Απολέπιση με οξέα: Η νέα τάση στην περιποίηση της επιδερμίδας μας

Συντάκτης: Αγγελική Κυριακού

Είναι ευρέως γνωστό πόσο σημαντικό βήμα στην περιποίηση της επιδερμίδας μας, είναι η απολέπιση. 

Ο πιο γνωστός τρόπος απολέπισης, που μπορούμε να κάνουμε στο σπίτι, μέχρι πρόσφατα, είναι τα scrub. Τα scrub, περιέχουν μικρούς κόκκους στη σύνθεσή  τους, οι οποίοι απομακρύνουν τα νεκρά κύτταρα από την επιδερμίδα μας και την αφήνου καθαρή και ανανεωμένη. Η απολέπιση με scrub όμως μπορεί να είναι σκληρή για την επιδερμίδα μας, καθώς η τριβή με τους κόκκους μπορεί να προκαλέσει μικροτραυματισμούς στη λεπτή επιδερμίδα του προσώπου μας. 

Η νέα τάση απολέπισης, η οποία με τον καιρό κερδίζει όλο και περισσότερο έδαφος στις ρουτίνες περιποίησης, είναι η χημική απολέπιση, η οποία γίνεται με προϊόντα που περιέχουν οξέα. 

Μέχρι τώρα, η χημική απολέπιση ήταν μία διαδικασία, που μπορούσε να κάνει μόνο ο δερματολόγος μας, με βαριά συστατικά με οξέα τα οποία δημιουργούσαν κοκκινίλες και ξεφλούδισμα για μερικές μέρες μετά. Πλέον, η τεχνολογία στο χώρο στης κοσμητολογίας έχει προχωρήσει και η αγορά είναι γεμάτη προϊόντα, τα οποία μπορούμε να εντάξουμε στην καθημερινή μας ρουτίνα και τα οποία η βασική τους δράση είναι η χημική απολέπιση της επιδερμίδας. 

Η χημική απολέπιση, εκτός από την απομάκρυνση των νεκρών κυττάρων από την επιδερμίδα μας, προσφέρει και ενυδάτωση, ενώ παράλληλα υπάρχει πληθώρα απολεπιστικών οξέων, τα οποία στοχεύουν ξεχωριστά στις ανάγκες τις κάθε επιδερμίδας. 

Οι δύο πιο γνωστές κατηγορίες οξέων είναι τα Άλφα Υδροξυοξέα (ΑΗΑ) και τα Βήτα Υδροξυοξέα (ΒΗΑ).

Α-Υδροξυοξέα (ΑΗΑ)

Η κατηγορία αυτή, απολεπίζει την επιφάνεια της επιδερμίδας, ελαττώνει τη θαμπάδα της και εξομαλύνει την όψη. Μερικά οξέα αυτής της κατηγορίας ενισχύουν επίσης την παραγωγή κολλαγόνου ενώ άλλα έχουν αντιοξειδωτικές ικανότητες. 

Οξέα που ανήκουν στην κατηγορία αυτή είναι το γλυκολικό οξύ, το γαλακτικό οξύ, το κιτρικό οξύ και το μαλικό (ή μηλικό) οξύ. Τα οξέα αυτής της κατηγορίας είναι ιδανικά για ευαίσθητες επιδερμίδες καθώς απολεπίζουν μόνο την επιφανειακή στοιβάδα του δέρματος και δε προκαλούν ερεθισμούς. Επίσης το γλυκολικό και το γαλακτικό οξύ είναι ιδιαίτερα ενυδατικά και αποτελούν ιδανική επιλογή για ξηρές επιδερμίδες

Β-Υδροξυοξέα (BHA) 

Η κατηγορία αυτή οξέων, απευθύνεται σε πιο λιπαρές και ακνεϊκές επιδερμίδες καθώς η μοριακή τους σύσταση τους επιτρέπει να εισχωρούν στα βαθύτερα στρώματα της επιδερμίδας και να ρυθμίζουν την παραγωγή σμήγματος, να καθαρίζουν τους φραγμένους και διεσταλμένους πόρους της επιδερμίδας και να βοηθούν στην καταπολέμηση της ακμής. 

Το πιο γνωστό δραστικό στοιχείο της ομάδας αυτής είναι το Σαλικιλικό οξύ, το οποίο αποτελεί το νούμερο ένα συστατικό των προϊόντων καταπολέμησης της ακμής. Το σαλικιλικό οξύ σκοτώνει τα βακτήρια, βοηθά στην ρύθμιση της λιπαρότητας και βελτιώνει την όψη των διεσταλμένων πόρων που οφείλεται συνήθως στη λιπαρότητα. 

Αυτό που πρέπει να προσέχουμε όταν χρησιμοποιούμε Α-Υδροξυοξέα και Β-Υδροξυοξέα είναι να μην τα συνδυάζουμε με προϊόντα που περιέχουν ρετινοϊδή ή υπεροξείδιο του βενζολίου (σύνηθες σε θεραπείες κατά της ακμής) καθώς είναι πολύ πιθανό να προκληθούν ερεθισμοί. Ένας καλός συνδυασμός είναι με το υαλουρονικό οξύ, αφού απολεπίσουμε την επιδερμίδα μας να την ενυδατώσουμε σε βάθος. 


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Υαλουρονικό οξύ- Ταχύτατο λίφτινγκ χωρίς νυστέρι!


Εντάσσοντας τα οξέα αυτά (ΑΗΑ και ΒΗΑ) στη ρουτίνα μας, καλό είναι να ξεκινήσουμε τη χρήση τους 1-2 φορές εβδομαδιαίως και αν η επιδερμίδα μας τα δέχεται χωρίς ερεθισμούς μπορούμε να αυξήσουμε τη συχνότητα της χρήσης τους έως και σε καθημερινή βάση μία φορά την ημέρα. 

Η χημική απολέπιση θα πρέπει να γίνεται πάντοτε βράδυ, για να μην εκθέτουμε την απολεπισμένη επιδερμίδα μας στις βλαβερές ακτίνες του ήλιου, ενώ πάντοτε την επόμενη μέρα θα πρέπει να φοράμε αντηλιακή κρέμα. 

Η απολέπιση με οξέα, θα μεταμορφώσει το δέρμα σας και θα το κάνει πιο λαμπερό από ποτέ. Τα αποτελέσματα της χρήσης τους είναι συνήθως εμφανή μετά από 4-6 εβδομάδες, οπότε χρειάζεται υπομονή και συνέπεια. Η καλύτερη μορφή που μπορούμε να τα βρούμε είναι σε μορφή τονωτικής λοσιόν ή ορού.

Συντάκτης: Αγγελική Κυριακού,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr.