Απαντήσεις για θέματα διατροφής και δίαιτας, 25/10-04/11/13

Συντάκτης: Βάσια Μανίκα, Κλινική Διαιτολόγος - Διατροφολόγος

Απαντήσεις για θέματα διατροφής και δίαιτας, 25/10-04/11/13Η κλινική διαιτολόγος-διατροφολόγος Βάσια Μανίκα απαντά στις ερωτήσεις που μας στείλατε την προηγούμενη εβδομάδα για θέματα διατροφής και δίαιτας. Στείλτε και τις δικές σας ερωτήσεις στο info@flowmagazine.gr και η ειδικός θα σας απαντήσει μέσα από τη μόνιμη στήλη της.

Ερώτηση 1)

Έχω διαβάσει ότι οι ξηροί καρποί δίνουν ενέργεια στον οργανισμό. Ποιό είναι το λιγότερο παχυντικό από τα διάφορα είδη και πόσους ξηρούς καρπούς θα μπορούσα να καταναλώνω καθημερινά;

Ε.Χ., Κηφισιά

Απάντηση:

Ναι, είναι αλήθεια, οι ξηροί καρποί δίνουν ενέργεια στον οργανισμό. Κυριολεκτικά κιόλας, αφού ανήκουν στην κατηγορία των λιπαρών και αποδίδουν στον οργανισμό 9 θερμίδες ανά γραμμάριο. Με αυτή την οπτική γωνία, ακόμα και οι πιο ωφέλιμοι ξηροί καρποί, έχουν αρκετές θερμίδες. Από τις καλύτερες επιλογές που μπορείτε να κάνετε είναι:

  • Καρύδια: πλούσια σε ω-3 λιπαρά
  • Αμύγδαλα, φουντούκια, ηλιόσπορος και φιστίκια: πολύ καλές πηγές βιτ. Ε & του συμπλέγματος Β, μη αιμικού σιδήρου, μαγνησίου κα

1 χούφτα (περίπου 30γρ) ξηρών καρπών είναι ιδανική για να σας δίνει την ενέργεια που χρειάζεστε, χωρίς να σας επιβαρύνει με πολλές θερμίδες.

Ερώτηση 2)

Όταν γυρνάω από το γυμναστήριο πεινάω αρκετά που τρώω ότι βρω. Τι τροφές θα πρέπει να τρώω ώστε να έχει αποτέλεσμα η γυμναστική μου;

Απάντηση:

Πολύ καλή ερώτηση, αλλά η απάντηση είναι: εξαρτάται. Ο οργανισμός μας έχει χρησιμοποιήσει διαφορετικές πηγές ενέργειας («ενεργειακά υποστρώματα» το λέμε οι διαιτολόγοι) και, επομένως, χρειάζεται διαφορετικές πηγές θρεπτικών συστατικών για να αναπληρώσει αυτά που έχει χρησιμοποιήσει, ανάλογα με το είδος της προπόνησης. Με απλά λόγια, ένας αθλούμενος που κάνει αεροβική άσκηση έχει διαφορετικές ενεργειακές απαιτήσεις από κάποιον άλλο που κάνει προπόνηση δύναμης. Επίσης, να τονίσω ότι προκειμένου να απολαμβάνετε τα μέγιστα οφέλη από την άσκηση που κάνετε, θα πρέπει να ακολουθείτε κάποιους «κανόνες» πριν και κατά τη διάρκεια της άσκησης.

Σε γενικές γραμμές, θα πρέπει να έχετε καταναλώσει ένα σνακ 1 ώρα πριν την προπόνηση και μισή με μια ώρα μετά το τέλος της, θα πρέπει να ξαναφάτε. Επίσης, δώστε μεγάλη σημασία στην ενυδάτωση του οργανισμού σας πριν, κατά τη διάρκεια και μετά την άσκηση.

Ερώτηση 3)

Είμαι 59 κιλά και έχω ύψος 1.72. Τρώω συνέχεια αλλά δεν παχαίνω. Τι άλλο να κάνω για να πάρω κιλά;

Απάντηση:

Χρειάζομαι κι άλλες πληροφορίες για να σας απαντήσω, έστω και μερικώς, επιστημονικά. Πόσο χρονών είστε; Τι τρώτε μέσα στην ημέρα; Αυτή είναι μια μόνιμη κατάσταση ή έχει προκύψει πρόσφατα; Περιμένω την απάντησή σας.

Ερώτηση 4)

Πεινάω αρκετά συχνά μες την ημέρα, περίπου κάθε δύο ώρες. Γιατί μου συμβαίνει αυτό;

Απάντηση:

Αν αυτό το αίσθημα της πείνας, το ικανοποιείτε με ισορροπημένη διατροφή και μικρά γεύματα, τότε θα σας έλεγα ότι αυτό που αισθάνεστε είναι το ιδανικό! Σκεφτείτε ότι ο οργανισμός μας είναι σαν μια μηχανή: για να λειτουργεί εύρρυθμα, χρειάζεται ανά τακτά χρονικά διαστήματα καύσιμα (τροφές). Όταν είμαστε μωράκια, κάθε 2-3 ώρες πεινάμε, σωστά; Αυτό γίνεται γιατί το βιολογικό ρολόι του οργανισμού δουλεύει τέλεια! Συνήθως, οι ενήλικες έχουμε απορρυθμίσει το βιολογικό μας ρολόι με αποτέλεσμα να μην μπορούμε να «ακούσουμε» τα σημάδια της πείνας. Αν, παρόλ’ αυτά, αυτό σας δημιουργεί πρόβλημα, γράψτε μου αναλυτικά τι σας συμβαίνει και πού σας δυσκολεύει.

Ερώτηση 5)

Καλησπέρα είμαι η Δέσποινα 22 ετών 60 κιλά με 1.56 ύψος. Γέννησα πριν 10 μήνες και έχω πρόβλημα λίπους στην κοιλιά. Ποιό είναι το ιδανικό βάρος για μένα; Τί διατροφή θα μπορούσα να κάνω για να χάσω μερικά κιλά. Θα ήθελα να φτάσω στα 56.

Απάντηση:

Δέσποινα, να σου ζήσει το μωράκι σου! Τα ιδανικά σου κιλά για το ύψος σου, με βάση τον ΔΜΣ είναι από 44 ως 61, επομένως, από άποψη υγείας, είσαι στα ανώτερα φυσιολογικά επίπεδα. Για να μπορέσω να σου απαντήσω πιο συγκεκριμένα, θα πρέπει να ξέρω το ιστορικό της διατροφής σου και της εγκυμοσύνης σου (πώς είναι το πρόγραμμα διατροφής σου τώρα, πόσα κιλά πήρες στην εγκυμοσύνη, αν θηλάζεις) και τι έχεις κάνει αυτούς τους μήνες που γέννησες για να επανέλθεις. Πχ. Ακολούθησες διατροφή για απώλεια βάρους; Κάνεις κάποια σωματική δραστηριότητα;

Περιμένω την απάντησή σου!

Συντάκτης: Βάσια Μανίκα, Κλινική Διαιτολόγος - Διατροφολόγος

Influence:

Η Βάσια Μανίκα γεννήθηκε στην Αθήνα το 1983. Είναι Κλινική Διαιτολόγος- Διατροφολόγος, πτυχιούχος του Τμήματος…