Από βρασμένο άβραστο αυγό!
Χημικοί έχουν βρει τον τρόπο να μετατρέπουν ένα βρασμένο αυγό στην αρχική του μορφή. Μία καινοτομία η οποία θα μπορούσε να μειώσει δραματικά το κόστος στις θεραπείες του καρκίνου, την παραγωγή τροφίμων και άλλων τμημάτων των 160$ δισεκατομμυρίων της παγκόσμιας βιομηχανίας της βιοτεχνολογίας, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύθηκαν αυτήν την εβδομάδα στο περιοδικό ChemBioChem.
Η αναδίπλωση των πρωτεϊνών είναι μια σημαντική πρακτική σε έναν αριθμό κλάδων, από τη βιομηχανική χημεία στην ιατρική επιστήμη. Για παράδειγμα, όταν διπλώνονται πρωτεΐνες που χρησιμοποιούνται για θεραπευτικές αγωγές ασθενειών όπως ο καρκίνος. Το πρόβλημα είναι ότι η διαδικασία της αναδίπλωσης πρωτεϊνών συχνά σχετίζεται με μία προσπάθεια αποτροπής ενός σωρού καλωδίωσης από κόμπους. Μπερδέματα σχηματίζονται εύκολα και το ξεμπέρδεμα των πρωτεϊνών μπορεί να είναι ένα ευαίσθητο και περίπλοκο χάος.
Ένα μπερδεμένο κουβάρι πρωτεϊνών συμβαίνει όταν τα αυγά βράσουν, ο οποίος είναι και ο λόγος για την εκμάθηση του πώς να “ξεβράσουμε” το αυγό, κάτι ιδιαίτερα σημαντικό για τη βιοτεχνολογική έρευνα. Ο Weiss και η ομάδα του λύνει αυτό το πρόβλημα με ήπια εφαρμογή μηχανικής ενέργειας για να τραβήξει τις μπερδεμένες πρωτεΐνες, και να τους δώσει μια ευκαιρία να αναδιπλωθούν.
«Ναι, έχουμε εφεύρει έναν τρόπο να ξεβράσουμε ένα αυγό κότας» δήλωσε ο Gregory Weiss, καθηγητής της χημείας, μοριακής βιολογίας και βιοχημείας. Στο έγγραφό μας, περιγράφουμε μια συσκευή η οποία τραβά τις μπερδεμένες πρωτεΐνες και τους επιτρέπει να αναδιπλωθούν. Ξεκινάμε με ασπράδια αυγών βρασμένα για 20 λεπτά στους 90 βαθμούς Κελσίου και τοποθετούμε πρωτεΐνη στο αυγό.»
Τους ερευνητές δεν τους ενδιαφέρει η επεξεργασία των αυγών. Το πραγματικό πρόβλημα είναι ότι υπάρχουν πολλές περιπτώσεις πρωτεϊνών κατά τις οποίες δαπανάται χρόνος για την αναμόχλευσή τους από δοκιμαστικούς σωλήνες, και χρειάζονται κάποια μέσα για την ανάκτηση του εν λόγω υλικού.
Ωστόσο, παλαιότερες μέθοδοι είναι δαπανηρές και χρονοβόρες: Το ισοδύναμο της αιμοκάθαρσης σε μοριακό επίπεδο πρέπει να γίνει περίπου για τέσσερις ημέρες. «Η νέα διαδικασία διαρκεί λεπτά» σημειώνει ο Weiss.
Για να δημιουργήσουν εκ νέου μια καθαρή πρωτεΐνη γνωστή ως λυσοζύμη τη στιγμή που ένα αυγό έχει βράσει, ο ίδιος και οι συνάδελφοί του προσθέτουν ουρία υγροποιώντας το στέρεο υλικό. Αυτό είναι η μισή διαδικασία. Οι επιστήμονες στη συνέχεια χρησιμοποιούν ένα μεγάλης ισχύος μηχάνημα σχεδιασμένο από το εργαστήριο του καθηγητή Colin Raston στο Πανεπιστήμιο Flinders της Νότιας Αυστραλίας. Η συσκευή περιστρέφει το διάλυμα σε υψηλή ταχύτητα, έτσι ώστε οι πρωτεΐνες να τραβηχτούν.
Τώρα δεν μένει παρά να μάθουμε πώς να αποκαταστήσουμε άλλα πράγματα, όπως είναι η γήρανση, ο χρόνος ή τα λάθη. Προς το παρόν, για τους σκοπούς της έρευνας, τουλάχιστον, το αυγό έγινε από βραστό άβραστο.