Απαντήσεις για θέματα διατροφής και δίαιτας- 18-25/10/13
Η κλινική διαιτολόγος-διατροφολόγος Βάσια Μανίκα απαντά στις ερωτήσεις που μας στείλατε την προηγούμενη εβδομάδα για θέματα διατροφής και δίαιτας. Στείλτε και τις ερωτήσεις σας στο info@flowmagazine.gr και η ειδικός θα σας απαντήσει μέσα από τη μόνιμη στήλη της.
Ερώτηση 1:
Κάθε φορά που ταξιδεύω με πιάνει δυσκοιλιότητα και είναι πολύ ενοχλητικό. Κάποιες φορές με πιάνει και στο σπίτι μου. Τί φταίει; Με ποιές τροφές μπορώ να το αντιμετωπίσω; Ευχαριστώ πολύ.
Σ.Κ., Αθήνα
Απάντηση:
Η δυσκοιλιότητα είναι ένα σύμπτωμα δυσλειτουργίας του πεπτικού συστήματος και είναι, όντως, πολύ ενοχλητικό. Βάση ορισμού, δυσκοιλιότητα ορίζεται ως η μείωση της συχνότητας των κενώσεων σε λιγότερες από 3 την εβδομάδα ή η ανάγκη για σημαντικά αυξημένη εφαρμογή πίεσης ώστε να επιτευχθεί η αφόδευση. Η κατάσταση κατά την οποία καθυστερεί να γίνει η κένωση του εντέρου, τα κόπρανα εφ’ όσον παραμένουν για πολύ στο παχύ έντερο, υφίστανται αφυδάτωση και γίνονται ξηρά και σκληρά.
Η δυσκοιλιότητα μπορεί να οφείλεται σε πολλά και διαφορετικά αίτια, μερικά από τα οποία είναι: οι μεταβολές στη διατροφή, οι αλλαγές στις καθημερινές συνήθειες, η απροθυμία για αφόδευση, η έλλειψη κατάλληλων συνθηκών υγιεινής, η έλλειψη χρόνου, η λήψη φαρμάκων που μπορεί να προκαλέσουν δυσκοιλιότητα ως παρενέργεια, νευρικές αντιδράσεις του οργανισμού που επηρεάζουν τους μύες του εντέρου, κάποια νευρολογικά νοσήματα, το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου (σπαστική κολίτιδα) και άλλες παθήσεις του παχέος εντέρου, οι διαταραχές συμπεριφοράς ή άλλα ψυχολογικά προβλήματα και βαθύτερες ψυχοσωματικές διαταραχές που επηρεάζουν την πέψη και την απορρόφηση νερού στο παχύ έντερο με συνέπεια τη δυσκοιλιότητα. Από όλα τα παραπάνω, είναι εμφανές ότι η διάγνωση και η αντιμετώπιση των αιτιών αυτών πρέπει να γίνεται από ειδικό γιατρό, μετά από λήψη λεπτομερούς ιστορικού.
Από τη μεριά της διατροφής, υπάρχουν κάποια τρόφιμα που βοηθούν στην αντιμετώπιση του θέματος (ειδικά όταν τα αίτια είναι διατροφικά):
- Κατανάλωση άφθονων υγρών
-
Ισορροπημένη διατροφή:
- Αύξηση πρόσληψης φυτικών ινών (προϊόντα ολικής άλεσης, φρούτα, δημητριακά κτλ)
- Αύξηση κατανάλωσης φρούτων και λαχανικών
- Αύξηση κατανάλωσης οσπρίων
- Καθημερινή σωματική δραστηριότητα μέτριας (και όχι έντονης) έντασης
Ερώτηση 2:
Επειδή η δουλειά μου απαιτεί να είμαι πολλές ώρες στο δρόμο δεν μου είναι εύκολο να παίρνω σπιτικό φαγητό μαζί μου, αναγκάζομαι πολλές φορές να πάρω ό,τι βρω μπροστά μου για να κόψω την πείνα. Ποιά είναι η πιο υγιεινή επιλογή γρήγορου φαγητού που μπορώ να αγοράσω απ’ έξω;
Α.Σ., Χολαργός
Απάντηση:
Αυτό είναι το πιο συνηθισμένο πρόβλημα στις μέρες μας, οι γρήγοροι ρυθμοί, οι ατελείωτες ώρες εκτός σπιτιού, το γρήγορο φαγητό. Δυστυχώς, το έτοιμο φαγητό (είτε σαν κυρίως γεύμα, είτε σαν σνακ) έχει περισσότερες θερμίδες από το αντίστοιχο σπιτικό και, το κυριότερο, περιέχει υλικά αμφιβόλου ποιότητας. Παρ’ όλα αυτά, αναγκαστικά θα πρέπει να έχετε κάποιες επιλογές εφόσον κινείστε εκτός γραφείου. Η πιο έξυπνη λύση είναι να κάνετε μικρά σνακς μέχρι να φτάσετε σπίτι, όπου και θα καταναλώσετε το κυρίως γεύμα σας. Οι καλύτερες επιλογές είναι: φρούτα και φυσικοί χυμοί, κουλούρι θεσσαλονίκης, μπάρες δημητριακών, μπισκότα τύπου digestive, κριτσίνια ολικής άλεσης, τοστ με ψωμί ολικής άλεσης, τυρί χαμηλών λιπαρών και γαλοπούλα κα.
