιέ, την χήρα του Τζον Κένεντι.

Η αρχή της παρακμής

Το πρώτο πλήγμα για τον εφοπλιστή Αριστοτέλη Ωνάση, υπήρξε ο θάνατος του μονάκριβου γιού του Αλέξανδρου το 1973. Εκείνη την μέρα ο Ωνάσης γιόρταζε τα γενέθλιά του στη Νέα Υόρκη, όταν πληροφορήθηκε τα νέα. Αμέσως έσπευσε να ταξιδέψει με τους καλύτερους νευροχειρουργούς στην Αθήνα και εκεί είπε το τελευταίο αντίο στον Αλέξανδρο.

Το Δεκέμβριο του 1973, με την πτώση της αγοράς των τάνκερ, οι ζημίες για τον Ωνάση ανέρχονταν σε 12,5 εκατομμύρια δολάρια.

Το 1975 η Ολυμπιακή Αεροπορία παραχωρείται στο κράτος.

Ο Αριστοτέλης κάτω από αυτές τις συνθήκες έχασε το ενδιαφέρον του για τη ζωή. Αρρώστησε και αποσύρθηκε στο ιδιωτικό του νησί. Στις 15 Μαρτίου του 1975 έφυγε από την ζωή στο Αμερικάνικο νοσοκομείο των Παρισίων. Θάφτηκε στο Σκορπιό, δίπλα στο γιό του και την αδερφή του.

Όλη η περιουσία περιήλθε στα χέρια της Χριστίνας Ωνάση, η οποία χάθηκε το 1988 αφήνοντας ως μοναδική κληρονόμο, την κόρη της, Αθηνά.

Συντάκτης: Ευαγγελία Περγαντή,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr.