Αντηλιακή προστασία από την κουζίνα σας
Βρισκόμαστε στην καρδιά του καλοκαιριού. Είτε είστε σε διακοπές είτε μέσα στην πόλη η προστασία από την υπεριώδη ακτινοβολία είναι ένα σοβαρό μέλημα. Ο ήλιος δεν είναι όμως τόσο φιλικός όσο παλιά. Για άλλη μια φορά η διατροφή μπορεί να λειτουργήσει σαν σύμμαχός μας και να προσφέρει προστασία από μέσα προς τα έξω. Σας παρουσιάζουμε τα τρόφιμα που σας προσφέρουν ιδανική αντιλιακή προστασία.
Ντομάτες
Είναι ιδανικό φυσικό αντηλιακό. Σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό the Journal of British Dermatology, 4 κουταλιές της σούπας (ή ένα τέταρτο του φλιτζανιού) τεμαχισμένες ντομάτες την ημέρα για διάστημα 3 μηνών προσφέρουν σημαντική προστασία από τον ήλιο. Οι ντομάτες και οι σάλτσες τους είναι άριστη πηγή λυκοπένιου, ενός φυτοχημικού που δίνει το κόκκινο χρώμα στα φρούτα και τα λαχανικά, και προσφέρει μακροχρόνια προστασία απέναντι στις βλαβερές συνέπειες της UV ακτινοβολίας.
Καρπούζι
Όπως και οι ντομάτες και το καρπούζι είναι ιδανική πηγή λυκοπένιου. Βοηθάει στην προστασία από τον ήλιο και ενυδατώνει αφού περιέχει 91% νερό. Άλλωστε ο συνδυασμός του με ψωμί και τυρί κάνει το απόλυτο ελληνικό, καλοκαιρινό βραδινό γεύμα.
Σολομός
Είναι εξαιρετική πηγή της ασταξανθίνης, ενός αντιοξειδωτικού 1000 φορές πιο αποτελεσματικού από την Βιταμίνη Ε. Προστατεύει από την υπεριώδη ακτινοβολία και διατηρεί το δέρμα υγιές και νεανικό. Επιπλέον, τα ωμέγα 3 λιπαρά οξέα που περιέχει δρουν σαν ισχυρό αντιφλεγμονώδες. Αλλά και το σκουμπρί, η ρέγκα, η πέστροφα και οι σαρδέλες είναι άριστες πηγές ωμέγα 3 λιπαρών που προστατεύουν από το θανατηφόρο μελάνωμα και άλλες μορφές καρκίνου του δέρματος.
Μαύρη σοκολάτα
Η σοκολάτα με περιεκτικότητα σε κακάο μεγαλύτερη από το 65% περιέχει ισχυρά αντιοξειδωτικά, τα φλαβονοειδή, που επίσης προστατεύουν από τον ήλιο. Το κακάο βελτιώνει τη ροή του αίματος επιδερμικά και υποδόρια και ενισχύει την πυκνότητα και την ενυδάτωση του δέρματος. Επιτρέψτε στον εαυτό σας την πολυτέλεια 200 γραμμαρίων μαύρης σοκολάτας την εβδομάδα και θα κερδίσετε ένα φυσικό καλλυντικό για την επιδερμίδα σας.
Αμύγδαλα και σπόρια
Είναι πλούσια σε βιταμίνη Ε που προστατεύει από τον καρκίνο, την επιδερμική γήρανση και επουλώνει τις πληγές. Απολαύστε μια κλειστή χούφτα αμύγδαλα και σπόρια καθημερινά σαν επιδόρπιο ή σαν γαρνίρισμα στη σαλάτα ή το γιαούρτι σας.
Καρότα
Όχι μόνο προσφέρουν προστασία από τον ήλιο, αλλά και βοηθάνε στην επούλωση των εγκαυμάτων. Η β-καροτίνη που περιέχουν είναι το μυστικό συστατικό που τα κατατάσσει στα τρόφιμα γιατρικά κατά των βλαβερών συνεπειών του ήλιου. Η κατανάλωση 6 καρότων την ημέρα για 3 μήνες μπορεί να προετοιμάσει το δέρμα για υπέροχο φυσικό μαύρισμα και αντοχή στην υπεριώδη ακτινοβολία.
Πράσινο τσάι
Περιέχει EGCG, μια κατεχίνη 100 φορές πιο ισχυρή από την βιταμίνη C και 25 φορές πιο ισχυρή από την βιταμίνη Ε. Καταπολεμά τις ελεύθερες ρίζες, μειώνει τις φλεγμονές από μέσα προς τα έξω και εμποδίζει την εμφάνιση καρκίνου. Ενυδατωθείτε με δροσερό πράσινο τσάι χωρίς καφεΐνη για ακόμη καλύτερα αποτελέσματα.
Μήλα
Ένα μήλο την ημέρα τον καρκίνο κάνει πέρα. Καταναλώστε τα με τη φλούδα τους για τα δεκάδες τριτερπινοειδή που περιέχουν. Είναι ακατανίκητοι πολεμιστές ενάντια στα καρκινικά κύτταρα.
Σύμφωνα με έρευνα του πανεπιστημίου της Αριζόνα, 2-3 εσπεριδοειδή την ημέρα μειώνουν κατά 34% τον κίνδυνο εμφάνισης του καρκίνου του δέρματος. Η θαυματουργή ουσία που περιέχουν είναι η λιμονίνη, ένα συστατικό που βρίσκεται στη σάρκα και κυρίως στη φλούδα των λεμονιών και των πορτοκαλιών.
Σπανάκι
Το σπανάκι και όλα τα σκούρα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, όπως το μαρούλι και η λαχανίδα, περιέχουν λουτεΐνη και ζεαξανθίνη που προστατεύουν τα κύτταρα από την υπεριώδη ακτινοβολία.
Οι γλυκοπατάτες, τα βερίκοκα, τα μαύρα σταφύλια, οι φράουλες, τα βατόμουρα, τα μούρα και το μπρόκολο είναι μερικά ακόμη τρόφιμα που μπορούν να προστεθούν στον κατάλογο των φυσικών αντηλιακών. Απολαύστε τα καθημερινά.
Καλό καλοκαίρι!
Πηγές
- The Journal of British Dermatology
- Melanoma Research
- Dermatology Online Journal
- Nature
- The Lancet