Ερώτηση 3:
Ποιά είναι η γνώμη σας για τα συμπληρώματα διατροφής;
Απάντηση:
Πολύ γενική ερώτηση! Ας ξεκινήσουμε δίνοντας τον ορισμό για τα συμπληρώματα διατροφής: ειδικά προϊόντα τα οποία περιέχουν μεμονωμένα ή συνδυαζόμενα συστατικά και ουσίες, που στη «φυσική τους μορφή», εμπεριέχονται σε διάφορες τροφές ή φυτά. Τα προϊόντα αυτά, αφού υποστούν την κατάλληλη επεξεργασία για να πάρουν την τελική τους μορφή, με την οποία διατίθεται στην κατανάλωση, χρησιμοποιούνται για τη συμπλήρωση της διατροφής, εφόσον οι ανάγκες του συγκεκριμένου ατόμου είναι μεγαλύτερες από αυτές που μπορεί να καλύψει μία «φυσιολογική» διατροφή. Σύμφωνα με αυτόν τον ορισμό, τα συμπληρώματα απλά συμπληρώνουν τη διατροφή μας, δεν αντικαθιστούν τις τροφές, δεν αποτελούν υποκατάστατό τους και δεν έχουν «μαγικές», θεραπευτικές ή άλλες, ιδιότητες.
Επομένως, η γνώμη μου είναι ότι δεν είναι απαραίτητα όταν ακολουθείται μια ισορροπημένη διατροφή.
Ερώτηση 4:
Tον τελευταίο καιρό αισθάνομαι εξάντληση. Πώς θα προτείνατε να αλλάξω το πρόγραμμα διατροφής μου ώστε να προσθέσω ενέργεια στον οργανισμό μου;
Ε.Μ., Αθήνα
Απάντηση:
Θα πρέπει να ξέρω το τρέχον πρόγραμμά σας για να απαντήσω όσο πιο ολοκληρωμένα μπορώ. Μπορείτε, όμως, να προσθέσετε περισσότερα φρούτα και λαχανικά, προϊόντα ολικής άλεσης και κάποιους ξηρούς καρπούς (ωμοί και ανάλατοι). Θα πρέπει να σιγουρευτείτε ότι κάνετε μικρά και συχνά γεύματα, κάθε 3 ώρες περίπου, ώστε να δίνετε στον οργανισμό σας την απαραίτητη ενέργεια για να επιτελεί τις λειτουργίες του. Επίσης, πρέπει να αναρωτηθείτε μήπως καταναλώνετε τροφές που σας «κλέβουν» ενέργεια, όπως junk food, πολλά λιπαρά, αλκοόλ κτλ. Τέλος, καλό θα ήταν να ξέρω το φύλο σας και τα επίπεδα του αιματοκρίτη σας. Περιμένω να μου στείλετε ένα πιο ολοκληρωμένο μήνυμα!
Ερώτηση 5:
Λόγω κρίσης, πλέον χρησιμοποιούμε στο σπίτι ηλιέλαιο αντί για ελαιόλαδο, γιατί είναι σημαντικά πιο φτηνό. Ποιά είναι η γνώμη σας για τα διάφορα είδη λαδιών που κυκλοφορούν- ελαιόλαδο, αραβοσιτέλαιο, ηλιέλαιο κ.λ.π.; Είναι εξίσου καλά ως προς τη θρεπτική τους αξία και ποιό είναι το καταλληλότερο για δίαιτα;
Κ.Κ., Θεσσαλονίκη
Απάντηση:
Να ξεκινήσω λέγοντας ότι όλα τα είδη λαδιών έχουν ίδια ή παρόμοια θρεπτική αξία: 1 κουταλάκι της σούπας περιέχει 120 θερμίδες. Από την άποψη της δίαιτας, της απώλειας βάρους δηλαδή, όποιο λάδι και να επιλέξετε, έχει την ίδια θερμιδική αξία. Όσον αφορά στη διατροφική αξία του κάθε λαδιού, σαφώς το αγνό παρθένο ελαιόλαδο είναι η κορυφή όλων των λαδιών, αφού είναι το κύριο έλαιο στην κατηγορία των μονοακόρεστων λιπαρών οξέων («καλά» λιπαρά). Στα σπορέλαια (καλαμποκέλαιο, ηλιέλαιο, σησαμέλαιο) περιέχονται μικρότερες ποσότητες μονοακόρεστων λιπαρών οξέων. Το διατροφικό προφίλ του ελαιολάδου συμπληρώνεται και από μια σειρά αντιοξειδωτικών βιταμινών (κυρίως βιταμίνη Ε) και βιοενεργών συστατικών (καροτενοειδή, πολυφαινόλες, φλαβονοειδή) που συμπληρώνουν το αντιοξειδωτικό κοκτέιλ. Η υψηλή θρεπτική του αξία προσδίδει στο ελαιόλαδο αντιγηραντικές ιδιότητες και σχετίζεται με τη μακροζωία.