Αποξηραμένα φρούτα: Πρέπει να τα αποφεύγουμε ή όχι;

Συντάκτης: Δήμητρα Γραμμένου

Τελικά πρέπει ή δεν πρέπει να αποφεύγουμε τα αποξηραμένα φρούτα; Οι πληροφορίες είναι αρκετά αντιφατικές. Ενώ κάποιοι υποστηρίζουν ότι είναι ένα θρεπτικό και υγιεινό σνακ, κάποιοι άλλοι λένε ότι δεν είναι πολύ καλύτερα από μια καραμέλα. Η αλήθεια είναι κάπου στη μέση.

Αποξηραμένα φρούτα είναι τα φρούτα, που με τη βοήθεια διαφόρων μεθόδων ξήρανσης, αφαιρείται το μεγαλύτερο μέρος του νερού που περιέχουν. Έτσι, τα φρούτα συρρικνώνονται, αφήνοντας ένα πολύ μικρό αλλά πολύ υψηλής ενεργειακής πυκνότητας τρόφιμο. Τα πιο συνηθισμένα αποξηραμένα φρούτα είναι οι σταφίδες, ενώ ακολουθούν οι χουρμάδες, τα δαμάσκηνα, τα σύκα και τα βερίκοκα.

Θρεπτική αξία

Τα αποξηραμένα φρούτα είναι εξαιρετικά θρεπτικά καθώς είναι πλούσια σε ιχνοστοιχεία, φυτικές ίνες και αντιοξειδωτικά. Περιέχουν περίπου την ίδια ποσότητα θρεπτικών συστατικών σε σχέση με τα φρέσκα φρούτα. Μελέτες δείχνουν ότι οι άνθρωποι που καταναλώνουν με μέτρο αποξηραμένα φρούτα μπορούν να διατηρούν χαμηλότερα το βάρος τους, καθώς ο οργανισμός τους αποθηκεύει περισσότερα θρεπτικά συστατικά σε σχέση με τους ανθρώπους που δεν καταναλώνουν αποξηραμένα φρούτα.

Για σνακ ή για γλυκό

Τα αποξηραμένα φρούτα έχουν χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη και δεν αυξάνουν το σάκχαρο του αίματος. Έτσι βοηθούν στο να διαρκέσει για μεγάλο χρονικό διάστημα το αίσθημα του κορεσμού. Λόγω της γλυκιάς τους γεύσης, μπορούν να αντικαταστήσουν το γλυκό. Αυτός είναι και ένας λόγος που οι διαιτολόγοι τα συστήνουν ως ενδιάμεσο σνακ. Όμως θέλει προσοχή. Υπάρχουν αποξηραμένα φρούτα που είναι επικαλυμμένα με ζάχαρη και έχουν υψηλό γλυκαιμικό δείκτη. Αυτά τα αποξηραμένα φρούτα αυξάνουν το επίπεδο σακχάρου στο αίμα.

Ας βάλουμε στο διαιτολόγιό μας μια ποικιλία από 4-5 φρούτα, φρέσκα και αποξηραμένα, ως σνακ για δεκατιανό και απογευματινό. Να σημειωθεί πως τα αποξηραμένα φρούτα δεν πρέπει να αντικαταστήσουν τα φρέσκα φρούτα, αλλά να αποτελούν και αυτά μέρος της διατροφής μας. Τέλος, να θυμόμαστε να συνοδεύουμε τα φρούτα μας με ξηρούς καρπούς, γάλα ή γιαούρτι, ώστε να χορταίνουμε περισσότερο και να διατηρούμε σταθερά τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα μας.

Συντάκτης: Δήμητρα Γραμμένου,

Influence:

Ζω στην Θάσο, είμαι μητέρα ενός αγοριού και αγαπώ την αρθρογραφία και τα βιβλία. Η διακόσμηση σπιτιού είναι κάτι που επίσης αγαπώ πολύ…