Ποιο είδος εμφιαλωμένου νερού αποτελεί την ποιοτικότερη επιλογή για την υγιή ενυδάτωσή μας; Η σημασία της καθημερινής κατανάλωσης νερού αποτελεί …
Γιατί δεν πρέπει να συγχέουμε το απιονισμένο με το αποσταγμένο νερό;
Γιατί δεν πρέπει να συγχέουμε το απιονισμένο με το αποσταγμένο νερό; Ποια τα χαρακτηριστικά τους και που χρησιμοποιούνται;
Το νερό περιέχει προσμείξεις, μεταλλικά άλατα και ιόντα. Το αποσταγμένο και το απιονισμένο νερό είναι δύο είδη που βρίσκουν χρησιμότητα στην καθημερινότητα, σε τεχνολογικούς τομείς, αλλά και στην επιστημονική έρευνα.
Αποσταγμένο νερό
Το αποσταγμένο νερό είναι ένας τύπος νερού ο οποίος με τη διαδικασία απόσταξης απαλλάσσεται από οργανικές ακαθαρσίες, τους περισσότερους μικροοργανισμούς (ιούς και βακτήρια), καθώς και από ιοντικές ουσίες, όπως άλατα και άλλα μέταλλα που μπορεί να βρίσκονται στο νερό της βρύσης. Γι’ αυτό το λόγο έχει σχεδόν μηδενική ηλεκτρική αγωγιμότητα.
Σε ποιες περιπτώσεις χρησιμεύει;
Η χρήση αποσταγμένου νερού βρίσκει εφαρμογή σε διαδικασίες που διεξάγονται σε επίπεδο επιστημονικό, βιομηχανικό και εμπορικό.
- Σε εργαστήρια έρευνας και αναλύσεων.
- Στις ηλεκτρικές συσκευές. Για παράδειγμα, αυξάνει τη ζωή των μπαταριών των οχημάτων, μειώνουν τη διάβρωση του μετάλλου σε πλάκες ατμού και όποια συσκευή απαιτεί νερό για τη λειτουργία της ώστε να μη συσσωρεύονται άλατα μέσα στα τμήματά της.
- Όσον αφορά το βιομηχανικό επίπεδο, χρησιμοποιείται στη βιομηχανία τροφίμων και ποτών, φαρμάκων, αλλά και καλλυντικών.
- Σε εργαστήρια ρουτίνας του τομέα της υγείας.
- Είναι κατάλληλο για το πότισμα των φυτών δεδομένου ότι τα συστατικά που χρειάζονται τα λαμβάνουν από τη γη.
Απιονισμένο νερό
Το απιονισμένο νερό λαμβάνεται μέσω απιοντοποίησης, η οποία δεν απομακρύνει οργανικά σωματίδια ή μικροοργανισμούς όπως βακτήρια και ιούς, απαλλάσσει όμως από διαλυμένα ιόντα (όπως νάτριο, ασβέστιο, σίδηρο, χαλκό). Έτσι, το νερό παρουσιάζει χαμηλή ηλεκτρική αγωγιμότητα.
Υπάρχουν διάφοροι βαθμοί απιοντοποίησης που παρέχουν ως προϊόν καθαρό ή υπερκάθαρο νερό.
Σε ποιες περιπτώσεις χρησιμεύει;
- Στα συστήματα ψύξης εξαιτίας της χαμηλής ηλεκτρικής αγωγιμότητάς του.
- Σε εργαστηριακές δοκιμές όπου η χρήση τρεχούμενου νερού μπορεί να προκαλέσει σφάλματα διότι περιέχει προσμίξεις.
- Στα βιομηχανικά μηχανήματα η χρήση απιονισμένου νερού επιβραδύνει τον σχηματισμό αποθέσεων των αλάτων μειώνοντας τη διάβρωση.
- Στους πυροσβεστήρες, εφόσον το απιονισμένο νερό διαθέτει χαμηλή ηλεκτρική αγωγιμότητα και κατά συνέπεια, θα σβήσει τη φωτιά χωρίς ζημιά στον εξοπλισμό όπως το κανονικό νερό.
- Το κανονικό νερό πιθανόν να περιέχει πάμπολλες ακαθαρσίες που καθιστούν δυνατή την ανάπτυξη ανεπιθύμητων φυκών σε ενυδρία ψαριών, άρα το απιονισμένο νερό θεωρείται ιδανικό για μια τέτοια συνθήκη.
- Στο σύστημα ψύξης του κινητήρα του αυτοκινήτου, η απιοντοποίηση φαντάζει αποτελεσματική λύση για την επεξεργασία του νερού.
Όπως διαπιστώνουμε, το απιονισμένο και αποσταγμένο νερό υφίστανται διαφορετικές διεργασίες καθαρισμού και καλύπτουν διαφορετική γκάμα χρησιμότητας.